Evropa

Gori 10.000 hektara šume oko Černobilja: U riziku skladišta nuklearnog goriva i otpada

Komentari

Autor: Euronews Srbija/T.T.

27/03/2022

-

17:43

Gori 10.000 hektara šume oko Černobilja: U riziku skladišta nuklearnog goriva i otpada
Gori 10.000 hektara šume oko Černobilja: U riziku skladišta nuklearnog goriva i otpada - Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky; Mykola Tymchenko

veličina teksta

Aa Aa

Nakon žestokih sukoba ruskih i ukrajinskih snaga u zabranjenoj oblasti oko nuklearne elektrane Černobilj gori 10 hiljada hektara šume. Ukrajinska ombudsmanka za ljudska prava Ljudmila Denisova navodi da bi požari mogli da ugroze radioaktivnu kontaminaciju u Ukrajini, Belorusiji i drugim evropskim zemljama.

Prema navodima ukrajinskih vlasti, u oblasti nuklearne elektrane gori 31 požar koji je prouzrokovao povećan nivo radioaktivnog zagađenja vazduha. Međutim, kontrola i suzbijanje požara nisu mogući jer su ruske trupe zauzele ovu zonu, zajedno sa nuklearnom elektranom.

"Kao rezultat sagorevanja, u atmosferu se oslobođaju radionuklidi koji se prenose vetrom na velike udaljenosti što može izazvati zračenje u Ukrajini, Belorusiji i drugim evropskim zemljama", ističe Denisova u svom postu na Telegramu.

AP/Efrem Lukatsky

 

Usled vetrovitog i suvog vremena postoji rizik od pojačavanja intenziteta i površine požara, što može dovesti do stihije većih razmera sa kojim bi se teško izašlo na kraj čak i u mirnodropskim uslovima. U riziku od plamena su i skladišta istrošenog nuklearnog goriva i skladišta nuklearnog otpada koji se nalaze u zoni Černobilja, upozorava ona.

"Apelujem na Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da što pre pošalje stručnjake i vatrogasnu opremu u Ukrajinu kako bi se sprečile nepopravljive posledice ne samo po Ukrajinu, već i ceo svet", napisala je.

AP Photo/Mykola Tymchenko

 

Kako kaže, katastrofalne posledice mogu se sprečiti samo hitnom deokupacijom teritorije od strane ruskih trupa.

"Zbog toga pozivam međunarodne organizacije za ljudska prava da preduzmu sve moguće mere i pojačaju pritisak na Rusku federaciju da prekine vojnu agresiju na Ukrajinu i deokupira područja visokog rizika", zaključila je Denisova.

Podsetimo, ruske trupe su u prvim danima invazije na Ukrajinu zauzele nuklearnu elektranu u Černobilju i držale kao taoce oko 200 zaposlenih u njoj. Međutim, zbog sukoba u neposrednoj blizini oštećena je električna mreža zbog čega je nuklearna elektrana dva do tri dana bila bez struje.

U jednom trenutku ruske snage su pustile 64 zaposlenih i primili preko 40 njihovih kolega koji su ih zamenili nakon više od 600 sati rada.

Sva dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu.

 

Komentari (0)

Evropa