Evropa

Britanska služba: Protivbrodske mine u Crnom moru predstavljaju ozbiljan rizik po pomorsku aktivnost

Komentari

Autor: Tanjug

03/04/2022

-

12:32

Britanska služba: Protivbrodske mine u Crnom moru predstavljaju ozbiljan rizik po pomorsku aktivnost
Britanska služba: Protivbrodske mine u Crnom moru predstavljaju ozbiljan rizik po pomorsku aktivnost - Copyright Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Ruske pomorske snage nastavljaju da blokiraju obale Ukrajine na Crnom i Azovskom moru i tako sprečavaju njeno snabdevanje s mora, saopštila je danas britanska vojna obaveštajna služba.

Kako je navedeno u redovnom izveštaju britanskog Ministarstva odbrane, Rusija bi i dalje mogla da izvrši amfibijsko iskrcavanje, ali je takva operacija po njih sve rizičnija, budući da su ukrajinske snage imale mnogo vremena da se pripreme, prenosi Rojters.

"Protivbrodske mine u Crnom moru predstavljaju ozbiljan rizik po pomorsku aktivnost", navodi se u saopštenju britanskog ministarstva.

U izveštaju se kaže i da nije najjasnije odakle mine potiču, ali da su "gotovo sigurno rezultat ruske aktivnosti u toj oblasti", navodi Rojters, uz napomenu da ovi navodi nisu nezavisno provereni. 

Podsećamo, nedavno su otkrivene tri protivbrodske mine u Crnom moru -  dve u turskim teritorijalnim vodama i još jedna u rumunskim na 70 kilometara od obale.

Ribarski brod u rumunskim vodama je primetio minu kako pluta i alarmirao službe. 

Mina ukrajinskog porekla nosila je eksplozivno punjenje od 30 kilograma TNT-a, a akcijom specijalizovanih službi je neutralisana. 

Mornarica očekuje da će narednih dana druge mine, koje nose struje, stići u teritorijalne vode Rumunije. 

Najveća opasnost je po trgovačke brodove koji nemaju kapacitete da otkriju mine na vreme da ih zaobiđu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa