Evropa

Ekskluzivni snimak iz Rumunije: Ukrajinske mine zalutale u Crno more, ovako je izgledalo detoniranje

Komentari

Autor: Euronews Rumunija

29/03/2022

-

20:39

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Tri protivbrodske mine su od subote otkrivene u Crnom moru - dve u turskim teritorijalnim vodama i još jedna u rumunskim na 70 kilometara od obale.

Ribarski brod u rumunskim vodama je primetio minu kako pluta i alarmirao službe. Ta oblast je obeležena na mapama za navigaciju, tako da brodovi moraju da je zaobiđu. Potom je počela operacija kako bi se mina neutralisala. Mina ukrajinskog porekla nosila je eksplozivno punjenje od 30 kilograma TNT-a. 

Brod "Viceadmiral Konstantin Bălescu", na stalnom borbenom zadatku rumunske vojske, sa službom specijalizovanom za deminiranje mornarice, krenuo je u zadatak uništenja eksploziva. Kako prenosi reporterka Euronews Rumunija Dijana Sobaru, vojni stručnjaci su prvo identifikovali kog je tipa mina, a onda su je potopili i na nju stavili četiri kilograma eksploziva kako bi je neutralisali. Detonirali su minu sa daljine od gotovo jednog kilometra.  

"Mina je iz Ukrajine, ojačana 2020. godine. Govorim o malim minama, koje se koriste protiv brodova na površini sa teretom od 20 kilograma TNT-a. Crna je i ako je more nemirno, teško ju je primetiti", kaže za Euronews Rumunija Katalin Gerginesku, komandant ronilačkog odreda za uklanjanje eksploziva.

Euronews Srbija

 

Svi brodovi u Crnom moru su upozoreni da vizuelno i radio osmatranje podignu na viši nivo.  

“Neke mine su odvojene od svog sidra i u ovoj oblasti je opasno ploviti”, kaže Danijel Georma kapetan i komandant broda "Viceadmiral Konstantin Bălescu".

Mormarica očekuje da će narednih dana druge mine, koje nose struje, stići u teritorijalne vode Rumunije. Zato će brod "Konstantin Bălescu” patrolirati kako bi otkrio plutajuće eksplozivne objekte.

Najveća opasnost je po trgovačke brodove koji nemaju kapacitete da otkriju mine na vreme da ih zaobiđu.

Komentari (0)

Evropa