Evropa

Berlin isporučuje Velikoj Britaniji osumnjičenog za špijunažu u korist Rusije

Komentari

Autor: Tanjug

04/04/2022

-

13:01

Berlin isporučuje Velikoj Britaniji osumnjičenog za špijunažu u korist Rusije
Berlin isporučuje Velikoj Britaniji osumnjičenog za špijunažu u korist Rusije - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka će isporučiti Velikoj Britaniji Davida S, koji je osumnjičen da je ruski špijun. On se nalazi trenutno u zatvoru u Nemačkoj, ali će pred sud u Velikoj Britaniji.

David S. je posao u britanskoj ambasadi u Berlinu koristio kako bi prosleđivao škakljive informacije Moskvi, tvrde nemačke vlasti. Viši sud u Brandenburgu odobrio je ekstradiciju Velikoj Britaniji Davida S, koji je bio angažovan kao lokalna radna snaga u Berlinu.

Tužilaštvo u Nemačkoj ga optužuje da se bavio špijunažom, da je prosleđivao Rusima pretežno informacije iz britanskih izvora, ali je i najmanje jednom prosledio i informacije u vezi službenika u Ministarstvu spoljnih poslova Nemačke.

Prema pisanju nedeljnika "Špigel" nemačke i britanske vlasti, zajedničkom operacijom, ušle su u trag Davidu S. Saznale su, između ostalog, da je osumnjičeni za svoje usluge dobio značajne novčane naknade od svojih ruskih kontakata.

Inače David S. se protivio ekstradiciji, jer ga u Velikoj Britaniji za špijunažu čeka daleko veća zatvorska kazna od one zaprećene u Nemačkoj. David S, kako navodi "Špigel", samo je jedan u nizu brojnih ruskih špijuna koje su nemačke vlasti otkrile.

Tako je prošle godine u Berlinu uhapšen radnik jedne firme za održavanje električnih uređaja, koji je Rusima prosleđivao planove o državnim institucijama, a tako i Bundestaga.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa