Poznati

Džulijan Asanž se venčava u zatvoru: Mladenci će nositi kreacije Vivijen Vestvud

Komentari

Autor: Tanjug

23/03/2022

-

13:51

Džulijan Asanž se venčava u zatvoru: Mladenci će nositi kreacije Vivijen Vestvud
Džulijan Asanž se venčava u zatvoru: Mladenci će nositi kreacije Vivijen Vestvud - Copyright Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž oženiće se danas dugogodišnjom partnerkom Stelom Moris u zatvoru "Belmarš" na jugoistoku Londona, na maloj ceremoniji kojoj će prisustvovati četiri gosta - dva zvanična svedoka i dva čuvara, prenosi Rojters.

Kako su britanskoj agenciji potvrdili izvori iz ove ustanove, ceremonija venčanja će biti održana tokom perioda kada su dozvoljene posete zatvoru, prenosi SAD.

Zatvor je iz bezbednosnih razloga odbio dozvolu da novinari ili fotografi budu prisutni kao svedoci, navodi Rojters.

Stelinu venčanicu i kilt Džulijana Asanža, kreirala je čuvena britanska dizajnerka Vivijen Vestvud, koja je prethodno učestvovala u kampanji protiv Asanžove deportacije u SAD.

Inače, Vrhovni sud Velike Britanije nedavno je odbacio Asanžovu žalbu na odluku o njegovom izručenju SAD, gde se suočava sa optužbama za špijunažu.

Čini se da ta odluka iscrpljuje Asanžove pravne mogućnosti u Velikoj Britaniji da izbegne suđenje u SAD po nizu optužbi u vezi sa objavljivanjem poverljivih dokumenata Vikiliksa pre više od jedne decenije.

Američke vlasti optužuju Asanža po 18 tačaka, jer je objavljivanjem poverljivih informacija prema navodima Vašingtona, Vikiliks doveo u opasnost ljudske živote.

Asanž je negirao da je počinio bilo kakvo krivično delo, a od 2019. godine se nalazi britanskom zatvoru.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin