Evropa

Sednica SB UN povodom navoda o zločinima u Buči - Zelenski: Imamo dokaze, Nebenzja odbacuje optužbe

Komentari

Autor: Tanjug

05/04/2022

-

16:24

Sednica SB UN povodom navoda o zločinima u Buči - Zelenski: Imamo dokaze, Nebenzja odbacuje optužbe
Sednica SB UN povodom navoda o zločinima u Buči - Zelenski: Imamo dokaze, Nebenzja odbacuje optužbe - Copyright Tanjug AP/John Minchillo

veličina teksta

Aa Aa

Savet bezbednostu Ujedinjenih nacija zaseda povodom ukrajinskih navoda o ubistvima civila za koja tvrde da su ih počinili ruski vojnici u Buči, severozapadno od Kijeva. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Ujedinjene nacije da reformišu svoj sistem kojim se Rusiji kao stalnoj članici Saveta bezbednosti daje pravo veta.

Zelenski je pozvao Savet bezbednosti da izbaci Rusiju iz svog sastava "kao agresora i izvor rata tako da ne može da blokira odluke o sopstvenoj agresiji".

Naveo je da bi trebalo raspustiti Savet bezbednosti ako to telo ne može da nađe način da pomogne da se zaustavi ruske akcije u Ukrajini.

Zelenski tvrdi da su u Ukrajini počinjeni "najužasniji ratni zločini" od Drugog svetskog rata, prenosi Rojters. Prema njegovim rečima, akcije ruskih vojnika se ne razlikuju od akcija pripadnika Islamske države.

On je rekao da Ukrajina ima dokaze, kao što su satelitski snimci, koji pokazuju šta se stvarno dogodilo tokom napada u Buči i dodao da može da sprovede potpunu i transparentnu istragu, dodaje Si-En-En

Tanjug AP/John Minchillo

 

Dodao je i da nema zločina koji Rusi nisu počinili u Buči i to "samo iz zadovoljstva" i optužio je Rusiju za genocid, navodi BBC. Iz tog razloga Zelenski je tražio da Rusija bude izvedena pred Međunarodni tribunal sličan onom u Nirnbergu posle Drugog svetskog rata.

"Masakr u Buči je samo jedan primer od mnogih koje je Rusija činila u proteklih 41 dan", rekao je on.

Zelenski je članovima Saveta bezbednosti rekao da "ima posla sa državom koja veto u SB UN pretvara u pravo na smrt".

"Ovo podriva čitavu arhitekturu globalne bezbednosti. To im omogućuje da prođu nekažnjeno. Tako oni uništavaju sve što mogu", rekao je Zelenski.

"Da li mislite da je prošlo vreme međunarodnog prava? Ako je vaš odgovor ''ne'', onda morate da delate hitno. Povelja UN mora odmah da se ponovo uspostavi", rekao je Zelenski i pozvao na hitnu reformu Ujedinjenih nacija, navodi Si-En-En.

On je naveo da Rusija želi da pretvori Ukrajinu u "tihe robove", prenosi Rojters.

Na kraju obraćanja Zelenski je pokazao Savetu bezbednosti snimak iz Ukrajine na kojem se vidi fotografije stradalih Ukrajinaca.

Rusija odbacije optužbe

Ruski predstavnik u Savetu bezbednosti UN Vasilij Nebenzja odbacio je optužbe za ratne zločine ruskih trupa u Buči, tvrdeći da postoje "flagrantne nedoslednosti u događajima koje pokazuju ukrajinski i zapadni mediji".

On je tvrdio da leševi koje su novinari pronašli u ukrajinskom gradu nisu bili tamo odmah nakon povlačenja ruskih snaga – dodajući da je to "potvrđeno u nekoliko video-snimaka".

Tanjug/AP Photo/John Minchillo

 

"Leševi ne izgledaju tako kao da su tu ležali tri ili četiri dana", kazao je Nebenzja, prenosi BBC.

Ruski predstavnik je ocenio i da zapadne države "ne mare za samu Ukrajinu", ali da će pokušati da produže konflikt. šaljući što je više moguće oružja i municije.

Gutereš: Šokiran sam novim dokazima

Generalni sekretar Ujedinjenih nacia Antonio Gutereš takođe se obratio na sednici Saveta bezbednosti. On je uoči obraćanja ukrajinskog predsednika rekao da "nikada neće zaboraviti" da slike mrtvih civila u Buči, dodajući da je šokiran pojavom dokaza o drugim ratnim zločinima koje je navodno počinila Rusija.

Gutereš je ovom prilikom dodao da je njegova dužnost da skrene pažnju savetu na ozbiljne posledice rata u Ukrajini na globalnu ekonomiju ističući da su 74 zemlje u razvoju posebno podložne porastu troškova za hranu, energiju i đubriva i da članice saveta moraju učiniti sve što mogu da zaštite ljude.

Sednica povodom optužbi Ukrajine

Ujedinjene nacije su u utorak saopštile da slike zločina počinjenih u ukrajinskom gradu Buča pokazuju "sve znake" da su civili "direktno gađani i direktno ubijeni".

Obraćajući se na virtuelnom brifingu za štampu, portparolka Kancelarije visokog komesara Ujedinjenih nacija za ljudska prava Liz Trosel ponovila je da su UN "užasnute" zbog slika koje su se pojavile na kojima se vide tela civila razbacana ulicama grada koji se nalazi severozapadno od Kijeva.

Sednica Saveta bezbednosti sazvana je povodom ukrajinskih navoda o ubistvima civila za koja tvrde da su ih počinili ruski vojnici u Buči, severozapadno od Kijeva.

Komentari (0)

Evropa