Evropa

Francuska bira predsednika: Makron i Le Pen verovatno u drugom krugu, zamah liderke krajnje desnice u finišu kampanje

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico, Tanjug

10/04/2022

-

12:02

Francuska bira predsednika: Makron i Le Pen verovatno u drugom krugu, zamah liderke krajnje desnice u finišu kampanje
Francuska bira predsednika: Makron i Le Pen verovatno u drugom krugu, zamah liderke krajnje desnice u finišu kampanje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U prvom krugu predsedničkih izbora koji se danas održavaju u Francuskoj u trci će se naći 12 kandidata od kojih, kako pokazuju istraživanja, najviše šanse za ulazak u drugi krug imaju aktuelni predsednik Emanuel Makron i liderka krajnje desnice Marin le Pen. I iako se u anketama procenjuje da je gotovo pa sigurno da će Makron osvojiti drugi mandat, Le Penova mu se u poslednjih nekoliko nedelja "opasno" približila na svega nekoliko procenata razlike.

Do podne 25,5 odsto Francuza glasalo za novog predsednika

Izlaznost birača u današnjem, prvom krugu francuskih predsedničkih izbora, do podne je iznosila 25,5 odsto, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

To je za tri odsto manje nego u prvom krugi predsedničkih izbora održanih 2017. godine.

Glasanje je počelo jutros u osam časova i biće završeno večeras u 20 časova, posle čega se očekuju i prve projekcije izbornih rezultata, prenosi Rojters.

Za mnoge su ovi predsednički izbori veoma važni i to ne samo za budućnost Francuske, već i za usmeravanje čitave Evrope, jer se Makron dosad istakao kao jedan od važnijih, pa i ključnih lidera Evropske unije. Međutim, iako će za dve nedelje drugi krug glasanja verovatno da bude repriza 2017. godine, ovog puta razlika između Makrona i Le Penove mogla bi da bude mnogo manja.

Nasuprot njima, ostalim predsedničkim kandidatima ne daju se gotovo nikakve šanse, a eventulno najbliži ulasku u drugu rundu je lider radikalne levice Žan Lik Melanšon. Kada je reč o kandidatima kao što su konzervativka Valeri Pekres i desničar Erik Zemur, koji su jedno vreme prikupljali dosta pažnje javnosti, u anketama su tek na četvrtoj, odnosno petoj poziciji, i teško da bi mogli da naprave neko iznenađenje.

Kampanja je, inače, protekla veoma mirno, a kao što je bio slučaj i u Mađarskoj, pa i u Srbiji, tema koja je "monopolozovala" javnu debatu bio je rat u Ukrajini. Ipak, iako je upravo ruska invazija na samom startu Makronu bila donela dodatne poene jer se francuski lider istakao u svojoj diplomatskoj ofanzivi, Le Pen je u tome iskoristila priliku da dopre do birača temom koja ih u ovom trenutku možda najviše i brine - ekonomija.

Šta kažu ankete?

Iako favorit, Makron i dalje ne treba da bude potpuno miran, a liderka krajnje desnice mu se samo nekoliko dana pre izbora približila na oko tri procenta razlike. Kako je pokazalo istraživanje "Haris interaktiv", u drugom krugu bi odnos snaga mogao da bude 51,5 naspram 48,5 odsto, a iako neke druge ankete daju Makronu malo veću prednost, ona je i dalje premala da bi bila i potpuno sigurna.

Makron je, podsetimo, u kampanju ušao u poslednjem trenutku i za zvaničnu objavu kandidature čekao je do prošlog meseca. Iako ga je opozicija optuživala da je kampanju zapravo vodio sve vreme i pre te najave, on je od tada održao samo nekoliko događaja povezanih sa samom kampanjom, uključujući četvorosatnu konferenciju za štampu i veliki miting u Parizu prošlog vikenda.

Lider partije "Republike u pokretu", međutim, favorit je sve vreme, a sa ruskom invazijom na Ukrajinu koja je bila ključna tema, Makronova trka za reizbor delovala je nezaustavljivo. Kako piše Politiko, predsednik se izdvojio od svojih rivala kao jedini kandidat koji se u tom trenutku bavio spoljnim poslovima i koji je sa iskustvom vodio zemlju kroz trenutnu krizu.

Međutim, postoji i nešto što Makron nije uradio u dovoljnoj meri - učestvovao u stvarnoj kampanji. Kako navodi Politiko, predsednik jedva da se i dotakao kampanje, a optužen je i da je koristio rat u Ukrajini kako bi izbegao suočavanje sa svojim rivalima odbijanjem da učestvuje u tradicionalnim televizijskim debatama.

Tanjug/AP/Sputnik, Kremlin

 

I dok je Makron bio zauzet razgovorom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i susretima sa svetskim liderima, Le Penova je svoju kampanju nastavljala baveći se svakodnevnim životnim problemima kao što su cena goriva i kupovna moć.

"Le Penova je uradila kampanju neposredno, obilazeći mnogo malih gradova i sela. Njena putovanja nisu bila mnogo pokrivena u nacionalnoj štampi, ali su imala veliki odjek u lokalnim medijima. Ona je ostavljala utisak blizine, što je veoma važno za francuske glasače", rekao je Matje Galard, direktor istraživanja u Ipsosu.

Istovremeno, za razliku od svog ekstremno desničnarskog rivala Erika Zemura, Le Penova je izbegla da se zaglavi u debati o ukrajinskom ratu koji je možda i mogao da našteti njenoj kampanji s obzirom na njene dugogodišnje veze sa Putinom.

"Odradila sam svoju kampanju na ozbiljan način. Na terenu sam već više od šest meseci, iznela sam sve teme koje zaokupljuju francuski narod. Drugi nisu vodili kampanju, to je izbor", rekla je Le Pen kritikujući Makrona da nije u potpunosti učestvovao u kampanji i kritikujući ga što je svoju kandidaturu proglasio u poslednjem trenutku.

profimedia

 

Inače, Makron je u subotu održao svoj prvi veliki miting pred prvi krug predsedničkih izbora na kom je Francuzima obećao više napretka i solidarnosti.

"Ovde smo da omogućimo projekat napretka, nezavisnosti, za budućnost, za našu Francusku. Vidim poteškoće da se sastavi kraj s krajem, situacije nesigurnosti... i još mnogo toga što treba postići da bi se potisnuo ekstremizam", rekao je tada Makron.

Obraćajući se onima koji vide da im cela plata ide na benzin, račune, stanarinu dok rat u Ukrajini diže cene hrane i energenata, Makron je obećao da će dozvoliti kompanijama da daju neoporezivi bonus zaposlenima do 6.000 evra već ovog leta.

"Blaža" verzija Le Penove

"Povratak" Le Penove u izbornu trku možda se može pripisati i njenoj promeni scenarija u odnosu na kampanju 2017. godine. Umesto da se fokusira na pitanja migracije i bezbednosti, Le Penova je podesila svoju ekonomsku platformu i vodila kampanju za smanjenje troškova života, piše Politiko.

"Zaista je prekinula sa stilom svojih prethodnih kampanja i kampanja njenog oca. Ona je uradila kampanju fokusiranu na kupovnu moć, a ne na migraciju i bezbednost", rekao je Garald.

Ekonomski problemi su daleko veća briga francuskih birača, daleko važniji od životne sredine ili migracije, pokazuju ankete. Ovonedeljna anketa "Hari interaktiva" pokazuje da je, prema francuskim glasačima, Le Penova kredibilnija od Makrona kada je u pitanju garantovanje njihove kupovne moći.

To pokazuje da je ona prešla dug put od 2017. kada je tadašnji kandidat Makron saterao Le Penovu u ćošak tokom televizijske debate o ekonomskim pitanjima, a njen učinak ozbiljno je narušio i njen kredibilitet. Umesto toga ona sada vodi kampanju o merama za smanjenje naglo rastućih cena energije.

Kako dodaje Politiko, Le Penova je uspela i da "omekša" svoj imidž, a to je nešto što je pokušavala da uradi godinama. U ovome je joj je svakako pomoglo i to što je nasuprot njoj stajao "tvrdokorni" Zemur.

Prema anketi koju je objavio Politiko, Makron bi u prvom krugu mogao da osvoji 27 odsto glasova, dok je Le Penova na 22. Treći je Melanšon sa 16 odsto, Zemur ima 10, a Valeri Pekres 9 odsto glasova.

Pripredila: Nevena Zdravković

Komentari (0)

Evropa