Evropa

Predsednički izbori u Francuskoj: Na prvom velikom mitingu u trci za reizbor Makron obećao povećanje penzije

Komentari

Autor: Tanjug

02/04/2022

-

20:56

Predsednički izbori u Francuskoj: Na prvom velikom mitingu u trci za reizbor Makron obećao povećanje penzije
Tanjug/AP/Francois Mori - Copyright Tanjug/AP/Francois Mori

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Francuske Emanuel Makron održao je danas u Parizu svoj prvi veliki miting pred prvi krug predsedničkih izbora zakazanih za 10. april, obećavajući Francuzima više napretka i solidarnosti.

Na osnovu istraživanja javnog mnjenja on vodi u odnosu na liderku krajnje desnice Marin Le Pen i druge kandidate, preneo je AP.

"Ovde smo da omogućimo projekat napretka, nezavisnosti, za budućnost, za našu Francusku", rekao je Makron okupljenima kojih je bilo oko 30.000 u areni na pariskom Defansu.

"Vidim poteškoće da se sastavi kraj s krajem, situacije nesigurnosti... i još mnogo toga što treba postići da bi se potisnuo ekstremizam'''', istakao je Makron.

Obraćajući se onima koji vide da im cela plata ide na benzin, račune, stanarinu dok rat u Ukrajini diže cene hrane i energenata, Makron je obećao da će dozvoliti kompanijama da daju neoporezivi bonus zaposlenima do 6.000 evra već ovog leta.

Takođe je obećao da će povećati minimalnu penziju na 1.100 evra za one koji su ispunili pun radni staž sa sadašnjih oko 700 evra.

Starosna granica za odlazak u penziju će morati postepeno da se povećava sa 62 na 65 godina da bi se finansirao plan, rekao je on.

Pristalice su ga dočekale uzvikujući "Makron, predsednik!", "Još jedna, dve, pet godina!", mašući francuskim zastavama.

Međutim, kako navodi AP, za one koji pokušavaju da svrgnu Makrona, reč "Mekinzi" postaje poklič za okupljanje.

"Afera Mekinzi", nazvana je po američkoj konsultantskoj kompaniji angažovanoj da savetuje francusku vladu o kampanji vakcinacije protiv kovida 19 i drugim stvarima.

Novi izveštaj francuskog Senata dovodi u pitanje vladino korišćenje privatnih konsultanata i optužuje kompaniju Mekinzi za izbegavanje poreza, dodaje Asošijejted pres.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa