Evropa

Litvanija traži da bataljoni NATO postanu brigade

Komentari

Autor: Tanjug

11/04/2022

-

14:07

Litvanija traži da bataljoni NATO postanu brigade
Litvanija traži da bataljoni NATO postanu brigade - Copyright AP Photo/Mindaugas Kulbis

veličina teksta

Aa Aa

Litvanija želi da bataljoni NATO u baltičkim zemalja postanu brigade, saopštilo je danas ministarstvo odbrane ove zemlje.

Brigada se sastoji od nekoliko vojnih bataljona.

Litvanija i ostale baltičke zemlje su nekoliko puta zatražile dolazak novih trupa u njihov region i ceo istočni krak NATO, otkako je Rusija napala Ukrajinu 24. februara.

"Litvanija, zajedno sa ostalim zemljama istočnog kraka NATO, traži da se ojačaju borbene grupe NATO i da to postanu brigade", kazao je ministar odbrane Arvidas Anusauskas, preneo je Rojters.

Anasauskas, koji nije izneo očekivanja o veličini brigada, rekao je da će odluka o preoblikovanju trupa biti doneta na samitu NATO u Madridu u junu.

Alijansa je rasporedila četiri multinacionalna bataljona 2017. godine od oko 1.000 vojnika u svaku od tri baltičke zemlje - Estoniju, Letoniju i Litvaniju, kao i u Poljsku - kao odgovor na pripajanje Krima Rusiji 2014. godine.

Tri bataljona na Baltiku su proširena ove godine nakon napada na Ukrajinu, a borbena grupa NATO u Litvaniji trenutno ima 1.600 vojnika, navelo je ministarstvo odbrane Litvanije.

Komentari (0)

Evropa