Evropa

Habzburzi ponovo u evropskoj politici - unuk austrougraskog cara postao mađarski ambasador

Komentari

Autor: Tila Stanković

12/06/2021

-

19:36

Habzburzi ponovo u evropskoj politici - unuk austrougraskog cara postao mađarski ambasador
Habzburzi ponovo u evropskoj politici - unuk austrougraskog cara postao mađarski ambasador - Copyright EPA/ZSOLT SZIGETVARY

veličina teksta

Aa Aa

Unuk poslednjeg austrougraskog cara i potomak Habzburške dinastije odabran je za novog mađarskog ambasadora u Parizu, a stupio je na funkciju marta ove godine. Iako je Đerđ Habzburg već godinama unazad aktivan u mađarskoj politici, njegova nova pozicija odjeknula je širom svetske javnosti zbog nimalo toplog dočeka koju su mu Francuzi uputili.

Naime, Francuska javnost je veoma kontradiktorno dočekala novog mađarskog ambasadora.

Kada je časopis "Le Figaro" prvo uradio intervju sa novim ambasadorom, čitaoci cenjene medijske kuće započeli su burnu raspravu u komentarima. Neki smatraju da je nova pozicija Đerđa Habzburga "čast za Francusku", drugima se ne sviđa što je on postao predstavnik Orbanove vlade, a ima i onih koji smatraju uvredom generalno prisustvo Habzburgovca u Parizu, zbog viševekovnog neslaganja Austrije i Francuske.

Otišlo se toliko daleko, da je spominjana i činjenice da je omržena supruga Luja XVI Marija Antoanteta, ćerka carice Marije Terezije i cara Franje I, njegova daleka rođaka.

Na sve te komentare, Đerđ Habzburg ima diplomatski odgovor.

"Hvala Bogu da živimo u slobodnoj Evropi, gde svako ima pravo na svoje mišljenje", prenosi "Euronews".

Habzburg je istakao da je primio mnogo manje negativnih komentara nakon prvog pojavljivanja u francuskoj štampi nego što je to obično slučaj svakom prilikom kada govori medijima u Austriji. Po pitanju Mađarske i Francuske, Habzburg je istakao da se odnos između dve države popravlja od kraja Drugog svetskog rata, ali je svestan toga da ima još mnogo toga na čemu bi trebalo da se radi.

"Formirala se jedna negativna slika o Mađarskoj u medijima. Ozbiljno ću poraditi na popravci toga", istakao je.

Uprkos brojnim kritikama upućenim Mađarskoj, Đerđ Habzburg ne misli da je ta zemlja "evroskeptična".

"Vidim vladu koja kritikuje procese i političke strukture u Evropskoj uniji — i to smatram legitimnim, jer u EU ima puno problema i brojne stvari ne funkcionišu. Nisam upoznao nijednog mađarskog političara koji smatra da bi zemlji bilo lakše da nije članica", otkrio je on za Euronews.

Naglasio je da Mađarska ne prezentuje svoju poziciju u Evropi sama ili već u saradnji sa Višegradskim državama predstavljajući jednu srednjoevropsku "silu". Iako postoje sukobi između članica Višegradskog sporazuma, Habzburg smatra da ujedinjenim snagama postoji mnogo veća šansa da se nešto promeni u Briselu.

Potomak carske loze

Đerđ Habzburg novinar, političar, javna ličnost i ambasador paraolimpijskih takmičenja rođen je u Štarnbergu 1964. godine. Iako je rođen u Austriji i ima dvojno državljanstvo, kaže da je sebe oduvek smatrao Mađarom, ali da je jezik počeo da uči tek 1991. godine. Političku karijeru vezao je za tri važna uslova od kojih ne odstupa:

"Neću biti član nijedne stranke, želim da nastavim svoj rad u medijima i neću dobiti nikakvu platu", otkrio je za mađarske medije.

Njegov deda po ocu bio je Karl I od Austrije, a otac Oto fon Habzburg, poslednji naslednik mađarskog prestola, koga mađarski mediji navode kao "kraljevskog princa" iako je porodica bila lišena prestola kada su ukinuti plemićki činovi i titule.

Novi mađarski ambasador u Parizu, ranije je otkrio  da održava kontakt sa svim ostalim Hazburzima preko aplikacije "WhatsApp".

"Imamo grupu sa oko 280 članova —  preko nje često pričamo. Pored toga, jedan naš rođak napravio je elektronsku bazu podataka u kojoj smo svi mi. Tako možemo da sprečimo na neko zloupotrebi naše ime, kao što se dešavalo u prošlosti", objasnio je on.

Četvrtog jula ove godine obeležava se deset godina od smrti poslednjeg prestolonaslednika Oto fon Habzburga, a njegov sin ističe da mu on nedostaje kako privatno tako i za profesionalne savete, ali je svestan toga da je njegov otac imao dug i ispunjen život.

Wikipedia.org/Oliver Mark

Oto fon Habzburg

"Doživeo je 98 godina, a rođen je još u Austrougraskoj. On je istinski razumeo istoriju prošlog veka. Trudim se da razmišljam kao moj otac, sećam se da je bio veoma optimističan i želim da i sam očuvam taj njegov stav prema politici. Često poželim da čujem njegovo mišljenje o Bregzitu, pandemiji koronavirusa ili brojnim drugim evropskim problemima", zaključuo je Đerđ Habzburg za Euronews.

Komentari (0)

Evropa