Evropa

Predsednik Rumunije: Moramo da ojačamo istočno krilo NATO

Komentari

Autor: Tanjug

13/04/2022

-

12:59

Predsednik Rumunije: Moramo da ojačamo istočno krilo NATO
Predsednik Rumunije: Moramo da ojačamo istočno krilo NATO - Copyright AP/Andreea Alexandru

veličina teksta

Aa Aa

Rumunski predsednik Klaus Johanis poručio je danas da će biti nastavljeni "napori da se obezbedi brz, odlučan i snažan odgovor NATO na svaki mogući izazov ili pretnju", ali i da je neophodno dodatno ojačati istočno krilo Alijanse.

"Nastavićemo sa našim naporima da obezbedimo brz, odlučan i snažan odgovor Severnoatlantske alijanse na svaki mogući izazov ili pretnju. Kao što smo odlučili na nedavnom samitu u Briselu, ubrzaćemo transformaciju Alijanse kako bismo dugoročno ojačali poziciju odvraćanja i odbrane NATO-a, posebno na istočnom krilu i na Crnom moru", rekao je rumunski predsednik.

On je danas posetio vazduhoplovnu bazi "Mihail Kogalničanu", a sa njim su bili premijer Nikolae Ćuka i belgijski premijer Aleksandar De Kro, prenosi Ađerpres.

Alijansa je najjača i najkonkretnija bezbednosna garancija za države članice, rekao je premijer Nikolae Ćuka, koji je još istakao da Rumunija i njeni saveznici moraju biti spremni za dugotrajnu krizu kao rezultat oružanog sukoba u Ukrajini, ali i za situaciju u kojoj će se ova kriza proširiti bliže rumunskoj granici.

On je dodao da se mora razvijati pozicija odvraćanja i efikasne odbrane na istočnom krilu NATO i zahvalio se belgijskom kolegi za doprinos ovoj odluci NATO.

"Hvala vam, premijeru De Kro, na vašem doprinosu odluci NATO da se primeni Plan postepenog odgovora. Moramo da stvorimo i ojačamo poziciju odbrane i odvraćanja na istočnom krilu NATO", rekao je Ćuka, navodi rumunska agencija. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa