Evropa

Medvedev upozorio Finsku i Švedsku: "Ako uđete u NATO, preduzećemo mere na Baltiku"

Komentari

Autor: Independent

14/04/2022

-

10:15

Medvedev upozorio Finsku i Švedsku: "Ako uđete u NATO, preduzećemo mere na Baltiku"
Dmitrij Medvedev - Copyright Tanjug/AP/Yekaterina Shtukina, Sputnik

veličina teksta

Aa Aa

Dmitrij Medvedev, zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije rekao je da će ova zemlja preduzeti mere na Baltiku ako Švedska i Finska uđu u NATO.

Moska je upozorila NATO da će Rusija, ako se Švedska i Finska pridruže vojnom savezu, morati da ojača svoju odbranu, kao i da u tom slučaju u budućnosti ne bi moglo više da se priča o Baltiku "bez nuklearnog oružja".

"Ne može više biti govora o bilo kakvom beznuklearnom statusu za Baltik, ravnoteža se mora uspostaviti", rekao je Medvedev i nastavio - "Rusija do danas nije preduzimala takve mere, nije čak ni nameravala"

Finska je inače u sredu rekla da će doneti odluku o tome da li će podneti zahtev za pridruživanje Alijanski u narednih nekoliko nedelja, dok Švedska takođe razmatra svoju bezbednosnu politiku sa zaključcima koji se očekuju sledećeg meseca.

Finska premijerka Sana Marin je rekla da želi da se postigne konsenzus o toj temi u okviru finskog parlamenta, naglasivši istovremeno da "ne postoji određeni rok, ali da se sve promenilo od kada je Rusija napala Ukrajinu".

"Mislim da će se to (podnošenje zahteva) desiti veoma brzo. Desiće se u narednim nedeljama, a ne mesecima. Sve grupe u parlamentu i predsednik imaće priliku da donesu odluku u narednih nekoliko nedelja", rekla je Marin, prenosi Euronews.

Donedavno, većina Finaca nije želela da se pridruži NATO, ali ruska invazija na Ukrajinu podstakla je neka preispitivanja, a najnovije ankete pokazuju da sada većina podržava članstvo. Rusija je upozorila i Finsku i Švedsku da je protiv njihovog pridruživanja Alijansi, tvrdeći da taj potez neće doneti stabilnost Evropi, navodi BBC.

Komentari (0)

Evropa