Evropa

Pala grupa desničara koja je planirala izazivanje haosa u Nemačkoj

Komentari

Autor: Tanjug

14/04/2022

-

12:15

Pala grupa desničara koja je planirala izazivanje haosa u Nemačkoj
Pala grupa desničara koja je planirala izazivanje haosa u Nemačkoj - Copyright AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka policija uspela je da uđe u trag desničarskoj grupi koja je planirala izazivanje haosa u zemlji sa ciljem preuzimanja vlasti.

Tužilaštvo u Koblencu trenutno vodi istragu protiv 12 muškaraca i jedne žene koji su osumnjičeni da su planirali izazovanje haosa, nasilja i čak i kidnapovanje jednog ministra. Nemački javni servis ARD objavio je da je ta grupa planirana napade na dalekovode kako bi izazvala nestanak struje u celoj zemlji, i time haos i paniku građana.

Taj haos oni su želeli da iskoriste da bi svrgnuli demokratski sistem u zemlji i potom preuzeli vlast. Takođe, kako tvrdi ARD, ova grupa je planirala da kidnapuje ministra zdravlja Karla Lauterbaha i ubije njegovo obezbeđenje.

Policija je ušla u trag planovima ove grupe, koja je pokušala da za više desetine hiljade evra kupi oružje, mine i zaštitne opreme. Prilikom prve predaje dva Kalašnjikova i pet pištolja oni su uhapšeni.

Najpre je "palo" lice koje je pokušalo da kupi oružje, a ubrzo i dva saučesnika u Donjoj Zaksoniji i Brandenburgu. Policija je zatim ušla u trag trojici muškaraca, kao i daljoj osobi koja je trenutno u inostranstvu.

Oni su osumnjičeni da su organizovali i stavili na raspolaganje novac za kupovinu naoružanja. Na osnovu prvih hapšenja ušlo se u trag ostalim članovima.

Grupa se organizovala preko više desničcarskih Telegram grupa, a njihove poruke pokazuju da imaju desničarski pogled na svet. Pojedini članovi su razmišljali i o ubistvu političara. Prema ARD-u, više članova grupe su se sastajali i razgovarali o organizacionim strukturama.

Komentari (0)

Evropa