Evropa

Sorbona u blokadi: Francuski studenti nezadovoljni kandidatima u drugom krugu, policija upotrebila suzavac

Komentari

Autor: AP

14/04/2022

-

21:35

Sorbona u blokadi: Francuski studenti nezadovoljni kandidatima u drugom krugu, policija upotrebila suzavac
Sorbona u blokadi: Francuski studenti nezadovoljni kandidatima u drugom krugu, policija upotrebila suzavac - Copyright Tanjug AP/Francois Mori

veličina teksta

Aa Aa

Stotine studenata francuskih univerziteta u četvrtak su zauzele ili blokirale zgrade na Sorboni u Parizu i drugim školama kako bi izrazile svoj gnev zbog predsedničkih izbora u toj zemlji.

Oni su nezadovoljni zbog kandidata koji su ušli u drugi krug predsedničkih izbora 24. aprila. Kako prenosi AP, strahuju da aktuelni predsednik Emanuel Makron i predstavnica krajnje desnice Marin Le Pen, neće učiniti dovoljno da zaštite siromašne ili životnu sredinu.

Studenti su bacali letke sa prozora Sorbone i skandirali "svi smo mi antifašisti", a u jednom trenutku policija je ispalila suzavac dok je pokušavala da spreči druge studente da dođu. Napolju je okačen transparent sa natpisom "Sorbona okupirana protiv Makrona, Le Pen i njihovog sveta".

Među demonstrantima je mnogo onih koji su glasali za levičarskog kandidata Žan-Lika Melanšona, koji je imao jedan procenat manje od Le Pen u prvom krugu predsedničkih izbora, ali se nije kvalifikovao za drugi krug.

"Pošto su mladi ljudi zabrinuti za pitanja životne sredine, za socijalna pitanja, za antirasistička, feministička i LGBTK pitanja, neophodno je imati kandidata koji će nas predstavljati", rekao je student Sciences-Po Gabriel Vergnes.

Podsetimo, prvi krug predsedničkih izbora u Francuskoj održan je 10. aprila. Aktuelni predsednik Emanuel Makron osvojio je 27,84 odsto glasova, a Marin le Pen 23,15 odsto.

Drugi krug izbora je 24. aprila.

Preporuka za vas

Komentari (1)

Evropa