Evropa

Slovenija se sprema za prihvat dece iz sirotišta u Lugansku, u osnovne škole u toj zemlji upisano 578 izbegle dece

Komentari

Autor: Tanjug

16/04/2022

-

15:20

Slovenija se sprema za prihvat dece iz sirotišta u Lugansku, u osnovne škole u toj zemlji upisano 578 izbegle dece
Slovenija se sprema za prihvat dece iz sirotišta u Lugansku, u osnovne škole u toj zemlji upisano 578 izbegle dece - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Od 18.500 hiljada Ukrajinaca koji su od početka sukoba u toj državi ušli u Sloveniju, četvrtina je ostala u zemlji. Status privremene zaštite do sada je dobilo 1.225 ljudi, a priprema se i prihvat dece iz sirotišta u Lugansku.

U Sloveniji je do danas registrovano 18.415 ukrajinskih izbeglica, dok je status privremene zaštite dobilo 1.225, prenosi Hina.

Vladina kancelarija za integraciju migranata primila je 198 molbi za materijalnu pomoć, prema podacima vladinih službi koje prenose mediji.

Ministarstvo obrazovanja potvrdilo je da je u osnovne škole u Sloveniji upisano 578 izbegle dece iz Ukrajine, a 30 dece predškolskog uzrasta upisano je u vrtiće. Slovenačka vlada odlučila je ove nedelje da se u selo Slavina blizu Postojne, premesti deo štićenika iz ukrajinskog sirotišta u Lugansku.

Vladina kancelarija za migrante saopštila je da je reč o dvadesetoro dece bez roditelja uzrasta od jedne do sedam godina, a zajedno s njima doći ce i 18 Ukrajinaca, njihovih staratelja iz spomenutog sirotišta.

Kako su preneli mediji, njihov dolazak u Sloveniju biće realizovan u narednih desetak dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa