Aktuelno iz kulture

Novi Sad - Evropska prestonica kulture uputila poziv umetnicima iz Ukrajine da borave i stvaraju u tom gradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

08/04/2022

-

16:23

Novi Sad - Evropska prestonica kulture uputila poziv umetnicima iz Ukrajine da borave i stvaraju u tom gradu
Novi Sad - Evropska prestonica kulture uputila poziv umetnicima iz Ukrajine da borave i stvaraju u tom gradu - Copyright Promo/Novi Sad – Evropska prestonica kulture

veličina teksta

Aa Aa

Umetničke poruke mira i pomoć izbeglicama iz Ukrajine nova su inicijativa Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Kroz svoj rezidencijalni program "Umetnik u gostima", upućen je otvoren poziv umetnicima i umetnicama iz Ukrajine da borave i stvaraju u Novom Sadu, u oblasti vizuelne umetnosti i književnosti.

Fondacija će im za tu priliku obezbediti smeštaj i sav neophodan materijal za rad, a rezultati stvaralaštva umetnika iz Ukrajine naknadno će biti uvršteni u zvaničan program Evropske prestonice kulture tokom juna i jula, i to u okviru programskog luka "Tvrđava mira".

Više informacija o pozivu, prijavi i uslovima, možete pronaći u tekstu Otvorenog poziva koji se nalazi na zvaničnoj internet stranici novisad2022.rs.

"Tim Fondacije Novi Sad - Evropska prestonica kulture je dobrovoljnim izdvajanjem iz ličnog dohotka obezbedio i besplatan javni prevoz izbeglicama iz Ukrajine, koje su smeštene u Novom Sadu, a sve to u koordinaciji sa Komesarijatom za izbeglice i migracije Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada", navodi se u saopštenju ove Fondacije.

"Kao neko ko je na ovim prostorima uživo doživeo sukobe, sankcije i izbeglištvo, mi znamo koliko je rat glasan. To je zato što se mržnjom hrani. Onih koji ga vode, a još više onih koji ga prate. Želeli smo da, kroz tišinu stvaralaštva i saosećajnosti, pošaljemo najglasniju poruku mira. Kada sve prođe, čak i površna solidarnost preko društvenih mreža, znamo da ume još glasnije da boli muk i nezainteresovanost za tuđu nesreću i patnju", rekao je Nemanja Milenković, direktor Fondacije "Novi Sad - Evropska prestonica kulture".

Na osnovu saradnje i informacija iz Komesarijata za izbeglice i migracije Gradske uprave za socijalnu i dečiju zaštitu Grada Novog Sada, Fondacija "Novi Sad - Evropska prestonica kulture" poručuje da će nastaviti sa inicijativom za pomoć i podršku izbeglicama iz Ukrajine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura