Aktuelno iz kulture

Počinje Karavan u Novom Sadu - Gastro putovanje uz evropske muzičare

Komentari

Autor: Euronews Srbija

15/03/2022

-

14:15

Počinje Karavan u Novom Sadu - Gastro putovanje uz evropske muzičare
Počinje Karavan u Novom Sadu - Gastro putovanje uz evropske muzičare - Copyright Jimmy Träskilen

veličina teksta

Aa Aa

Gastronomsko i muzičko putovanje Karavan u novosadskim kulturnim stanicama, koje će biti održano od 17. do 20. marta, odvešće posetioce do najrazličitijih krajeva Evrope.

Migracije i seobe, kao fokus umetničkog programa i programskog luka Seobe, koji se održava tokom februara i marta u Novom Sadu, ovogodišnjoj Evropskoj prestonici kulture, sada se u okviru Karavana preispituju kroz gastro kulturu i izvođačku umetnost.

Pored gastronomskog dela, program će upotpuniti i aktuelna imena world music scene, kao što su The Sidh iz Italije, Sväng Harmonica Quartet iz Finske, Jovan Pavlović i Svartlamon Hardkor iz Norveške, Light in Babylon iz Turske, Tango ansambl Librecuatro iz Srbije kao i bendovi Jeremy? i Kerana & Kosmonavtite iz Bugarske.

Početak gastronomskog dela programa je od 18 časova, dok svi koncerti počinju od 19.30 sati. Ulaz je slobodan.

Evropa kroz tradicionalna jela

Kulturne stanice Svilara i Bukovac 17. marta će biti domaćini gastronomiji zapadne Evrope, kada će na meniju biti baget, kroasani, kobasice i kolač sa sirom, a u petak, 18. marta, kulturne stanice Barka i Mlin ugostiće kuhinju severne Evrope, gde će posetioci imati priliku da probaju danska peciva, tradicionalno englesko pečenje i tortu od badema.

NSEPK/M.Pudić

 

U subotu, 19. marta, u kulturnim stanicama Eđšeg i Rumenka posetioci će uživati u gastronomiji južne Evrope, kada će se služiti grčka salata i burito, kao i tradicionalna turska baklava, a poslednjeg dana, u nedelju, 20. marta, u Kulturnoj stanici Liman sve će biti u duhu gastronomije istočne Evrope, te će se od specijaliteta služiti tradicionalna gruzijska supa i rumunski kolač nalik piti od jabuka.

Muzičari iz šest evropskih zemalja

Prvog dana Karavana, u četvrtak, 17. marta, u Kulturnoj stanici Svilara svoj koncert održaće italijanski sastav The Sidh koji je poznat po kombinovanju keltske muzike sa modernim, elektronskim zvukom i dabstepom, ali i po spajanju folk i metal muzike. Istog dana, u Kulturnoj stanici Bukovac nastupiće prvi srpski gospel hor, Merry Gospel Choir, koji iza sebe ima brojne nastupe na festivalima širom regiona, ali i u Evropi.

U petak, 18. marta, u Kulturnoj stanici Mlin gost će biti finska atrakcija Sväng Harmonica Quartet, sastav koji je harmonikom osvojio svet, dok će istovremeno u Kulturnoj stanici Barka nastup održati Jovan Pavlović, dobitnik najveće nagrade u oblasti kulture norveškog grada Trondhajma, u saradnji sa norveškim bendom Svartlamon Hardkor.

U Kulturnoj stanici Eđšeg, u subotu, 19. marta, magiju tanga publici će predstaviti Tango ansambl Librecuatro iz Srbije, a istog dana u Kulturnoj stanici Rumenka koncert će održati bend Light in Babylon, koji na svojim nastupima donose muziku i kulturu istočnog Mediterana.

Promo

 

Poslednjeg dana programa, u nedelju, 20. marta, u SKCNS Fabrika, nadomak Kulturne stanice Liman, nastupiće četvoročlani bend Jeremy?, prvi bugarski bend koji je dobio zlatnu medalju za takmičenje u komponovanju, a pored njih, na istoj lokaciji, nastupiće i žanrovski fluidan bend iz Bugarske, Kerana & Kosmonavtite.

Programski luk Seobe jedan je od osam programskih lukova koji čine programski koncept Evropske prestonice kulture 2022. godine. Detaljan program, programska knjiga i sve informacije u vezi sa događajima u godini titule Evropske prestonice kulture nalaze se na zvaničnom sajtu Evropske prestonice kulture novisad2022.rs.

Preporuka za vas

Novi Sad sa oko 20 izložbi postaje centar vizuelne umetnosti: Od Šagala i El Greka do svetski priznatih foto-reportera

Komentari (0)

Kultura