Aktuelno iz kulture

Članovi "Gotan Project" sa misijom za spas planete stižu i do Evropske prestonice kulture

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/03/2022

-

09:54

Članovi "Gotan Project" sa misijom za spas planete stižu i do Evropske prestonice kulture
Članovi "Gotan Project" sa misijom za spas planete stižu i do Evropske prestonice kulture - Copyright Promo/Müller & Makaroff

veličina teksta

Aa Aa

Kada su se 2000. godine pojavili na sceni, Gotan Project, koji su činili Francuz Filipe Koen Solal, Argentinac Eduardo Makarof i Švajcarac Kristof H. Miler, odmah je postao atrakcija.

Njihov album "La revancha del tango" predstavljao je pravu osvetu tanga, jer su oni seksi zvuk Argentine doneli celom svetu, koji je oduševljeno upijao njihovu muziku. Zvuk koji su nudili, tango u kombinaciji sa elementima elektronike, bio je jednostavno - kul i šik - i slušao se svuda, od klubova u Njujorku do plaža Rija de Žaneira.

Kako je nastalo ovo neobično ime? Ukoliko govorite "šatrovački" biće vam odmah jasno - tango kompilacija snimljena osamdesetih godina zvala se Tango Project, iz čega su oni izveli svoj naziv.

Njihova magična muzika postala je toliko popularna da smo je slušali i u mnogim holivudskim ostvarenjima, poput filmova sa Dženifer Lopez i Ričardom Girom "Shall we dance" i Kameron Dijaz i Tomom Kruzom "Knight and Day", serijama "Nip/Tuck", "Sex and the City", u blokbasteru "Ocean’s Twelve"...

Ipak, jedno vreme kao da su utihnuli kada je reč o novoj muzici - poslednji album u punom sastavu izbacili su 2010. godine, "Tango 3.0".

Ispostavilo se kasnije da su se bavili nečim mnogo važnijim.

Spoj muzike i nauke za spas planete

Naime, Miler i Makarof razvijali su novi pravac i koncept koji su nazvali "Antropoceno", a kroz ovaj projekat oni povezuju muziku i nauku i, što je najvažnije, posvećeni su tome da, koristeći svoju muziku, pomognu spasavanju planete.

Naime, antropocen je nezvaničan naziv geološke epohe u kojoj se nalazimo, a u kojoj su ljudskim delovanjem izazvane destrukcije ekosistema koji je esencijalan za preživljavanje naše vrste: homo sapiensa.

"Ovo je jedinstveni momenat u istoriji naše planete. Prvi put je jedna vrsta odgovorna za promene koje se dešavaju i mi smo u mogućnosti da proizvedemo više snage od svih drugih sila prirode zajedno", objašnjavaju članovi Gotan Projecta Miler i Makarof zbog čega su se odlučili za ovaj pravac, te dodaju:

"Šesto izumiranje života na Zemlji, klimatske promene, povećanje kiselosti okeana, porast nivoa mora, nestašica pijaće vode, zagađenje vazduha, krčenje šuma, nuklearna kontaminacija, pandemije, požari, poplave i nakupljanje plastike, sve su to posledice ljudskog delovanja. I svi, na svakom nivou društva, treba da učinimo sve da predupredimo katastrofu. Mi smo odlučili da se borimo najjačim oružjem koje imamo - našom muzikom. Svojim pesmama želimo da pojačamo svest o krizi koja se već dešava, a niko se prema njoj ne odnosi tako."

Sada, ovaj dvojac pionira u umetnosti spajanja tradicionalnog tanga i modernog popa uz elektronsku muziku, dolaze u Srbiju, gde će u Evropskoj prestonici kulture, Novom Sadu, 12. marta održati koncert u Hali 1 Novosadskog sajma, sa početkom u 20 časova.

Na događaju su obezbeđena sedeća i stajaća mesta, a ulaznice su u prodaji u celokupnoj Gigstix prodajnoj mreži i na njihovom sajtu, kao i na blagajni Novosadskog sajma.

Preporuka za vas

Novi Sad sa oko 20 izložbi postaje centar vizuelne umetnosti: Od Šagala i El Greka do svetski priznatih foto-reportera

Komentari (0)

Kultura