Reflektor

Božo Vrećo i Edin Karamazov 15. marta nastupaju u Evropskoj prestonici kulture

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/03/2022

-

15:21

Božo Vrećo i Edin Karamazov 15. marta nastupaju u Evropskoj prestonici kulture
Božo Vrećo i Edin Karamazov - Copyright Sead Šašivarević

veličina teksta

Aa Aa

U okviru programskog luka "Seobe", tokom februara i marta se u Novom Sadu - Evropskoj prestonici kulture preispituje tema pozitivnog uticaja migracija. U tom duhu, Novi Sad je već ugostio svetska imena "world music" scene, a sada stižu i svestrani umetnik, vrhunski interpretator i autor sevdalinki, Božo Vrećo i poznati muzičar Edin Karamazov.

Trenutno jedan od najuspešnijih i najekstravagantnijih umetnika u regionu, Božo Vrećo i Edin Karamazov, nastupiće u utorak, 15. marta, u Gradskoj koncertnoj dvorani.

Koncert će biti održan u dva termina, u 18 i u 20.30 časova. Božo Vrećo је već učestvovao u programu Evropske prestonice kulture u okviru "Dočeka" 2020. godine u Sinagogi, uz muzičku podršku orkestra Kamerata Novi Sad, a sada imamo priliku da uživamo u njegovom nastupu u drugačijem ambijentu nove Gradske koncertne dvorane. 

Umetnost koja je svima razumljiva 

Dva vrhunska umetnika, Božo Vrećo i Edin Karamazov, predstaviće novi studijski album na koncertima u Novom Sadu.

Umetnik i kantautor, Božo Vrećo, 2020. godine je izdao album "Lachrimae" u saradnji sa Edinom Karamazovim. Tokom prve saradnje, Božo Vrećo i Edin Karamazov su se publici predstavili sa 11 pesama, koje su bile pravo osveženje kako za slušaoce world music scene, tako i za vernu publiku ova dva izvođača.

Album je najavljen, a potom i otvoren prvim singlom, obradom čuvene sevdalinke "Emina". Na albumu se takođe nalaze i pesme: "Bor sadila moma Evgenija", "Nani nani" (Canción sefardí), "Kad ja pođoh na Bembašu" (instr.), "Sjela đeva pokraj mora", "Kâtibim", "Si zaljubiv edno mome", "Ašik osta’ na te oči", "Oj, jesenske duge noći", "Što te nema" i "Dunjaluče, golem ti si".

Osim sevdaha, muzičar Božo Vrećo uživa i u soul muzici, kao i džezu i bluzu, pa se tako već godinama trudi da i elemente ovih muzičkih pravaca uvrsti u svoje pesme. Na početku svoje karijere u okviru sastava "Halka", Božo je izdao dva albuma "Halka" 2013. godine i "O ljubavi" 2014. godine. Svoju karijeru nastavio je kao solo izvođač i u svoju diskografiju uvrstio je četiri albuma: "Moj sevdah" (2014), "Pandora" (2017), "Melek" (2018), kao i već pomenuti album "Lachrimae" (2020), u saradnji sa slavnim gitaristom Edinom Karamazovim.  

Edin Karamazov se, pored saradnje sa Božom Vrećom, može pohvaliti i saradnjom sa Stingom i brojnim drugim izvođačima kao što su Elvis Costello, Jordie Savall, Renée Fleming i Stefan Milenković. 

Ulaznice su u prodaji u celokupnoj Gigstix prodajnoj mreži i na sajtu gigstix.com. Za ulazak na koncert neophodan je zeleni sertifikat ili negativan test na koronavirus, a obavezno je nošenje maske tokom trajanja koncerta. 

U toku je i multimedijalni književni paviljon "Seobe duša" na Novosadskom sajmu koji će ove nedelje ugostiti Bilju Krstić i Bistrik Orkestra, Antropoceno - muzički projekat dvojice članova čuvenog sastava Gotan Project, kao i čuveni nemački sastav Original Enigma Voices.

Ulaznice za sve koncerte, zainteresovani mogu kupiti na Gigstix prodajnim mestima ili onlajn, putem sajta gigstix.com, kao i na blagajni Novosadskog sajma. Organizatori mole sve posetioce da nose maske i drže propisanu distancu. Zeleni sertifikati nisu potrebni, a maske će biti deljene i pri ulasku na događaje.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura