Aktuelno iz kulture

Francuska izdvaja milion evra za pomoć umetnicima iz Ukrajine i ruskim disidentima

Komentari

Autor: France TV Info / Euronews Srbija

16/03/2022

-

20:48

Francuska izdvaja milion evra za pomoć umetnicima iz Ukrajine i ruskim disidentima
Francuska izdvaja milion evra za pomoć umetnicima iz Ukrajine i ruskim disidentima - Copyright AP/Bernat Armangue

veličina teksta

Aa Aa

Francusko Ministarstvo kulture izdvojiće milion evra za pomoć umetnicima iz Ukrajine, kao i ruskim disidentima primoranim da napuste svoju zemlju.

Umetnicima će biti ponuđen smeštaj u trajanju od tri meseca, a biće ustanovljena i orijentaciona platforma sa zaposlenima koji govore ruski i ukrajinski kako bi se izbeglice bolje organizovale nakon napuštanja svojih domova.

Iz istog budžeta biće finansirana i umetnička aktivnost, a dodatnih 300.000 evra planirano je za prijem učenika iz umetničkih škola, prenosi France TV Info.

Ruski umetnici koji su primorani na politički egzil zbog protivljenja invaziji u Ukrajini takođe će biti podržani iz ovog fonda.

Mladi muzičari izbegli iz Ukrajine

Euronews je objavio i da je 8. marta bila u toku evakuacija mladih muzičara iz Ukrajine, koji sviraju sa ukrajinskim "Youth Symphony Orchestra".

Violine, violončela i viole mogli su se videti na peronu u Mađarskoj, kao verni pratioci svojih mladih vlasnika koji su nakon dugog putovanja vozom pristigli na sigurno.

Tanjug AP/Vadim Ghirda

 

Violinistkinja Miroslava Šerbina kaže da je njen instrument bio jedino što je uzela dok je bežala iz Ukrajine, zajedno sa odećom koju je nosila. Instrument nije upotrebila od početka ruske invazije na njenu zemlju.

"Nisam želela da svirama kako bih mogla da čujem sirene i odemo na vreme u sklonište. Htela bih da se osećam sigurno kako bih mogla da vežbam, a ne da mislim o tome da bomba može pasti i uništiti moj dom", kazala je ova dvadesetogodišnjakinja za Euronews.

Ona je među više od 1,7 miliona ljudi koji su pobegli iz Ukrajine tokom ove, kako navode Ujedinjene nacije, najbrže rastućom izbegličke krize u Evropi nakon Drugog svetskog rata.

Solidarnost ruskih umetnika

Brojni ruski umetnici i kulturni radnici koji su se izjasnili protiv rata u Ukrajini ostali su bez posla, a pojedini su i sami napustili svoja radna mesta.

Među njima je i muzički direktor i glavni dirigent Boljšoj teatra Tugan Sohijev, koji je dao otkaz zbog kako je naveo, pritiska da zauzme stav vezano za rat u Ukrajini.

Odmah zatim i dva igrača te čuvene ruske kuće prekinula su saradnju zbog rata u Ukrajini. 

Otvoreno pismo u kom se zahteva kraj Ruske invazije nad Ukrajinom potpisalo je do sada više od 17.000 ruskih umetnika i radnika u kulturnom sektoru, uprkos tome što antiratna retorika u ovakvom trenutku može doneti ozbiljne probleme u njihovoj zemlji.

Pixabay

Boljšoj teatar

Međutim, u međuvremenu je to pismo, koje je bilo objavljeno na Google Docs platformi, izbrisano.

Veliki broj potpisnika tog otvorenog pisma ostao je bez posla.

"Mi, umetnici, kustosi, arhitekte, kritičari, istoričari umetnosti, menadžeri u umetnosti - predstavnici kulture i umetnosti Ruske Federacije - inicirali smo i potpisali ovo otvoreno pismo koje smatramo nedovoljnim, ali neophodnim delovanjem na putu ka miru između Rusije i Ukrajine", naveli su potpisnici i poručili:

"Zahtevamo da se ovaj rat, koji traje od 2014. godine sa Ukrajinom, suverenom i nezavisnom zemljom, zaustavi i da se sa njom počnu pregovori na fer i ravnopravnoj osnovi. Rat u Ukrajini je strašna tragedija i za Ukrajince i za Ruse. Dovodi do ogromnih ljudskih gubitaka, ugrožava ekonomiju i bezbednost i dovešće našu zemlju do potpune međunarodne izolacije... Izgovor pod kojim se odvija 'specijalna operacija' u potpunosti su iskonstruisale ruske vlasti, i mi se protivimo da se ovaj rat vodi u naše ime."

Ali rasprostranjen je i strah od odmazde. 

"Sve što kažemo, može u budućnosti biti upotrebljeno protiv nas", kaže jedan zaposleni muzeja koji je potpisao peticiju, ali koji je u razgovoru za ArtNet želeo da ostane anoniman.

"Ne znamo šta će se desiti sutra ili za dva sata. Nismo znali da će Rusija napasti Ukrajinu. Niko ovo nije mogao ni da zamisli. Sada je sve moguće. Razumemo daće sledeći udarac biti protiv neprijatelja unutar Rusije. To smo mi", dodao je on.

Ugrožena umetnička dela i kulturno nasleđe Ukrajine

Zaposleni u muzejima i kulturnim ustanovama širom Ukrajine već danima pokušavaju da zaštite umetnička dela od ratnih razaranja. 

Većina muzeja koji imaju svoje bunkere prenela je u njih sve eksponate, dok su skulpture na otvorenom zaštićene specijalnom folijom.

AP/Bernat Armangue

 

Krajem prošle nedelje, stigli su izveštaji iz Ivankiva, mesta severozapadno od Kijeva, da su ruske snage spalile do temelja lokalni muzej u kome su se, između ostalog, nalazili radovi proslavljene Marije Primjačenko (1909-1997), najpoznatije slikarke naive iz te zemlje koju je Pablo Pikaso nazivao "umetničkim čudom".

Kako je i Euronews pisao, zauvek je izgubljeno oko 25 umetničkih radova s potpisom ove umetnice, ali je nekoliko slika spaseno. Američki Tajms je objavio da je stanovnik Ivankiva utrčao u zapaljenu zgradu da spase što je više mogao umetničkih dela i, prema navodima medija, uspeo je da iz zapaljene zgrade iznese oko 10 velikih radova, iako još nije poznato koje tačno.

Za Euronews je Katarina Tejlor, istaknuta istoričarka umetnosti i osnivač Port.agency u Kijevu, prošle nedelje izjavila da bi pojedini evropski muzeji rado prihvatili zbirke iz ukrajinskih muzeja, ali da sada ne postoji način za njihov transport.

Komentari (0)

Kultura