Aktuelno iz kulture

"Pussy Riot" kupuje nezamenjive tokene za pomoć, umetnici iz Ukrajine poručuju - borba se može voditi i rečima

Komentari

Autor: Euronews, Artnet News

26/02/2022

-

15:31

"Pussy Riot" kupuje nezamenjive tokene za pomoć, umetnici iz Ukrajine poručuju - borba se može voditi i rečima
"Pussy Riot" kupuje nezamenjive tokene za pomoć, umetnici iz Ukrajine poručuju - borba se može voditi i rečima - Copyright AP/Alexander Zemlianichenko, profimedia, Wikipedia.org/Andrew Butko

veličina teksta

Aa Aa

Nadežda Tolokonjikova, umetnica i jedan od osnivača aktivističkog kolektiva "Pussy Riot" koji deluje u formi pank-rok sastava, pridružila se nevladinom sektoru u Ukrajini kako bi prikupili  novac za pomoć civilima.

"Kupovaćemo NFT ukrajinske zastave, a biće objavljen i jedinstveni nezamenjivi token koji će omogućiti oni koji su u mogućnosti da daju veći doprinos. Naš cilj je da prikupimo donaciju za ukrajinske organizacije koje pomažu onima kojima je najpotrebnije u ovom ratu koji je Putin započeo u Ukrajini", objavljeno je na Tviter nalogu kontroverzne ruske grupe.

Prema rečima Tolokonjikove, koja je dobro poznata kao veliki kritičar politike Vladimira Putina, sada kada se toliko stidi svoje vlade, jednostavno mora da pokuša da pomogne Ukrajincima.

Umetnik koji bi trebalo da predstavlja Ukrajinu na 59. Bijenalu umetnosti u Veneciji, Pavlo Makov, izjavio je pre dva dana za Artnet njuz da se sa porodicom nalazi u skloništu u Harkovu.

"Celo jutro slušamo zvuk bombi", poručio je Makov, koji bi trebalo za dve nedelje da pošalje svoj radu Veneciju, ali je sada neizvesno da li će to uopšte biti moguće. Iako je rođen u Rusiji, većinu života je proveo u Ukrajini, a na Krimu je dobio umetničko obrazovanje.

Prodavao dela da bi prijatelj kupio oružje

"Ja sam građanin Ukrajine i meni je to bitnije od mog etničkog identiteta", rekao je umetnik, koji je zadnjih godina, zajedno s nekim drugim umetnicima, skupljao sredstva za ukrajinsku obranu. Njegov prijatelj vojnik je zahvaljujući prihodima od Makovog umetničkog dela uspeo da kupi oružje i zaštitnu opremu.

"To nije dovoljno novaca za sve što mu je potrebno. Kupio je pušku i pancir. Svi rade ono što je u njihovoj moći... Morate razumeti, do sada smo izgubili 15.000 vojnika u zadnjih osam godina. Evropa je mislila da se radi o nekom malom sukobu tamo negde, ali to je sukob na istočnoj granici Evrope. Osam godina, Evropa nije prihvatala šta se događa, a dešava se rat protiv civilizacije koju upravo ona predstavlja", priznao je Makov koji je prekinuo saradnju sa Rusijom pre osam godina.

"Prekinuo sam svaku vezu s Rusijom otkad je rat počeo 2014. godine. Moje je mišljenje da je nemoguće raditi sa zemljom koja otvoreno i agresivno napada moju zemlju i uzima njenu teritoriju", dodao je umentik i istakao da za sada nema nameru da napusti svoj grad.
"Rusija neće stati tek tako. Oni će se boriti. Ali borit ćemo se i mi", zaključio je.

Wikipedia.org/Andrew Butko

Prekinut rad na pripremi izložbe u Veneciji umetnika Pavla Makova

Projekat koji je bio predviđen za ukrajinski paviljon u Veneciji inspirisan je "Fontanom iscrpljenosti" iz 1995. godine - skulpturalnom instalacijom sa vodom koja se sliva kroz bronzane levke postavljene na zidu.

 

 

Kustoski tim, Lizaveta German, Maira Lanko i Boris Filonenko, objavili su na Instagramu saopštenje kojim pozivaju globalnu umetničku zajednicu na solidarnost.

"Ako nastavimo da budemo pasivni posmatrači, izgubićemo sve", poručili su kustosi iz Ukrajine, uz podsećanje da zbog situacije u njihovoj zemlji nisu u mogućnosti da nastave rad na projektu jer su im životi u opasnosti.

"Pozivamo međunarodnu umetničku zajednicu da iskoristi svoj uticaj i doprinese okončanju ruske invazije Ukrajine", poručili su kustosi ukrajinskog paviljona, ističući da "oružje može povrediti naša tela, ali kultura menja naš um".

Nije vreme za pesmu, već za borbu

Muzičar Andrej Klivnik je u četvrtak ujutru stavio svoju decu u automobil i krenuo iz Kijeva. Njegova namera bila je da odveze decu na sigurno, kod bake. 

"A onda ću se vratiti da pratim uputstva vlade i ako bude potrebno, uzeću pištolj u ruke i poći da se borim za svoju zemlju", kazao je pevač benda "BoomBox" za Euronews.

Sa nizom hit albuma iza sebe i više od 100 miliona pregleda na Jutjubu, pevač grupe "BoomBox" nalazi se u istoj situaciji, kao i mnogi drugi Ukrajinci nakon početka ruskog vojnog napada: uplašen je, ali spreman na otpor.

profimedia

Andrej Klivnik: Muzičari jesu mirotvorci, ali sada nije vreme za pesmu

"Bombarduju nas. Ali ono što sada čujem je bezrezervna podrška sa svih strana, od svih koji me poznaju i slušaju moju muziku", dodao je Klivnik, objašnjavajući da i njegovi prijatelji ostavljaju decu na sigurna mesta, kako bi bili spremni da se pridruže vojsci.

"Muzičari jesu mirotvorci. Ali sada nije vreme za pevanje. Vreme je da se uzmu puške", izričit je muzičar koji je sa svojim sastavom svirao svuda, ali od 2014, kada je Rusija anektirala Krim, odbijali su da nastupaju u Rusiji.

Kako podseća novinar Euronews, muzičari su imali važnu ulogu u promociji mira tokom duge i burne istorije 20. veka.

Protesti uz antiratne pesme

Bob Dilan, Džaon Boaz, Pit Siger, Nina Simon.... Svi oni pevali su antiratne pesme u vreme Vijetnamskog rata, a mnošto je i umentika koji su kroz svoju muziku isticali tragičnost sukoba i nepravde od Latinske Amerike preko Evrope do Bliskog istoka.

Moskovski muzički festival mira 1989. godine je okupio legendarne bendove, kao što su Bon Džovi, Ozi Ozborn, "The Scorpions" i "Mötley Crüe", koji su nastupali tokom dve festivalske večeri na stadionu u Moskvi. Bio je to prvi događaj te vrste u Rusiji nakon reformi koja je sprovedena u toj zemlji za vreme Gorbačova.

Simboli antiratnih protesta su kultne fotografije iz serije koje su u krevetu (Bed Ins for Peace) napravili Džon Lenon i Joko Ono u SAD i Kanadi 1969.

profimedia

 

Međutim, sada u Ukrajini muzičari kažu da je vreme za proteste uz muziku prošlo jer se nacija probudila u surovoj realnosti uz sirene za vazdušne napade i sukob na njihovom pragu.

"Kako sada može biti koncerata, pod bombama i krstarećim raketama?", pita se Oleksandar Fozi Sidorenko (Oleksandr Fozzi Sydorenko), osnivač najuspešnije ukrajinske hip-hop grupe "TNMK", čiji su video snimci pregledani milionima puta na Jutjubu.

"Rusija je ušla u rat protiv nas kao Hitler, rano ujutru. Kako može doži do tako nečega u Evropi u 21. veku? Eksplozije u Kijevu, trupe se spuštaju u blizini. NATO mora hitno da nam pomogne zatvaranjem vazdušnog prostora, kao što su učinili u Gruziji 2008. Hitno", ističe sagovornik Euronews.

Borba se može voditi i rečima

Početkom nedelje je još uvek postojala izvesna nada da može doći do diplomatskog rešenja krize, što je i motivisalo rob bend "Elza`s Ocean" da nastupe u centru Kijeva. Ovaj sastav, koji je navikao da svira pred 70.000 ljudi na stadionima, ovog puta je okupio fanove i priredio akustičnu svirku.

"Bilo je to vreme kada je trebalo da podignemo raspoloženje ljudi, ali to je bilo pre dva dana. Danas je pravi rat i verovatno je vreme za pravu borbu. Ali možete se boriti i rečima", kaže za Euronews pevač Svjatoslav Vakarčuk (Sviatoslav Vakarchuk).

Prema njegovim rečima, sukob ima potencijal da bude razoran poput Drugog svetskog rada, a da Ukrajinci samo žele da budu slobodna, evropska nacija.

"Kažnjavaju nas samo zato što imamo svoju agendu, svoje želje i sigurno ćemo se boriti. Želim i da zamolim sve da budu glasni i bučni, da ne ćute o ovome što se dešava", poručuje Vakarčuk.

Komentari (0)

Kultura