Evropa

Nemačka izdvaja dve milijarde evra za izbeglice iz Ukrajine

Komentari

Autor: Tanjug, FoNet

07/04/2022

-

23:51

Nemačka izdvaja dve milijarde evra za izbeglice iz Ukrajine
Nemačka izdvaja dve milijarde evra za izbeglice iz Ukrajine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka vlada izdvojiće dve milijarde evra kako bi pokrila troškove zbrinjavanja i integracije ukrajinskih izbeglica u Nemačkoj, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc.

"Sporazum o tome je dobra osnova da naša zemlja može da dugoročno ostane ujedinjena", rekao je Šolc posle sastanka sa premijerima 16 nemačkih pokrajina, preneo je Rojters.

U Nemačkoj je registrovano oko 307.000 izbeglica iz Ukrajine, objavilo je u ponedeljak nemačko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Međutim, Nemačka je pak odložila konačnu odluku o otme da li će Ukrajini biti isporučeni tenkovi, koji su joj neophodni za borbu protiv ruske vojske, preneo je Politiko. Reč je o isporuci oko 100 tenkova, na čemu insistiraju vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek i ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, nakon što su zapadni saveznici zaključili da bi rat u Ukrajini mogao da traje mesecima, a možda i godinama.

Očekivalo se da će odlukao isporuci tenkova Ukrajini biti doneta ove sedmice, ali je to sada neizvesno jer Šolc smatra da se pre toga mora zauzeti zajednički stav sa zapadnim saveznicima.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa