Evropa

Diplomatska solo trka bivšeg kancelara: Šreder među retkima koji mogu u "Putinov mehur", pokušava da miri Moskvu i Kijev

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico, DW

21/03/2022

-

12:34

Diplomatska solo trka bivšeg kancelara: Šreder među retkima koji mogu u "Putinov mehur", pokušava da miri Moskvu i Kijev
Vladimir Putin i Gerhard Šreder - Copyright AP/Alexei Druzhinin

veličina teksta

Aa Aa

Za nekadašnjeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera predsednik Rusije Vladimir Putin bio je "besprekorni demokrata". Još kao lider nemačke vlade, Šreder je isticao njihovo međusobno poverenje, a dobri odnosi dvojice lidera produžili su se i skoro dve decenije nakon toga. Međutim, ruska invazija na Ukrajinu naterala je bivšeg kancelara na preispitivanje. U poziciji u kojoj bi sa jedne strane postao preveliki teret za stranku Socijaldemokrata, a sa druge ugrozio svoje unosne poslove, Šreder se postavio kao posrednik.

U talasu rata u Ukrajini koji je pokrenula invazija Rusije na tu zemlju, Gerhard Šreder krenuo je u misiju posredovanja. Za nekoliko dana, bivši kancelar sastao se sa ruskim i ukrajinskim zvaničnicima, a lično se sreo i sa Vladimirom Putinom.

Iako nemačka vlada, barem zvanično, nije odobrila Šrederovu ulogu posrednika i čak, prema nekim navodima, nije ni znala za posetu Moskvi, to što je Šreder požurio da kontaktira zaraćene strane nimalo nije iznenađujuće. Kao neko ko se nalazi na visokim pozicijama u ruskim energetskim kompanijama, Šreder je počeo sve više da šteti imidžu SPD, stranci koja čini vladajuću koaliciju i iz koje dolazi novi kancelar Olaf Šolc. Uz to, da se drži po strani i da čeka da nevolje prođu same nije mogao iz još jednog razloga - saradnici su počeli da ga napuštaju.

Ipak, Šrederova šatl diplomatija, posle prve faze pregovora, nije donela za njega očekivane rezultate. Situacija na terenu je alarmantna, a da li će se ovaj političar angažovati i dalje nije poznato. I dok neki ocenjuju da za Ukrajinu dalji pregovori sa Šrederom više nemaju nikakvog smisla, ima i onih koji kažu da je Nemac jedan od retkih ljudi koji je u mogućnosti da uđe u "mehur" koji okružuje Putina i zapravo ga obavesti šta se događa van njega.

Sastanak sa Putinom trajao nekoliko sati

U proteklih nekoliko dana, kako je pisao Politiko, Šreder se sastao sa najvišim zvaničnicima sukobljenih strana od Moskve do Istanbula. 

U prvoj rundi, on je otputovao u četvrtak u Moskvu gde je organizovan sastanak sa Putinom, koji je trajao više sati. Kako je istakao izvor blizak njemu, razgovor sa Putinom tog dana bio je "veoma intenzivan i iskren". Šreder je jasno rekao šta misli o ruskim akcijama u Ukrajini, ali nikakvi detalji zapravo nisu poznati. 

Nakon Putina na red je došao i Vladimir Medinski, glavni pregovarač ruskog tima u pregovorima sa Ukrajinom. Njih dvojica imala su "dugu diskusiju" fokusiranu na iste tačke - status spornih teritorija i aspiracije Kijeva za članstvo u NATO - stvari koje su bile na stolu i u bilateralnim razgovorima između Rusije i Ukrajine održanim u Belorusiji i Turskoj, piše Politko.

Tanjug/AP/Vladimir Smirnov

 

Šreder je onda otputovao u Istanbul, gde se u nedelju sastao sa Rusmetemom Umerovim, ukrajinskim poslanikom i članom delegacije njegove zemlje u mirovnim pregovorima sa Rusima. Bivši nemački političar dao je Umerovu, koji je u kontaktu sa Šrederom od prošle nedelje, rezime njegovih razgovora u Moskvi. Šta je sve rečeno - takođe se ne zna.

Nemačka vlada, međutim, nije odobrila Šrederovu ulogu posrednika i izrazila je iznenađenje nakon što je saznala za to u izveštaju Politika. Nakon početnih kritika njegove sopstvene SPD, predsednik te stranke Lars Klingbel je izrazio nadu da će bivši kancelar uspeti.

I dok Šrederova šatl diplomatija nije dala nikakve konkretne rezultate zasad, nekadašnji nemački lider veruje da mu njegov odnos sa Putinom i nedostatak formalnog mandata bilo koje vlade, uključujući i sopstvenu, omogućavaju da igra jedinstevnu ulogu kao stariji državnik izvan normalnih diplomatskih kanala.

Podeljena mišljenja o diplomatskoj solo trci

Nekoliko svetskih lidera, podsetimo, već se uključilo u diplomatsku ofanzivu u kojoj pokušavaju da pronađu rešenje za rat na evrpskom tlu. Telefonski su sa Putinom razgovarali i nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron, a u Moskvi se sa njim sastao premijer Izraela Naftali Benet. Ipak, Šreder je jedini političar sa zapada koji se sastao sa Putinom oči u oči.

Mišljenja u Nemačkoj oko ovog susreta nisu, međutim, baš jednoglasna, piše Ajriš Tajms, a Šrederova diplomatska solo trka ne nailazi na odobravanje kod svih.

Igrači i politika su danas drugačiji i, iako su nade isto tako male, stručnjak Hans Hening Šreder (nisu u srodstvu) sugerisao je da vredi pokušati. Gerhard Šreder je, kako je rekao, jedan od retkih Evropljana "koji bi zaista mogli da dođu do Putina u njegovom balonu, a zatim mu pokažu šta se dešava van njega".

Ipak, ukrajinski ambasador u Nemačkoj ocenio je da je posredovanje Šredera između Kijeva i Moskve bilo neuspešno.

"To pitanje je za nas u potpunosti gotovo. Za Ukrajinu dalji razgovori sa Šrederom nemaju smisla. Naravno, tužno je primetiti da je cela stvar propala", rekao je Andrej Melnik za agenciju DPA.

Zašto je Šreder u teškoj poziciji

Član SPD Gerhard Šreder bio je na čelu nemačke vlade od 1998. do 2005. Još otkako je napustio funkciju, povezivao se sa ruskom elitom i kompanijama, pa se nakon početka invazije našao pod pritiskom da se distancira od svojih bliskih odnosa sa svime što ima veze sa Moskvom.

Kako je pisao Dojče vele, ovaj političar u poslednje vreme dobija sve više pošte. Ne radi se o pismima obožavalaca, već o otkazima bliskih saradnika. Nedavno je bivšeg kancelara napustio kompletan tim - njegov kabinet koji s oko 400.000 evra godišnje finansiraju nemački poreski obveznici, ostao je bez zaposlenih. 

AP/Dmitry Lovetsky

 

Prvo je njegov dugogodišnji sekretar i autor većine govora Albreht Funk, koji je s njim poslednjih 20 godina, podneo ostavku. Usledili su otkazi i ostalih službanika u kabinetu.

I nisu samo saradnici ti koji napuštaju bivšeg kancelara, inače pravnika po struci. Taj 77-godišnji političar gotovo svakodnevno ostaje bez unosnih pozicija u upravnim odborima mnogih preduzeća. Šreder naime nije član samo upravnih odbora ruskih državnih firmi poput Rosnjefta ili Severnog toka. Njemu sada redom otkazuju saradnju firme poput švajcarskog medijskog koncerna Ringiera ili nemačkog proizvođača građevinskih strojeva Herenknehta.

Šredera iz svojih redova udaljavaju i sportski klubovi, poput Borusije iz Dortmunda, a Univerzitet u Getingenu razmišlja o oduzimanju počasnog doktorata tom socijaldemokratskom političaru.

I to opet nije sve. Svaki Šrederov potez verovatno posmatra i aktuelni kancelar Olaf Šolc, političar iz redova Socijaldemokrata za koga "Ajriš tajms" čak kaže da je Šrederov politički štićenik. Šolc, međutim, zasad nije komentarisao Šrederovu ulogu i potencijalno njegovo angažovanje u pregovorima.

Pripredila: Nevena Zdravković

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa