Evropa

Stoltenberg: NATO neće rizikovati otvoreni rat sa Rusijom

Komentari

Autor: Tanjug

16/03/2022

-

17:56

Stoltenberg: NATO neće rizikovati otvoreni rat sa Rusijom
Tanjug/AP/Olivier Matthys - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg ponovio je da će Alijansa nastaviti da isporučuje vojnu opremu Ukrajini, ali da neće slati svoje trupe u Ukrajinu, uključujući i mirovnu misiju, i time rizikovati širenje rata i otvoreni sukob sa Rusijom.

"Mi podržavamo mirovne napore u Ukrajini, pozivamo predsednika Putina da povuče svoje snage, ali nemamo planove da rasporedimo NATO trupe u terenu u Ukrajini", poručio je Stoltenebrg.

Posle današnjeg vanrednog sastanka ministara odbrane zemalja članica NATO Jens Stoltenberg je ponovio poziv Alijanse Rusiji da zaustavi napad i povuče vojsku sa teritorije Ukrajine i naglasio zalaganje saveznika za mirno rešenje i podršku pregovorima koji se vode između Ukrajine i Rusije.

"Istovremeno mi podržavamo Ukrajinu, jer ono što mogu da postignu za pregovarčkim stolom je blisko povezano sa situacijom na ratištu", ocenio je Stoltenberg.

On dodaje da ne bi trebalo spekulisati ishodom pregovora Moskve i Kijeva, ali i ocenjuje da značajan otpor koji Ukrajina pruža, podržana partnerima sa Zapada, daje joj mogućnost pomaka u pregovorima sa Rusijom.

Ministri odbrana zemalja članica NATO potvrdili su svoju odlučnost da nastave sa "značajnim isporukama kritično važne vojne opreme" Ukrajini, kao i sa finansijskom i humanitarnom podrškom.

Istovremeno, ministri su doneli odluku da nastave jačanje NATO snaga posebno u istočnom delu Alijanse.

"Suočeni sa novom realnosću u bezbednosti moramo da za duži period resetujemo zajedničku odbranu i odvraćanje. Danas smo zadužili naše vojne zapovednike da razviju opcije širom svih oblasti od zemlje, preko neba i mora do svemira i interneta", kaže Stoltenberg.

On navodi da NATO u ovom trenutku ima "stotihe hiljada vojnika u povišenom stanju priravnosti", da u Evropi ima 100 hiljada SAD trupa, a da je oko 40 hiljada vojnika pod direktnom NATO komandom uglavnoim u istočnom delu Alijanse.

”Moskva ne treba da sumnja u to da nećemo toleristi bilo kakav napad na suverenitet i teritorijalni integritet saveznika”, kaže Stoltenberg.

Navodeći planove o daljem zančajnom povećanju broja vojnika na istoku Saveza, kao i jačanje vazdušnih snaga, uključujući protivvazdušne i raketne sisteme odbrane, više ratnih brodova, podmornica i nosača aviona sa stalnim prisustvom, kao i češće i obimnije vojne vežbe, generalni sekretar NATO poziva članice Alijanse na veća izdvajanja za odbranu.

"Sve ovo zahteva značanije investicije od minumum dva procenta BDP saveznika na odbranu”, poručio je Stoltenberg.

Jens Stoltemberg je najavio i vanredni samit NATO lidera koji će se 24. marta održati u Briselu, a na kome će biti reči kako o daljoj pomoći Ukrajini tako i o jačanju odbrambenih sposobnosti Alijanse u budućosti.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa