Evropa

Šolc odložio konačnu odluku o isporuci tenkova Ukrajini

Komentari

Autor: FoNet

07/04/2022

-

23:10

Šolc odložio konačnu odluku o isporuci tenkova Ukrajini
Olaf Šolc - Copyright Tanjug/AP/Hannibal Hanschke

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc odložio je konačnu odluku o tome da li će Ukrajini biti isporučeni tenkovi, koji su joj neophodni za borbu protiv ruske vojske, preneo je Politiko.

Reč je o isporuci oko 100 tenkova, na čemu insistiraju vicekancelar i ministar ekonomije Robert Habek i ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, nakon što su zapadni saveznici zaključili da bi rat u Ukrajini mogao da traje mesecima, a možda i godinama. Očekivalo se da će odlukao isporuci tenkova Ukrajini biti doneta ove sedmice, ali je to sada neizvesno jer Šolc smatra da se pre toga mora zauzeti zajednički stav sa zapadnim saveznicima.

Razmatramo sve što je razumno, ali je važna koordinacija sa Evropskom unijom i partnerima iz NATO kako bismo bili sigurni da niko neće da se istrči - uključujući Nemačku, rekao je Šolc u Bundestagu, dodavši da bi za Nemačku bila velika greška da preuzme specijalnu ulogu i krene specijalim putem.

Ministri spoljnih poslova članica NATO u sredu su razgovarali o vojnoj pomoći Ukrajini i ni u jednom trenutku nije bio reči o isporuci tenkova. Nemačka je na početku rata u Ukrajini odbacivala mogućnost da Kijevu isporučuje složenu vojnu opremu, između ostalog i tenkove, uz obrazloženje da bi ukrajinski vojnici morali mesecima da se obučavaju na njima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa