Biznis vesti

Evropska komisija odobrila francuski program subvencija zbog rata u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

18:40

Evropska komisija odobrila francuski program subvencija zbog rata u Ukrajini
Evropska komisija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska komisija je odobrila danas francuski program vredan do 155 milijardi evra (169 milijardi dolara) za pružanje podrške likvidnosti kompanija, koje su pogođene ekonomskim uticajem rata u Ukrajini.

Ovo je prvi odobreni program u okviru kriznog plana EU usvojenog prošlog meseca, kojim su privremeno ublažena pravila Unije o državnim subvencijama, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin 24. februara naredio "specijalnu operaciju" u Ukrajini.

"Ova šema će omogućiti Francuskoj da ublaži ekonomske posledice Putinovog rata u Ukrajini i da podrži kompanije pogođene aktuelnom krizom i sankcijama povezanim s tim", navela je potpredsednica Evropske komisije Margret Vestager u saopštenju, prenosi Rojters.

Subvencije će biti finansirana delom iz budžeta od 300 milijardi evra koji je Francuska prvobitno izdvojila u okviru tri programa za podršku privredi u svetlu pandemije koronavirusa, a koji su bili odobreni u martu 2021. Prema novoj šemi, korisnici će imati pravo da dobiju nove zajmove koji će delimično biti pokriveni državnim garancijama.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis