Biznis vesti

Gasni sukob između Rusije i Evrope: "Igra u kojoj niko ne ide do kraja"

Komentari

Autor: Zlatica Radović

31/03/2022

-

15:24

Gasni sukob između Rusije i Evrope: "Igra u kojoj niko ne ide do kraja"
Gasni sukob između Rusije i Evrope: "Igra u kojoj niko ne ide do kraja" - Copyright EPA/FILIP SINGER, ROMAN PILIPEY, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Gasni sukob" između Rusije i Evropske unije koji tinja već mesec dana, od početka ruskog napada na Ukrajinu, dostiže vrhunac. Može li Evropa sebi da dozvoli rizik da potpuno odustane od ruskog gasa i da li će Rusija rizikovati da ostane bez evropskih potrošača glavno je pitanje na koje se odgovor očekuje narednih dana. Iz zemalja EU su ranije poručili da će, ukoliko Moskva ostane dosledna naredbi koju je izdao predsednik Vladimir Putin da se "neprijateljskim zemljama" ovaj energent naplaćuje isključivo u rubljama, odustati od ruskog gasa.

I ta pretnja je očigledno imala efekta, jer je Nemačka Vlada juče saopštila da je od Rusije dobila uveravanja da evropske kompanije ipak neće Moskvi morati da plaćaju isporuke gasa u rubljama. Dojče vele je preneo da je ruski predsednik Vladimir Putin rekao u telefonskom razgovoru nemačkom kancelaru Olafu Šolcu da evropske kompanije mogu da nastave da gas plaćaju u evrima i dolarima i da se ništa neće promeniti za evropske partnere uprkos planu da se plaća u rubljama.

Iz Kremlja je, međutim, nastavljena igra toplo-hladno, pa je danas stigla vest da su mehanizmi za prelazak na plaćanje ruskog gasa u rubljama razrađeni i predstavljeni ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Peskov je naveo i da je Putin dosta detaljno informisao Šolca o plaćanju gasa u rubljama, ali da je, u cilju podizanja tih objašnjenja na viši stručni nivo, nakon razgovora dao nalog svom pomoćniku za ekonomska pitanja Maksimu Oreškinu da pozove pomoćnika za ekonomska pitanja nemačkog kancelara Jorga Kukisa.

Usledio je ukaz predsednika Rusije Vladimira Putina o plaćanju gasa u rubljama koji se odnosi na "neprijateljske zemlje". Kako je javila agencija RIA Novosti, te države će morati da otvore račune u ruskim bankama, a ukaz stupa na snagu 1. aprila.

"Predlažemo partnerima iz tih država jasnu i transparentnu šemu. Kako bi kupili ruski prirodni gas, treba da otvore račune u rubljama u ruskim bankama. Upravo sa tih računa će se vršiti plaćanje gasa koji se bude isporučivao od sutra, 1. aprila ove godine", rekao je Putin i dodao da će postojeći ugovori biti obustavljeni, ako kupci iz "neprijateljskih zemalja" ne ispune nove uslove plaćanja.

 

Rasplet ili zaoštravanje gasnog sukoba

Podsetimo, Nemačka je ranije juče obavestila javnost o mogućoj vanrednoj situaciji u snabdevanju gasom, navodeći da je cilj mere "ranog upozorenja" da se svi pripreme za rizik od prekida ili obustavljanja dotoka prirodnog gasa iz Rusije. Iz Evropske komisije su nedugo zatim saopštili da će blisko sarađivati sa zemljama EU na pripremama za budući razvoj situacije u oblasti snabdevanja gasom. 

S druge strane, na prvi pogled umirujuća vest je juče stigla iz Moskve, jer je Kremlj saopštio da Rusija neće odmah zahtevati da druge države plaćaju za njene isporuke gasa u rubljama. U isto vreme je, međutim, najavljena namera da se proširi spisak proizvoda za koje će biti obavezno plaćanje u nacionalnoj valuti. Kako je preneo Rojters, predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin rekao da bi i ruski zvoz nafte, žitarica, metala, đubriva, uglja i drveta, takođe trebalo da da se plaća na isti način.

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta odbila je pre nekoliko dana zahtev Rusije da plaća uvoz ruskih energenata u rubljama, a nemački ministar energetike Robert Habek je izjavio da su se svi ministri u potpunosti saglasili da bi ovo moglo biti jednostrano i jasno kršenje postojećih ugovora. On je istakao da plaćanje u rubljama nije prihvatljivo i da će apelovati na kompanije koje su time pogođene da ne pristanu na Putinove zahteve.

Analitičari sada najavu Nemačke o mogućoj vanrednoj situaciji u snabdevanju gasom vide kao najjasniji znak do sada da se Evropska unija priprema za prekid snabdevanja energentima iz Rusije nakon uvođenja sankcija bez presedana zbog njenog napada na Ukrajinu.

Prema aktuelnom nemačkom programu za vanredne situacije u vezi sa gasom, rano upozorenje je prva od tri faze i još ne podrazumeva intervenciju u smislu racionalizacije potrošnje gasa. Međutim, Habek je pozvao stanovništvo i kompanije da smanje potrošnju, navodeći da je "svaki kilovat-sat bitan" i da će država da poveća mere predostrožnosti da bi bili spremni za eskalaciju situacije od strane Rusije.

Nemačka je prošle godine 55 odsto gasa za svoje potrebe uvezla iz Rusije, mada je ta cifra pala na 40 procenata u prvom kvartalu ove godine. Ministar Habek je rekao da Nemačka neće postići punu nezavisnost od ruskih isporuka pre sredine 2024. godine.

Peskov: Bez plaćanja, nema ni gasa

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je, međutim, na pitanje američke televizije PBS, da li će Rusija prekinuti izvoz gasa u Evropu ako zemlje EU odbiju da plate u rubljama, rekao da još nije doneta definitivna odluka o tome, ali da "bez plaćanja nema ni gasa". On je istakao da namera Rusije "definitivno nije da od toga pravi humanitarne akcije i da šalje gas besplatno u Zapadnu Evropu.

Izjava o  pre nedelju dana o plaćanju u rubljama digla je cenu gasa za 20 odsto na 1.350 dolara za hiljadu kubika i napravila novi potres na evropskim berzama energenata. Pokušaj ruskog predsednika da ojača posrnulu nacionalnu valutu, u pojedinim evropskim zemljama, poput Austrije i Italije, dočekali su sa odgovorom da ne nameravaju da plaćaju energente drugačije od onoga što piše u ugovorima.

profimedia

 

Ruski lider je precizirao da će se predstojeće izmene gasnih ugovora sa "neprijateljskim zemljama" ticati samo valute plaćanja, koja će biti promenjena u rusku rublju. Evropske zemlje, međutim, ukazuju da bi plaćanje u rubljama bilo kršenje ugovora koje su sklopile sa "Gaspromom", jer je u njima jasno navedeno u kojoj valuti se obavljaju plaćanja - a to su u najvećem delu dolari i evri.

"Postignut cilj sa stabilizacijom rublje"

Ekonomista Bogdan Petrović za Euronews Srbija kaže da niko sa sigurnošću ne može prognozirati dalji tok događaja i napominje da nijedna strana nije povukla poteze posle kojih više nema saradnje.

profimedia

 

"I ovo što su iz Kremlja saopštili, da neće odmah početi da naplaćuju u rubljama, znači da je ostavljen prostor za dogovore, da kupuju vreme. Vidim da je u pitanju jedna igra, u kojoj niko ne ide do kraja. Jedni najavljuju da će naplaćivati u rubljama, drugi da neće kupovati gas, ali nijedna strana ne kaže od kada. Ključno pitanje je kada će to primeniti i da li će da povuku decidni potez iza kojeg nema premišljanja", kaže Petrović.

Petrović smatra da je Rusija postigla svoj cilj i napominje da se rublja stabilizovala posle najave da će Evropa ovom valutom plaćati energente i da je izgubila samo 10 odsto vrednosti, iako je u proteklih mesec dana taj pad bio i veći od 30 odsto.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis