Biznis vesti

Kremlj tvrdi da ne traže da se odmah počne s plaćanjem gasa u rubljama, ali planiraju novi potez koji sve komplikuje

Komentari

Autor: Rojsters / Tanjug

30/03/2022

-

13:10

Kremlj tvrdi da ne traže da se odmah počne s plaćanjem gasa u rubljama, ali planiraju novi potez koji sve komplikuje
Kremlj tvrdi da ne traže da se odmah počne s plaćanjem gasa u rubljama, ali planiraju novi potez koji sve komplikuje - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rusija neće odmah zahtevati da druge države plaćaju za njene isporuke gasa u rubljama, saopštio je danas zvanični Kremlj, najavljujući postepeni zaokret i proširenje liste svojih izvoznih proizvoda za koje će se plaćati u rubljama. Predsednik ruske Državne dume Vjačeslav Volodin upozorio je ranije danas Evropsku uniju da će, ako želi ruski prirodni gas, morati da plaća u rubljama, navodeći i da bi izvoz nafte, žitarica, metala, đubriva, uglja i drveta, takođe trebalo naplaćivati na isti način, prenosi agencija Rojters.

"Plaćanja u rubljama mogla bi da budu proširena na izvoz nafte, žitarica, metala, đubriva, uglja i drveta u Evropsku uniju", izjavio je Volodin.

Upitan o Volodinovim komentarima, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je rekao: "Ovo je ideja na kojoj svakako treba raditi".

Evropa je do sada odbijala da plaća gas u rubljama, a Nemačka je ranije danas izdala "rano upozorenje" vezano za moguću vanrednu situaciju u snabdevanju gasom.

Nemci upozoravaju na mogući prekid snabdevanja

Nemačka je ranije danas obavestila javnost o mogućoj vanrednoj situaciji u snabdevanju gasom, navodeći da je cilj mere "ranog upozorenja" da se svi pripreme za rizik od prekida ili obustavljanja dotoka prirodnog gasa iz Rusije.

Ova najava, koja je najjasniji znak do sada da se Evropska unija priprema za prekid snabdevanja energentima iz Rusije nakon uvođenja sankcija bez presedana zbog njenog napada na Ukrajinu, dolazi u trenutku kada Moskva planira da uvede novi mehanizam za prelazak na plaćanje njenog gasa u rubljama, navodi agencija Rojters.

Taj zahtev Rusije koji su odbacile zemlje G7, uključujući Nemačku, pojačao je strah od poremećaja u snabdevanju. Prema aktuelnom nemačkom programu za vanredne situacije u vezi sa gasom, rano upozorenje je prva od tri faze i još uvek ne podrazumeva intervenciju u smislu racionalizacije potrošnje gasa.

EPA/FILIP SINGER

 

Međutim, ministar ekonomije Robert Habek je pozvao stanovništvo i kompanije da smanje potrošnju, navodeći da je "svaki kilovat-sat bitan". On je na konferenciji za novinare rekao da su isporuke gasa za sada obezbeđene i da Nemačka pažljivo prati tokove isporuka sa tržišnim operaterima.

"Ipak, moramo da povećamo mere predostrožnosti da bismo bili spremni za eskalaciju situacije od strane Rusije. Krizni tim za vanredne situacije sastao se u vezi sa proglašenjem ranog upozorenja", rekao je Habek.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis