Evropa

Sastanak u Briselu: Stoltenberg najavio još veću podršku Ukrajini, Kuleba "umereni optimista"

Komentari

Autor: Tanjug

07/04/2022

-

17:22

Sastanak u Briselu: Stoltenberg najavio još veću podršku Ukrajini, Kuleba "umereni optimista"
Tanjug AP/Olivier Matthys - Copyright Tanjug AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje članice NATO saglasile su se da pojačaju podršku Ukrajini i obezbediće širok spektar oružanih sistema toj zemlji, saopštio je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka na visokom nivou u Briselu.

Stoltenberg je novinarima rekao i da je dogovoreno da se učini više kako bi se pomoglo ostalim partnerima i obezbedila njihova sposobnost da se brane, što uključuje i Bosnu i Hercegovinu i Gruziju, prenose svetski mediji.

Objasnio je da bi za BiH mogao da se razvije novi paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta, a da bi pomoć bila "prilagođena, vođena potražnjom i pružena uz punu saglasnost zainteresovanih zemalja".

Tanjug AP/Olivier Matthys

 

Stoltenberg je ukazao na to da je NATO Ukrajini pružio značajnu podršku u opremi i obučio desetine hiljada ukrajinskih snaga u godinama pre ruske operacije, kao i da je nakon toga pružio dalju pomoć.

Naveo je i da je poziv ukrajinskom ministru spoljnih poslova Dmitru Kulebi na samit NATO jedan od načina na koji Alijansa potrebe Ukrajine drži na vrhu svoje agende.

Kuleba oprezno optimističan posle sastanaka sa NATO

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je da je bio "veoma konkretan" u svojim zahtevima danas na sastanku NATO-a i da je "oprezno optimističan" u pogledu ishoda razgovora koje je vodio u Briselu.

Obraćajući se novinarima nakon učešća na sastanku ministara inostranih poslova NATO-a u Briselu, Kuleba je rekao da veruje da raste razumevanje da se Ukrajina ne bori samo za sopstvenu bezbednost već i za bezbednost zemalja u alijansi, prenosi BBC.

Kuleba je ponovio i svoje ranije napomene i naglasio da je sporazum koji Ukrajina predlaže NATO-u jednostavan.

"Pružite nam sve što nam je potrebno i mi ćemo se boriti za našu bezbednost i vašu bezbednost, tako da predsednik Putin nema šanse da testira član 5",rekao je ukrajinski ministar misleći na glavni deo Severnoatlantskog sporazuma (Član 5) koji obavezuje sve zemlje članice da smatraju oružani napad protiv neke države članice kao napad na sve države.

Kuleba nije želeo da ulazi u konkretne detalje o razgovorima, ali je saopštio da nije proširivao buduće bezbednosne garancije jer, kako je naveo, Kijev "zna tačno spisak saveznika koje vidi kao potencijalne bezbednosne garante" i rekao je da će se o tome "pregovarati bilateralno", prenosi Rojters.

Ukrajinski ministar je izjavio da se razgovor u NATO-u nije vodio o listi oružja koje će Ukrajina dobiti, već o vremenskom okviru kada će ono biti isporučeno, dodajući da ne sumnja da će Ukrajina dobiti neophodno naoružanje za svoju borbu.

Kuleba je u obraćanju novinarima dodao i da sankcije nanose štetu Rusiji, ali da nisu dovoljne da zaustave rat, navodi Rojters.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa