Evropa

Stoltenberg: Ukrajina mora samostalno da odluči o neutralnosti

Komentari

Autor: Tanjug

30/03/2022

-

12:25

Stoltenberg: Ukrajina mora samostalno da odluči o neutralnosti
Tanjug/AP/Olivier Matthys - Copyright Tanjug/AP/Olivier Matthys

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao je na uzdržanost u proceni ishoda pregovora između ruske i ukrajinske delegacije u Istanbulu.

"Budimo oprezni u proceni nekih zauzetih stavova", izjavio je Stoltenberg u intervjuu za francuski list "Mond", komentarišući tako najavu Rusije da će drastično smanjiti vojne aktivnosti u oblasti oko Kijeva i Černigova.

Stoltenberg smatra da je Ruska Federacija potcenila mogućnosti ukrajinskog otpora i da je precenila sopstvene snage, navodi RIA Novosti.

"To objašnjava njenu obavezu da revidira svoje planove u skladu sa razvojem sukoba", dodao je generalni sekretar NATO.

Stoltenberg je rekao i da Ukrajina mora samostalno da odluči da li će postati kandidat za članstvo u Alijansi ili će se pridržavati neutralnog statusa.

"Poštujemo sve odluke suverenog i nezavisnog naroda, bez obzira da li predlaže svoju kandidaturu za članstvo ili ne. Ukrajina takođe mora da odluči o svom eventualnom neutralnom statusu. Ali napominjem da još ne govorimo o odluci, već o nameri", istakao je Stoltenberg u intervjuu za francuski list.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ranije izjavio da je došlo vreme da se prizna da Ukrajina neće postati članica NATO-a. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa