Biznis vesti

Ministarstvo energetike o riziku od prekida isporuke kroz naftovod JANAF: Razrađujemo sve varijante

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/03/2022

-

10:00

Ministarstvo energetike o riziku od prekida isporuke kroz naftovod JANAF: Razrađujemo sve varijante
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Obezbeđivanje stabilnog snabdevanja naftnim derivatima je prioritet za Ministarstvo rudarstva i energetike, koje analizira sve varijante i rešenja za obezbeđivanje sigurnog snabdevanja domaćeg tržišta u slučaju prekida isporuke sirove nafte Naftnoj industriji Srbije Jadranskim naftovodom (JANAF), saopštili su iz resornog ministarstva. Oni su naveli da se trenutno analiziraju mogući pravci snabdevanja sirovom naftom i naftnim derivatima iz terminala i rafinerija u okruženju, kao i raspoložive pravne, poslovne, logističke i tehničke mogućnosti za uvoz sirove nafte i derivata ukljuljučujući putem cevovoda, železnicom, cisternama i rečnim transportom, odnosno kroz luke.

"Takođe se sagledavaju efekti promena u načinu snabdevanja na rad domaćih rafinerijskih kapaciteta, mogućnosti korišćenja domaće nafte i povećanja rezervi nafte i derivata u skladištima, kako bi se što adekvatnije odgovorilo na moguće prekide isporuke naftovodom JANAF. Pored toga, biće sagledane sve mogućnosti da se snabdevanje JANAF-om produži, uz preduzimanje mera za stvaranje rezervi za premošćavanje mogućih poremećaja", navode iz Ministarstva energetike.

Oni napominju da se transport sirove nafte u Srbiju obavlja pre svega cevovodnim putem, odnosno naftovodom JANAF, koji povezuje luku Omišalj sa transpornim sistemom JP Transnafta, odakle se otprema do rafinerija u Novom Sadu i Pančevu.

JANAF: Obustavljamo transport od polovine maja

Iz kompanije Jadranski naftovod su juče saopštili da sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu obuhvataju i ugovor o transportu sirove nafte sklopljen sa srpskom kompanijom NIS, te da, ako ne dođe do promena, taj ugovor neće moći dalje da realizuje od sredine maja ove godine pa sve dok sankcije budu na snazi.

Kako je prenela Hina, u saopštenju se navodi da Janaf ne posluje direktno na ruskom tržištu, ali da je Uredbom Sveta EU od 15. marta 2022. godine o sankcijama zbog delovanja Rusije u Ukrajini obuhvaćen i ugovor o transportu sirove nafte koji je Janaf sklopio s kompanijom NIS za period od 1. januara do 31. decembra 2022.

Tim ugovorom su, kako se precizira, "rezervisani transportni kapaciteti Janafa po načelu 'puno za prazno' u ukupnoj količini od 3.200.000 plus/minus 10 posto nafte, a koji, ukoliko ne dođe do promena, neće moći dalje da se realizuje od dana 15. maja 2022. sve dok ranije navedene mere ograničavanja, kako su propisane Uredbom Saveta EU budu na snazi".

Tanjug/HINA/ Lana Slivar Dominić

 

Dodaje se da, s obzirom da trenutno nije moguće predvideti potencijalno trajanje sankcija i budući intenzitet tih mera, nije moguće proceniti njihov učinak na finansijski položaj i poslovanje Janafa u 2022. godini.

Iz Janafa su naglasili da svakodnevno prate razvoj događaja i da su u stalnom kontaktu s korisnicima tog sistema cevovoda. Janaf je polovinom januara 2022. objavio da je s NIS-om sklopio ugovor o transportu sirove nafte u ovoj godini. NIS je u većinskom vlasništvu ruskog Gaspromjefta, koji drži 56,15 posto akcija, Republika Srbija poseduje 29,87 posto vlasništva, a mali akcionari i 13,98 odsto.

Sankcije EU protiv Rusije uključuju zabranu svih transakcija s određenim kompanijama u ruskom državnom vlasništvu, pri čemu je na popisu objavljenom u službenom glasilu EU među desetak državnih firmi naveden i Gazpromnjeft.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis