Evropa

U vilu La Granž u sredu će biti uprte sve oči sveta: Bajden i Putin na neutralnom terenu sa pogledom na Ženevsko jezero

Komentari

Autor: T.S. / Euronews

14/06/2021

-

07:06

U vilu La Granž u sredu će biti uprte sve oči sveta: Bajden i Putin na neutralnom terenu sa pogledom na Ženevsko jezero
U vilu La Granž u sredu će biti uprte sve oči sveta: Bajden i Putin na neutralnom terenu sa pogledom na Ženevsko jezero - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Švajcarska vila La Granž iz XVIII veka u kojoj će se u sredu, 16. juna sastati američki i ruski predsednici Džo Bajden i Vladimir Putin, jedna je od najlepših destinacija u Ženevi, a povremeno je otvorena i za posetioce.

Ipak, ovo nije prvi slučaj da ženevska vila bude mesto istorijskog sastanka, budući da su 1945. godine u njenom salonu sedeli pobednici Drugog svetskog rata (SAD, Sovjetski savez, Francuska i Velika Britanija) i uz okrilje Ujedinjenih nacija razgovarali o miru i bezbednosti.

Ova kulturna institucija godišnje jednom omogućava pristup javnosti u okviru organizovanih tura.

Istorija vile 

U XVIII veku poljoprivredno područje u vlasništvu imućne porodice Lulin dobilo je naziv La Granž. Vila koja je dugo služila kao letnjikovac izgrađena je između 1768. i 1773. godine.

Wikipedia.org/Romano1246

 

Dizajn vile pripisuje se arhitekti Žan-Luju Bove, koji je zdanje izgradio po ugledu na dvorac Šato de Krans.

Budući da je smeštena na obodu grada i okružena prelepom prirodom porodica je uglavnom koristila vilu kao letnju rezidenciju, gde je obično primala ugledne goste.

Vlasništvo je prešlo sa porodice Lulin na porodicu Favr koja je preuredila kako samu vilu, tako i baštu postavljajući neobične zakrivljene staze, ribnjak i kamenjar.

Takođe, novi vlasnici podigli su monumentalni ulaz sa lavovima i izgradili veliku biblioteku koja i danas čuva oko 15.000 dela. Kako same knjige tako i nameštaj u tim prostorijama potiče iz XIX veka.

Viljam Favr je 1917. godine poklonio imanje gradu Ženevi, a godinu dana kasnije i samu biblioteku koja je i danas pod upravljanjem gradske biblioteke.

Park La Granž

Zdanje se nazali u prelepom istoimenom parku sa pogledom na Ženevsko jezero, koji je otvoren za posetioce tokom cele godine.

Visoka stara stabla, spekatkularni vidikovci i raznoliki prirodni ambijent čini ovo mesto jednim od omiljenih destinacija Švajcaraca.

Pored revoda veličanstvene bukovine, park takođe može da se pohvali stablima starijim od 200 godina. Obalu alpskog jezera krasi kamenjar i zelene livade pune cveća.

U gornjem delu ovog istorijskog spomenika nalaze se menhiri koji datiraju iz doba neolita, a u neposrednoj blizini su ruševine vile rimskog zvaničnika Tita Fronta i otvoreno pozorište Teatr de Verdur.

Godine 1969. papa Pavle VI održao je misu u parku na kom je prisustvovalo 70.000 ljudi.

Zbog sastanka svetskih lidera park će biti zatvoren od 8. do 18. juna.

Istorijski sastanak

profimedia

 

Sastanak Bajdena i Putina dolazi posle mnogo meseci zaoštravanja odnosa, nakon čega je jednog trenutka Bajden nazvao Putona "ubicom".

Svetski lideri imaće priliku da na neutralnom terenu reše probleme oko sankcija, diplomatskih skandala i optužbi.

Džen Psaki, portparol za štampu iz Bele kuće otkrila je da će samit obuhvatiti čitav niz pitanja i da je cilj SAD da vrate predvidljivost i stabilnost u odnosima sa Rusijom.

Na spisku tema su kontrola naoružanja, klimatske promene, rusko vojno učešće u Ukrajini, sajber-kriminalne aktivnosti za koje SAD optužuju Rusiju, kao i pokušaj trovanja i zatvaranja ruskog disidenta Alekseja Navaljnog.

Komentari (0)

Evropa