Evropa

Putinov portparol: Američko-ruski odnosi su toliko loši da ih samo samit može rešiti

Komentari

Autor: Euronews

11/06/2021

-

20:37

Putinov portparol: Američko-ruski odnosi su toliko loši da ih samo samit može rešiti
Putinov portparol: Američko-ruski odnosi su toliko loši da ih samo samit može rešiti - Copyright Tanjug/AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin odlazi u Švajcarsku, ne samo da bi se pojavio na istoj platformi kao i američki predsednik Džo Bajden, već zato što "loši odnosi" između dve zemlje zahtevaju samit, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. 

"Glavni razlog za njegov odlazak je loše stanje odnosa između naše dve zemlje. Taj kritični nivo zahteva samit, jer je to jedini način ... da se spreči dalja degradacija našeg dijaloga", rekao je Peskov za CNN.

Samit u Ženevi dolazi u prvih nekoliko meseci administracije Džoa Bajdena kada su odnosi SAD i Rusije dostigli najniži nivo, ocenila je američka televizija.

SAD su najavile opsežne sankcije u aprilu, kažnjavajući Moskvu zbog uplitanja u američke izbore 2020. godine, okupaciju i "kršenja ljudskih prava" na Krimu, i hakerskih napada na američku vladu.

Ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov opozvan je iz Vašingtona nakon što je Bajden u martu Putina nazvao ubicom. Američki ambasador u Rusiji Džon Salivan napustio je Moskvu pošto mu je Rusija predložila da se vrati u Vašington na konsultacije.

Bajden je u sredu u hangaru američkih trupa rekao da je došao u Evropi kako bi branio sam koncept demokratije i upozorio ruskog kolegu da planira da pokrene osetljiva pitanja tokom njihovog razgovora.

"Uputio sam se ka G7, zatim ka ministru NATO-a, a zatim na sastanak sa Putinom kako bih mu rekao ono što želim da zna", rekao je Bajden.

"Odbijaju da sarađuju sa nama na svim poljima"

Peskov je optužio SAD za zamrzavanje dijaloga između dve zemlje tokom proteklih pet do sedam godina "na svim poljima, uključujući vitalna polja za naš narod, pa čak i za čovečanstvo, poput [borbe] protiv terorizma, klimatske promene, ekonomska saradnja, saradnja oko vakcina, u pandemiji ... odbijaju da sarađuju sa nama u borbi protiv digitalnog kriminala, i tako dalje i tako dalje.

Putin ne očekuje zajedničku konferenciju za novinare na kraju Samita, ali je spreman za nju, rekao je Peskov, dodajući da se nastavljaju pregovori o konačnom formatu sastanka i da nije doneta konačna odluka, rekao je on.

Prošle nedelje Putin je rekao da ne očekuje iskorak u odnosima nakon Samita. 

Što se tiče pisanja pojedinih medija da Bajden i Putin neće održati zajedničku konferenciju za štampu, Peskov je rekao da su "za takvu mogućnost čuli od američkih kolega, ali da i dalje čeka konačnu potvrdu".

"Predsednik Putin je od samog početka otvoren za bilo kakve alternative", dodao je Peskov.

Za Bajdena, samit u Ženevi ima za cilj da omogući stabilniji i predvidljiviji diplomatski odnos sa Rusijom.

EPA/SERGEI KARPUKHIN

Dimitrij Peskov

Ali njegova administracija ima mala očekivanja i sumnja da će SAD i Rusija nakon sastanka izaći sa nekim prelomnim sporazumom. 

"Ne mislimo na američko-ruske samite u smislu rezultata. Mislimo na to kao na priliku da saopštimo koje su naše namere i mogućnosti", rekao je ove nedelje novinarima savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

Na dnevnom redu sastanka dva lidera trebalo bi da se nađu sajber napadi, kršenja ljudskih prava i ruske akcije u Ukrajini, saopštili su američki zvaničnici.

Bajden je prvobitno predložio samit sa ruskim predsednikom u aprilu tokom telefonskog poziva, a dve strane od tada rade na usavršavanju detalja.

Uprkos pogoršanju odnosa dveju zemalja po pitanju Ukrajine i mešanja u izbore, Bajden se nada da će uspostaviti jasan kanal komunikacije koji će izbeći neprimerena iznenađenja.

Njihov sastanak označiće kraj Bajdenovog prvog putovanja u inostranstvo kao američkog predsednika, počev od samita Grupe sedam u primorskom odmaralištu u Kornvolu u Velikoj Britaniji. Nakon završetka G7 u nedelju, Bajden će se uputiti u Brisel na samit NATO, nakon čega će uslediti sastanak sa Putinom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa