Politika

Bajden sa čelnicima EU i o Zapadnom Balkanu, u fokusu - dijalog Beograda i Prištine

Komentari

Autor: RTS/TanjugEuronews

10/06/2021

-

15:37

Bajden sa čelnicima EU i o Zapadnom Balkanu, u fokusu - dijalog Beograda i Prištine
Bajden sa čelnicima EU i o Zapadnom Balkanu, u fokusu - dijalog Beograda i Prištine - Copyright Profimedia Tanjug/AP/Patrick Semansky

veličina teksta

Aa Aa

Zapadni Balkan biće jedna od tema sastanka američkog predsednika Džozefa Bajdena sa čelnicima EU sledeće nedelje u Briselu, javio je RTS pozivajući se na saznanja dopisnika iz Brisela.

"SAD i EU će pojačati svoj zajednički angažman na Zapadnom Balkanu, uključujući i dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine i podršku ključnim reformama u okviru evropskih integracija", navodi se u Nacrtu zajedničke deklaracije koja bi još mogla da se promeni do sastanka predsednika Džozefa Bajdena sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom i predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, 15. juna u Briselu.

Među brojnim pitanjima na dnevnom redu prve posete predsednika Bajdena Evropskoj uniji, Zapadni Balkan biće jedna od tema u kojoj će Brisel i Vašington naglasiti potrebu za boljom saradnjom i koordinacijom, saznaje RTS.

"SAD očekuju da EU preuzme vođstvo na Balkanu, kad je reč o dijalogu Beograda i Prištine, ali i ukupnoj politici proširenja, uz aktivnu podršku Vašingtona", navode diplomatski izvori u Briselu i dodaju da Amerika podstiče EU da konačno otvori pregovore sa Severnom Makedonijom i Albanijom, smatrajući da je kredibilna politika proširenja EU i u američkom strateškom interesu.

"Sveobuhvatno rešenje - priznanje"

Za razliku od EU, čijih pet zemalja članica nije priznalo kosovsku nezavisnost, predstavnici SAD ističu da sveobuhvatno rešenje u dijalogu Beograda i Prištine treba da vodi međusobnom priznanju.

"Iako postoje neke razlike u stavovima Brisela i Vašingtona prema regionu, administracija predsednika Bajdena deli pojačano interesovanje EU za pitanja vladavine prava i slobode štampe na Zapadnom Balkanu", navode u Briselu.

Pixabay

 

Nakon problema u odnosima SAD i EU za vreme bivšeg predsednika Donalda Trampa, glavni cilj prve posete predsednika Bajdena Evropi od početka mandata biće "obnavljanje transatlantskog partnerstva" i stvaranja zajedničke agende za period posle pandemije.

Nacrt zajedničke deklaracije govori o saradnji u borbi protiv kovida 19, zatim u oblasti klimatskih promena, ekonomskog oporavka i odnosa sa Rusijom i Kinom i zajedničkom stavu protiv narušavanja demokratije u svetu.

Sa Bajednom i o ishodu razgovora Vučić Kurti?

Tanjug, pozivajući se na saznanja iz Brisela, navodi da se dijalog Beograda i Prištine nastavlja se u utorak prepodne u Briselu, a ”ako bude potrebe” šef diplomatije EU Žosep Borelj će se popodne na samitu EU SAD konsultovati s predsednikom Bajdenom o ishodu razgovora Vučića i Kurtija.

”U zavisnosti šta bude ishod razgovora Vučića i Kurtija, ako tu bude bilo nešto važno ili problematično Borelj će o tome obavestiti Bajdena u cilju iznalaženja zajedničkog pristupa EU i SAD”, navode diplomatski izvori Tanjuga u Briselu.

Tanjug/ AP Photo/Evan Vucci

 

U Briselu su, piše agencija, više puta nezvanično ukazivali na nepredvidivost kada je reč o pristupu Aljbina Kurtija dijalogu Beograda i Prištine. 

Dodaje se da je administracija u Vašingtonu već upoznata preko specijalnog izalsnika Metjua Palmera sa poslednjim dešavanjima u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

”Nije planirano, ali se ne može ni isključiti da u slučaju da se sagovornici ili jedan od sagovornika u dijalogu u utorak ne složi sa nastavkom procesa, to pitanje Borelj stavi pred Bajdena”, kažu izvori Tanjuga.

Nova runda dijaloga u utorak

Dijalog Beograda i Prištine nastavlja se u utorak u Briselu. 

"Ovo će biti prvi sastanak dijaloga kome će prisustvovati novi premijer Kosova, Aljbin Kurti, i zato se očekuje da će predsednik Vućić i premijer Kurti razgovarati o načinima kako nastaviti dijalog. To će biti glavna tačaka i osnovna namera razgovora", rekao je portparol Evropske komisije Peter Stano, najavljujući dijalog.

Tanjug/Sava Radovanović

Vučić u ponedeljak putuje u Brisel

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da ne očekuje da će u Briselu biti lako, da tamo putuje već u ponedeljak, kada ga očekuju sastanci i radna večera, a da će u utorak biti održana nova runda dijaloga.

Najavljenom dijalogu prethodili su pripremni sastanci posrednika Miroslava Lajčaka i specijalnog predstavnika Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera sa zvaničnicima Beograda i Prištine.

Palmer je tokom posete Srbiji poručio da nema vremenskog roka do kada bi sporazum Beograda i Prištine trebalo da bude potpisan, te je naveo da je zadovoljan što su obe strane odlučile da nastave dijalog.

Komentari (0)

Srbija