Politika

Stano: Dijalog Beograda i Prištine 15. juna u Briselu

Komentari

Autor: Tanjug

09/06/2021

-

12:19

Stano: Dijalog Beograda i Prištine 15. juna u Briselu
Stano: Dijalog Beograda i Prištine 15. juna u Briselu - Copyright Printscreen/EU Debates|eudebates.tv

veličina teksta

Aa Aa

Dijalog Beograda i Prištine biće nastavljen 15. juna u Briselu, potvrdio je danas portparol Evropske komisije Peter Stano. Sastanku će prisustvovati predsednik Srbije, Aleksandar Vučić i prvi put novi premijer Kosova, Aljbin Kurti.

Stano dodaje da će sastanku posredovati šef diplomatije EU, Žosep Borelj i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak.

Stano naglašava da je u pitanju nastavak dijaloga koji je počeo 2011. godine i da sve postojeće obaveze i proces ostaju isti.

"Ovo će biti prvi sastanak dijaloga kome će prisustvovati novi premijer Kosova, Aljbin Kurti, i zato se očekuje da će predsednik Vućić i premijer Kurti razgovarati o načinima kako nastaviti dijalog. To će biti glavna tačaka i osnovna namera razgovora", rekao je Stano.

Nema starog i novog dijaloga

On napominje da ne postoji "stari i novi dijalog", već da je u pitanju proces koji traje pod pokroviteljtsvom EU i kroz koji se napreduje ka evropskoj budućnosti Kosova i Srbije.

"Dijalog traje od 2011. godine i nastavlja se sledećim sastankom koji je u utorak. Tokom ovog procesa partneri za razgovore su se menjali, menjale su se vlade, ali obazveze i proces ostaju", naglasio je Stano.

Portparol EU je istakao da su sva pitanja koja su do sada bila razmatrana u dijalogu, ali i ona koja će tek biti na stolu, ključna za sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

"EU i zemlje članice, kao i SAD, očekujemo od obe strane da nastave svoju posvećenost angažmanu u dijalogu, da primene sve postojeće sporazume, ali i da pokažu spemnost na kompromis, kako bi se stiglo do konačnog sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine", zaključio je Stano.

Najavljenom dijalogu prethodili su pripremni sastanci posrednika Miroslava Lajčaka i specijalnog predstavnika Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metjua Palmera sa zvaničnicima Beograda i Prištine.

Palmer je tokom posete Srbiji poručio da nema vremenskog roka do kada bi sporazum Beograda i Prištine trebalo da bude potpisan, te je naveo da je zadovoljan što su obe strane odlučile da nastave dijalog.

Nastavak posle dolaska Palmera i Lajčaka u Prištinu i Beograd

"SAD podržava dijalog, nije strana u tom procesu, ali postoje brojna teška pitanja kroz koja će se proći u dijalogu. Ubeđen sam da će obe strane u dobrom duhu raditi da identifikuju probleme, i da se stvari pomere sa mrtve tačke", rekao je Palmer.

Poručio je i da Srbija može da računa da će SAD i njeni partneri iz EU dati "podršku prosperitetu i mirnoj budućnosti regiona".

Lajčak je za Euronews naglasio da je dijalog uz posredovanje EU jedini put ka članstvu u Evropskoj uniji za obe strane i istakao da je će promena vlasti u Prištini povećati šanse za uspešne razgovore.

"Imamo novu vladu, novog premijera sa vrlo snažnim političkim mandatom, ovo je dobar preduslov za ozbiljan proces. Dobro je da imamo dan, dobro je da imamo sporazum da će se oni sastati", istakao je Lajčak i dodao:

"Ne postoji način da se zaobiđe dijalog Srbije i Kosova. Njihov evropski put prolazi kroz dijalog. Ovo je bitno. Kurti to zna, Vučić to zna", rekao je Lajčak.

Vučić pred sastanak o teškoj situaciji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije da se Srbija i srpski narod nalaze u teškoj situaicji i da nema nikakve rakcije čak ni "kada se predstavnici Prištine rugaju u lice govoreći da neće da formiraju Zajednicu srpskih opština".  

Kamen spoticanja u dijalogu godinama unazad je formiranje ZSO, a Vučić nedavno rekao da, ako Aljbin Kurti misli da neće morati da se razgovara o ZSO, već samo o tome da Beograd kaže da je "Republika Kosovo" nešto što prihvata i priznaje, ne mora ni da dolazi u Brisel.

"A ako neko od mene to očekuje, ne mora ni da me zove", poručio je Vučić i istakao da ne misli da će biti bilo kakvog ultimatuma.

Naveo je i da je na Beogradu da razgovara i da uvek bude otvoren za dijalog. Kaže i da bi sada imao pitanje "za sve koji su govorili da nam dolazi spas sa Kurtijem, Vjosom Osmani..."

Tadašnji glavni pregovarači Ivica Dačić i Hašim Tači potpisali su zajednički dokument postignut posredstvom Evropske unije 19. aprila 2013.  

Od ukupno 15 tačaka, koliko se nalazi u ovom sporazumu, dosad je sprovedeno sedam. Poslednje dve su sprovedene delimično i one zapravo služe kao provera primene svih prethodnih tačaka, a izostala je primena prvih šest koje se odnose na Zajednicu srpskih opština.

Zajednica srpskih opština je planirana samoupravna zajednica opština sa većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu i Metohiji. Iako u sporazumu nije taksativno navedeno, predviđeno je da ovu zajednicu čine opštine Severna Kosovska Mitrovica, Zubin Potok, Leposavić, Zvečan, Štrpce, Klokot, Gračanica, Novo Brdo, Ranilug i Parteš.

Konkretni detalji su usaglašeni Sporazumom iz 2015. koji su potpisali tadašnji predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Isa Mustafa i koji se sastoji iz 22 tačke. Njime se preciziraju zakonski okvir, ciljevi, organizaciona struktura, odnos sa centralnim vlastima, budžet i podrška Zajednici opština sa srpskom većinom. Među ciljevima su navedeni i jačanje lokalne demokratije, vršenje punog nadzora radi razvoja lokalne ekonomije, obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite...

Vučić će poslanicima Skupštine Srbije o briselskom dijalogu podneti izveštaj 22. juna.

Komentari (0)

Srbija