Politika

Selaković poručio Palmeru: Neprihvatljivo izbegavanje Prištine da formira ZSO

Komentari

Autor: Tanjug

03/06/2021

-

13:11

Selaković poručio Palmeru: Neprihvatljivo izbegavanje Prištine da formira ZSO
Selaković poručio Palmeru: Neprihvatljivo izbegavanje Prištine da formira ZSO - Copyright Tanjug/Sava Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković tokom sastanka sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara i specijalnim predstavnikom za Zapadni Balkan Stejt departmenta Metjuom Palmerom poručio je da je neprihvatiljvo izbegavanje Prištine da ispuni svoje obaveze, pre svega Zajednicu srpskih opština (ZSO), a da zapaljiva retorika Aljbina Kurtija ne doprinosi nastavku dijaloga.

Selaković je istakao da je dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, jedini pravi put za postizanje održivog dogovora dve strane.

Naveo je da je ključan kompromis koji podrazumeva odgovoran i ozbiljan pristup, i rekao da je Srbija spremna za nastavak dijaloga.

"Smatramo neprihvatljivim izbegavanje Prištine da ispuni svoje obaveze, pre svega formiranje Zajednice srpskih opština, uz insistiranje samo na uzajamnom priznanju", naglasio je Selaković i dodao da aktuelna zapaljiva retorika Aljbina Kurtija nikako ne doprinosi stvaranju pogodne atmosfere za nastavak dijaloga.

Zahvalnost Palmeru na poseti Visokim Dečanima

Takođe, ministar je rekao da je dogovor o normalizaciji ekonomskih odnosa iz Vašingtona komplementaran sa aktivnostima EU i da je to korak u pravcu normalizacije odnosa Beograda i Prištine.

Izrazio je zabrinutost zbog učestalih fizičkih napada na objekte SPC u proteklom periodu na KiM i ukazao da je nedavno manastir Visoki Dečani uvršten, od strane organizacije "Evropa Nostra", na listu sedam najugroženijih spomenika kulture u Evropi.

Ministar je zahvalio Palmeru na poseti manastiru Visoki Dečani i susretu sa episkopom raško-prizrenskim Teodosijem i igumanom Savom Janjićem pre dva dana, kao i na izjavi datoj tom prilikom u vezi sa manastirskom imovinom.

Selaković je, takođe, naveo da je unapređenje svih oblasti saradnje sa SAD jedan od spoljnopolitičkih prioriteta Srbije i ukazao da je Srbija opredeljena za što intenzivniju saradnju sa aktuelnom američkom administracijom.

Ističući važan jubilej koji se obeležava ove godine - 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i SAD, Selaković je izrazio nadu da će, u skladu s uslovima pandemije, ta važna godišnjica biti adekvatno obeležena.

Takođe, očekuje i da bi poseta na visokom nivou bila demonstracija opredeljenosti američke strane za unapređenje odnosa sa našom zemljom.

Ključno očuvanje mira i stabilnosti u regionu

Kada je u pitanju ekonomska saradnja, ministar je istakao opredeljenje za njeno intenziviranje, naročito imajući u vidu potencijala za unapređenje privrednih aktivnosti.

Šef srpske diplomatije je rekao da je za Srbiju od ključnog interesa očuvanje mira i stabilnosti u regionu i orijentacija regiona ka što intenzivnijoj ekonomskoj saradnji.

Istakao je da unapređenje dobrosusedskih i uzajamno korisnih odnosa predstavlja temeljno i nepromenjivo polazište ukupne spoljne politike Srbije.


Govoreći o evrointegracijama Srbije, Selaković je zahvalio na kontinuiranoj podršci Vašingtona našem putu ka punopravnom članstvu u EU, čemu je Srbija posvećena kao svom prioritetnom strateškom opredeljenju.

Komentari (0)

Srbija