Politika

Lajčak i Palmer danas s Vučićem, pripreme za nastavak dijaloga u Briselu

Komentari

Autor: Euronews

03/06/2021

-

08:19

Lajčak i Palmer danas s Vučićem, pripreme za nastavak dijaloga u Briselu
Lajčak i Palmer danas s Vučićem, pripreme za nastavak dijaloga u Briselu - Copyright EPA/GEORGI LICOVSKI Kombo FOTO Tanjug Predsednistvo Srbije Dimitrije Goll

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom i specijalnim predstavnikom Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Metjuom Palmerom.

Sastanak sa Lajčakom zakazan je u 17.00 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike, a sastanku će se u 17.30 časova priključiti Metju Palmer, saopštila je pres služba predsednika.

Snimateljima i fotoreporterima biće omogućeno snimanje početka susreta, nakon čega će medijima biti prosleđeno saopštenje.

profimedia

 

Metju Palmer je stigao juče u Beograd. Ambasada SAD na tviteru je navela: "Drago nam je što Beograd ponovo može da ugosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Meta Palmera! Njegova poseta i sastanak sa srpskim zvaničnicima, opozicijom i civilnim društvom pokazuju značaj koji Palmer pridaje stabilnom i prosperitetnom zapadnom Balkanu". 

Lajčak i Palmer stižu iz Prištine

Lajčak i Palmer su prethodnih dana boravili u Prištini, gde su sa zvaničnicima i predstavnicima opozicije i međunarodne zajednice razgovarali o pripremama za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Beogradom, odnosno za skorašnji sastanak Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića u Briselu, 

Palmer je u Prištini rekao da je suštinska poruka njegove posete "partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova"

Tanjug/Rade Prelić

 

Dodao je da su on i Miroslav Lajčak želeli da naglase i podvuku značaj konstruktivnog angažovanja Kosova u procesu dijaloga, "kao i da rade na punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom da bi se otvorila vrata evropskoj budućnosti građanima Kosova".

On je poručio da bi Zajednica srpskih opština trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine.

Tokom zajedničke konferencije za medije, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, objasnio je da je glavni razlog posete Kosovu priprema za skori sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Takođe, ambasada SAD U Prištini je saopštila da je Palmer zatražio od privremenih prištinskih institucija da implementiraju odluku Ustavnog suda u vezi sa imovinom manastira Visoki Dečani.

Vučić: Reakcija na nepoštovanje ugovora biće snažna

Juče se osglasio i kosovski premijer Aljbin Kurti koji je rekao da će se sastati sa Vučićem ovog meseca, kako bi razgovarali o predstojećem dijalogu, a ne o nastavku prethodnog. 

Aleksandar Vučić je juče novinarima rekao da Srbija i srpski narod nalaze u teškoj poziciji i da nema nikakve rakcije čak ni "kada se predstavnici Prištine rugaju u lice govoreći da neće da formiraju Zajednicu srpskih opština". 

Kada je reč o poseti Lajčaka i Palmera, poručio je da će analizirati situaciju kada oni odu. 

"Mogu da kažem celoj javnosti da će naša reakcija biti veoma snažna i oštra po pitanju nepoštovanja međunarodnih pravnih ugovora pod okriljem EU", naveo je Vučić.

Komentari (0)

Srbija