Politika

Vučić o ZSO: Naša reakcija na nepoštovanje ugovora biće snažna, ne bih savetovao Kurtiju da pokuša nešto

Komentari

Autor: Euronews

02/06/2021

-

13:02

Vučić o ZSO: Naša reakcija na nepoštovanje ugovora biće snažna,  ne bih savetovao Kurtiju da pokuša nešto
Aleksandar Vučić - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Aleksandar Vučić je, posle sastanka sa delegacijom RS u Beogradu, rekao novinarima da se Srbija i srpski narod nalaze u teškoj situaicji i da nema nikakve rakcije čak ni "kada se predstavnici Prištine rugaju u lice govoreći da neće da formiraju Zajednicu srpskih opština". 

Vučić je dodao da ga poslepodne očekuju razgovori sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD i specijalnim predstavnikom za Balkan metjuom palmerom, a sutra i sa predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom. 

Tanjug

Istakao je da će analizirati situaicju kada oni odu. 

"Mogu da kažem celoj javnosti da će naša reakcija biti veoma snažna i oštra po pitanju nepoštovanja međunarodnih pravnih ugovora pod okriljem EU", naveo je Vučić.

Kao je dodao, kada nekoga saterate u zid, bez obzira što mora da se dođe do kompromisnog rešenja, "morate da pokažete oštrinu i snagu kažete da to ne ide". 

"Da Kurti ucenjuje kako se sa njim razgovara i kako ga tretiramo? Unapred mogu da mu kažem da ću ga tretirati kao i svakog predstavnika privremenih institucija. Može da pokuša da uradi nešto, ali ne bi mu to savetovao“, zaključio je Vučić.

Ako Kurti misli da neće morati da pričao ZSO, ne mora ni da dolazi

Aleksandar Vučić je rekao da, ako Aljbin Kurti misli da neće morati da se razgovara o ZSO, već samo o tome da Beograd kaže da je "Republika Kosovo" nešto što prihvata i priznaje, ne mora ni da dolazi u Brisel. 

"A ako neko od mene to očekuje, ne mora ni da me zove", poručio je Vučić i istakao da ne misli da će biti bilo kakvog ultimatuma. 

Naveo je i da je na Beogradu da razgovara i da uvek bude otvoren za dijalog. Kaže i da bi sada imao pitanje "za sve koji su govorili da nam dolazi spas sa Kurtijem, Vjosom Osmani..."

Ponovio je da je na nedavnom skupu u Ljubljani bilo nemoguće slušati njihove argumente, jer to zapravo i nisu argumenti, već samo "vika i dreka" i rafal optužbi na račun Srbije - "kako su Srbi silovatelji, kako treba da platimo ratnu odštetu, da odgovaramo za genocid..."

"Onda vidite da kod njih nema želje da se razgovara", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija