Politika

Palmer stigao u Beograd, sutra razgovori sa Vučićem, Selakovićem i Brnabić

Komentari

Autor: Euronews

02/06/2021

-

20:40

Palmer stigao u Beograd, sutra razgovori sa Vučićem, Selakovićem i Brnabić
Palmer stigao u Beograd, sutra razgovori sa Vučićem, Selakovićem i Brnabić - Copyright Tanjug/Zoran Stanić

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni predstavnik za Balkan, Metju Palmer, doputovao je u Beograd gde će narednih par dana imati sastanke s rukovodstvom Srbije i sa predstavnicima opozicije i civilnog sektora.

Vest o dolasku Palmera saopštila je na Tviteru ambasada SAD u Beogradu.

"Drago nam je što Beograd ponovo može da ugosti zamenika pomoćnika državnog sekretara Meta Palmera! Njegova poseta i sastanak sa srpskim zvaničnicima, opozicijom i civilnim društvom pokazuju značaj koji Palmer pridaje stabilnom i prosperitetnom zapadnom Balkanu", navodi se u tvitu.

Palmer se sutra odvojeno sastaje s premijerkom Anom Brnabić, sa šefom diplomatije Nikolom Selakovićem i s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U razgovorima sa Selakovićem i Vučićem učestvovaće i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda u Prištine Miroslav Lajčak.

Palmer i Lajčak su prethodnih dana boravili u poseti Kosovu, gde su sa zvaničnicima i predstavnicima opozicije i međunarodne zajednice razgovarali o pripremama za nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa Srbije i Kosova, odnosno za skorašnji sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

"Konstruktivan pristup Kosova dijalogu je važan"

Palmer je danas rekao da je suštinska poruka njegove posete partnerstvo između Sjedinjenih Američkih Država i Kosova.

„Mislim da je suštinska poruka da se naglasi i podvuče snažna i trajna priroda partnerstva između Sjedinjenih Američkih Država i Republike Kosovo. Podržavamo evropsku perspektivu Kosova. Želimo da vidimo da se Kosovo integriše u evropsku i evroatlantsku zajednicu. Podržavamo vladine ciljeve u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala i promociji vladavine zakona. Želimo da budemo tamo kao jaki partneri", rekao je Palmer u intervjuu za RTK.

Dodao je da su on i Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik Evropske unije za Zapadni Balkan, želeli da naglase i podvuku značaj konstruktivnog angažovanja Kosova u procesu dijaloga, kao i da rade na punoj normalizaciji odnosa sa Srbijom da bi se otvorila vrata evropskoj budućnosti građanima Kosova.


Upitan o saradnji SAD i EU u procesu dijaloga Palmer je rekao da imaju isti cilj, a to je normalizacija odnosa i otvaranje evropske perspektive, prenosi Kosovo onlajn.

„Radimo u jakom partnerstvu. Ovaj proces dijaloga vode same strane Kosovo i Srbija uz pomoć EU i snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država. Mislim da je dobra poruka za Kosovo i Srbiju ako vide da ja i Lajčak rame uz rame podržavamo ovaj proces“, rekao je Palmer.

Preporuka za vas

Palmer je danas tražio da se formira Zajednica srpskih opština: Šta ona predviđa i zašto je na čekanju već osam godina
Lajčak i Palmer u Prištini: Formirati ZSO u skladu sa dogovorom Beograda u Prištine
Kurti razgovarao sa Lajčakom i Palmerom: Dobrodošla koordinacija EU i SAD
Bajden jača ulogu SAD u dijalogu, a ako izaberu specijalnog izaslanika dileme nema - pritisak da se dođe do rešenja biće sve jači

Komentari (0)

Srbija