Politika

Ambasada SAD potvrdila da je Palmer danas u Beogradu, Lajčak stiže sutra

Komentari

Autor: Tanjug/Euronews

02/06/2021

-

11:41 >> 15:26

Ambasada SAD potvrdila da je Palmer danas u Beogradu, Lajčak stiže sutra
Ambasada SAD potvrdila da je Palmer danas u Beogradu, Lajčak stiže sutra - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik pomoćnika sekretara i specijalni predstavnik za Balkan Metju Palmer doputovaće danas nakon posete Prištini u Beograd, potvrđeno je Tanjugu u ambasadi SAD u Beogradu.


Prema informacijama Tanjuga, Palmer će se danas nezvanično sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja otvorena na Zapadnom Balkanu Miroslav Lajčak posetiće Beograd 3. i 4. juna, najavljeno je danas iz Delegacije EU u Srbiji.

Tokom dvodnevne radne posete, Lajčak će se sastati sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, patrijarhom srpskim Porfirijem, ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem i glavnim pregovaračem Petrom Petkovićem.

Lajčak će se takođe obratiti predstavnicima zemalja članica EU u Beogradu.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak, koji je zajedno sa Palmerom boravio u Prištini, sa predsednikom Srbije razgovaraće u četvrtak posle podne, a posle susreta sa Lajčakom Vučić će zvanično razgovarati i sa Palmerom.

Posle pojedinačnih razgovora, Vučić, Lajčak i Palmer održaće zajednički sastanak, posle kojeg nije predviđeno obraćanje medijima.

Lajčak i Palmer su prethodna dva dana boravili u Prištini, a kako je specijalni izaslanik EU za dijalog izjavio svrha ove posete je priprema za prvi sastanak premijera Kurtija i predsednika Vučića na visokom nivou, koji će biti održan za nekoliko dana u Briselu.

profimedia

Lajčak i Palmer u Prištini

Palmer je u Prištini ponovio stav da SAD snažno podržavaju dijalog između Kosova i Srbije koji bi trebao da rezultira postizanjem konačnog sporazuma i međusobnim priznanjem i na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Miroslavom Lajčakom, rekao da SAD nije strana u dijalogu, već partner koji ima za cilj unapređenje odnosa dve strane.

Poruke iz Prištine

Tokom svog boravka u Prištini, Palmer je rekao da Zajednica srpskih opština treba da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine.

Metju Palmer trenutno obavlja funkciju pomoćnika američkog državnog sekretara Entonija Blinkena za Evroaziju. Njegov angažman po pitanju dijaloga, već je aktivan i on već sarađuje sa evropskim izaslanikom Lajčakom. Palmer se već 25 godina bavi se Balkanom, a kao kadar Stejt departmenta zaduženje da bude specijalni izaslanik za region dobio je još u vreme administracije Donalda Trampa. 

Nedavno je naveo da Beograd i Priština treba da se vrate za pregovarački sto i da razgovorima reše preostala pitanja. On je naveo da je važno da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti vrate za sto i vode dijalog o svim pitanjima.

"Dobro se razume koja pitanja treba da se reše kroz proces dijaloga. Taj proces dobro i kompetentno vodi Miroslav Lajčak, uz podršku SAD. Važno je da se dve strane vrate dijalogu, razmotre pitanja na stolu, reše ih, i krenu ka sporazumu o punoj normalizaciji odnosa, koji bi, optimalno, bio zasnovan na međusobnom priznanju", poručio je on za Glas Amerike.

Tanjug/Zoran Stanić

Metju Palmer

Palmer se u ponedeljak i utorak u Prištini susreo, kako sa albanskim, tako i srpskim političarima. Srpska lista je saopštila da je sa specijalnim predstavnikom SAD razgovarano upravo o potrebi za nastavkom dijaloga pod pokroviteljstvom Evropske unije. 

Nastavak dijaloga Beograda i Prištine u Briselu biće održan kako se očekuje 15. juna.

Preporuka za vas

Kurti razgovarao sa Lajčakom i Palmerom: Dobrodošla koordinacija EU i SAD

Komentari (0)

Srbija