Politika

Lajčak i Palmer u Prištini: Formirati ZSO u skladu sa dogovorom Beograda u Prištine

Komentari

Autor: Kosovoonline, RTK2, Tanjug

01/06/2021

-

11:57

Lajčak i Palmer u Prištini: Formirati ZSO u skladu sa dogovorom Beograda u Prištine
Lajčak i Palmer u Prištini: Formirati ZSO u skladu sa dogovorom Beograda u Prištine - Copyright EPA/VALDRIN XHEMAJ

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer poručio je danas u Prištini da bi Zajednica srpskih opština trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine. Tokom zajedničke konferencije za medije, specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, objasnio je da je glavni razlog posete Kosovu priprema za skori sastanak kosovskog premijera Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Palmer je poručio da bi Zajednica srpskih opština trebalo da se formira u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine, ali i da bi dijalog Beograda i Prištine trebalo da se okonča uzajamnim priznanjem.

Palmer je naglasio da SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine i naveo da SAD nisu strana u dijalogu, već partner kojem je cilj unapređenje odnosa dve strane, prenosi Kosovo onlajn.

"SAD snažno podržavaju dijalog. Nismo strana u dijalogu, već partneri koji rade i sa Beogradom i sa Prištinom. Zajedno ćemo podržati i unaprediti njihov cilj", rekao je Palmer na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Palmer je istakao da bi strane trebalo po strani da ostave događaje iz prošlosti, a EU da otvori put za članstvo obe strane.

Kako je istakao, glavni cilj SAD je unapređenje evropske i evroatlantske integracije Beograda i Prištine.

"Ovo je širi deo SAD i Evropske unije koji podržavaju i unapređuju evropske i evroatlantske integracije čitavog regiona Zapadnog Balkana, što je dugoročni cilj SAD", rekao je Palmer.

Upitan da li će strane biti primorane na kompromis oko promena granica ili nečeg drugog, Palmer je rekao da to ne zavisi od SAD ili EU.

"Zavisi od strana, jer u dijalogu strane odlučuju šta će se dogoditi. I dalje verujemo da će uzajamno priznavanje to ostaviti u prošlosti i utrti put EU da krene napred“, naveo je.

Palmer se u Prištini iza zatvorenih vrata sastao i sa predsednikom Alijanse za budućnost Kosova Ramušem Haradinajem, javlja prištinska Ekonomija onlajn.

Lajčak: Nisam govorio o promeni Ustava Srbije

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograd i Prištine Miroslav Lajčak, izjavio je da je glavni razlog njegove posete Kosovu priprema za sastanak Aljbina Kurtija i Aleksandra Vučića.

"Primarna svrha ove posete je priprema za prvi sastanak premijera Kurtija i predsednika Vučića na visokom nivou, koji će biti održan za nekoliko dana u Briselu", rekao je Lajčak na konferenciji za novinare u Prištini, prenosi Kosovo onlajn.

Lajčak je rekao da ova godina ima potencijal da bude dobra godina za odnose između EU i zapadnog Balkana.

"U rukovodstvu EU i državama članicama vodila se diskusija između 27 ministara spoljnih poslova pre nekoliko dana. Sledeća diskusija biće 22. juna, u oktobru će biti samit o zapadnom Balkanu i sva ova reforma biće iskorišćena za unapređenje evropske agende, uključujući Kosovo", rekao je Lajčak.

On je izrazio nadu da će dijalog biti u korist za obe strane i da će biti napretka u normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Lajčak je negirao da je u Beogradu rekao da treba promeniti Ustav Kosova u vezi sa formiranjem Zajednice srpskih opština.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija