Evropa

Predsednik Lukoila dao ostavku nakon što sankcija EU i Velike Britanije

Komentari

Autor: Gardijan

21/04/2022

-

16:53

Predsednik Lukoila dao ostavku nakon što sankcija EU i Velike Britanije
Vagit Alekperov - Copyright Alexei Nikolsky/Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Ruski oligarh Vagit Alekperov dao je ostavku na mesto predsednika kompanije Lukoil, nakon što su i Evropska unija i Velika Britanija uvele sankcije protiv njega. U saopštenju Lukoila navodi se da je Alekperov, koji ima dobre odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, danas formalno obavestio kompaniju o svojoj odluci da podnese ostavku.

Lukoil je jedna od 27 firmi čije deonice su početkom maja suspendovane sa londonske trgovinske berze kako bi se sprečili potresi na tržištu, a sama kompanija nije podlegla sankcijama. Međutim, iz britanske vlade rekli su da je Alekperov pod sankcijama zbog njegove uloge u ruskom energetskom sektoru, što podrazumeva i 8,5 odsto akcija u Lukoilu (vrednosti više od tri milijarde evra) pre nego što su deonice suspendovane.

"Upravljanjem Lukoilom, Aleksperov nastavlja da prihoduje i podržava rusku vladu time što je na čelu entiteta koji posluju u sektoru od strateške važnosti za vladu Rusije - konkretno, energetskom sektoru", piše na zvaničnoj listi sankcija.

U poslednjem godišnjem izveštaju Lukoila ne vidi se koliki porez je ova kompanija platila Kremlju, ali arhivske kopije pokazale su da je u 2020. godini firma doprinela ruskoj vladi sa više od pet milijardi evra. Smatra se da su sankcije uvedene Alekperovu, čije se bogatstvo procenjuje na oko 17 milijardi evra, otežale izvršavanje predsedničkih dužnosti.

Restrikcije znače da je njemu, ili bilo kojim brodovima ili avionima koji mu pripadaju, zabranjen ulazak u UK ili EU, gde Lukoil ima značajne poslovne interese. Ovo uključuje i ugovor o snabdevanju sa Stenlou rafinerijom koja doprinosi sa oko 16 odsto benzina u Uk i u vlasništvu je ruske braće Ruja, koji stoje iza indijskog Esar konglomerata.

Alekperov je rođen u Bakuu, u Azerbejdžanu, a bio je zamenik ministra za naftu i gas u Sovjetskom savezu, kao i jedan od najbogatijih ljudi nakon raspada SSSR. Nakon raspada ove države, preuzeo je kontrolu nad tri najveća naftna polja pod kontrolom države, i osnovao Lukoil, najveću naftnu kompaniju u Rusiji koja nije u državnom vlasništvu.

Često je fotografisan pored Putina i bio je među onim oligarsima koji su bili pozvani u Kremlj nekoliko dana pred početak ruske invazije na Ukrajinu.

Komentari (0)

Evropa