Evropa

Danas parlamentarni izbori u Sloveniji: U finišu kampanje mrtva trka između Janše i Goloba

Komentari

Autor: Euronews Srbija/EUobserver

24/04/2022

-

12:37

Danas parlamentarni izbori u Sloveniji: U finišu kampanje mrtva trka između Janše i Goloba
Danas parlamentarni izbori u Sloveniji: U finišu kampanje mrtva trka između Janše i Goloba - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U Sloveniji se danas održavaju parlamentarni izbori, na kojima će gotovo 1,7 miliona birača odlučivati između politike aktuelnog premijera Janeza Janše i alternative koju obećava menadžer Robert Golob koji su u finišu kampanje vodili mrtvu trku.

Naime, razlika između vođe Slovenačko demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i istaknutog menadžera Roberta Goloba koji je zapravo formirao i Pokret sloboda je gotovo nepun jedan procenat, tačnije 0,8 odsto. Ove tvrdnje mediji potkrepljuju sa dva istraživanja. U prvom slučaju je reč o anketi koju su spreveli slovenački listovi Dnevnik i Večer i koja je objavljena u sredu. Prema njoj Pokret sloboda ima 26,3, a Janšin SDS 25,5 odsto podrške. Iste brojke pokazuje i anketa agencije Ninamedija koja je objavljena dan kasnije, u četvrtak, a na koju se pozvao Rojters, a preneo portal Euobserver. Sajt podseća da da bi, ukoliko Janša dobije ove izbore, to značilo da je sebi osigurao četvrti mandat.

Neizvesna je i trka za treću najjaču stranku u Sloveniji, koja se vodi između Levice (8,8 odsto) i socijaldemokrata (8,6 odsto). Cenzus od četiri odsto sigurno će preći i demohrišćanska Nova Slovenija (7,8 odsto), a na ivici praga su centristička stranka Povežimo Sloveniju (PoS) i stranke Alenke Bratušek (SAB) i Marijana Šareca (LMSS).

Za ulazak u parlament bori se dvadesetak stranaka i građanskih lista, a smatra se da bi za stabilnu buduću vladu u koaliciji trebalo da budu najmanje tri ili četiri stranke s oko 55 mandata, u novom parlamentu koji broji 90 mesta.

Međusobne optužbe glavnih rivala

"Izdržali smo i napravili sve što je trebalo, na izbore idemo mirno, a za glasove ćemo se boriti sve do zatvaranja birališta u nedelju ", rekao je Janša na završnoj predizbornoj konvenciji svoje Slovenske demokratske stranke (SDS) koju vodi već skoro 30 godina.

On je svog rivala Goloba optužio za politički iluzionizam. Smatra ga eksponentom "duboke države" i predstavnikom privilegovane društvene klase, a u kampanji je više puta isticao Golobovu enormno visoku menadžersku platu i njegovu navodnu povezanost s bivšim predsednikom Milanom Kučanom, kojeg Janša smatra ocem slovenačke levice.

Sa druge strane, Golob, koji je u politiku sa svojom strankom Pokret Sloboda ušao tek početkom godine, navodi da mu je cilj stvaranje stabilne vlade liberalnog centra i levice koja bi državom vladala dva mandata i sprovela potrebne promene, pri čemu u potpunosti odbija mogućnost koalicije sa Janšinom strankom.

"Ljudi moraju sami da odluče žele li da žive u policijskoj državi koju je pod maskom borbe protiv pandemije uvela sadašnja vlada. U nedelju se ne glasa protiv Janše nego protiv policijske države", naveo je Golob u kampanji.

Janša se suočava s tesnim izborima, ali i kritikama

Janez Janša (63) je populista, blizak saveznik mađarskog nacionalističkog premijera Viktora Obrbana. Međutim, za razliku od njega, Janša snažno podržava Ukrajinu i bio je među prvim liderima EU koji su posetili Kijev nakon ruske invazije. On je tada obećao da će smanjiti nezavisnost Slovenije od ruskih energenata. Njegova vlada je i u pregovorima da pomogne u proširenju hrvatskog teminala za tečni gas kako bi se smanjila zavisnost ove dve zemlje od uvoza ruskog gasa, piše Euobserver.

Sa druge strene, Golobov Pokret slobode podržava sankcije EU prema Rusiji zbog invazije na Ukrajinu, ali je ujedno i optužio Janšu da pokušava da iskorisiti rat u svoju političku korist. 

Tanjug/AP/Johanna Geron

 

Portal Euobserver piše da je i sam Janša, kao i Orban, dosad bio kritikovan zbog autokratskih i populističkih tendecija. Organizacija za ljudska prava sa sedištem u SAD, u izveštaju od ove nedelje, navela je da su demokratski standardi u Sloveniji 2021. godine pali više nego u bilo kojoj zemlji u istočnoj Evropi i centralnoj Aziji. 

Inače, Janša je prethodno bio premijer od 2004. - 2008. godine, nakon toga od 2012. do 2013. godine, a zatim ponovo od 2020. godine pa sve do ovih izbora na kojima se odlučuje o budućem mandatu.

Za to vreme izveštaj Međunarodnog instituta za štampu (IPI) pokazao je da postoje velika ulaganja Orbanovih poslovnih saveznika u slovenačke medije i to zarad podrške Janšinoj stranci.  Janša je i prošle godine tvitovao sliku 13 poslanika u Evropskom parlamentu koje je optužio da su "marionete" filantropa američkog i jevrejskog porekla, rođenog u Mađarskoj, Džordža Sorosa, i pored toga što nekoliko poslanika više nije u parlamentu. Ubrzo nakon toga, obrisao je objavu.

Takođe je poznat i po tome što je Donadlu Trampj čestitao pobedu na predsedničkim izborima u SAD koji su se održali 2020. godine i pored činjenice što je na njima pobedio demokrata Džo Bajden.

Uprkos svemu Janši je za ovogodišnje izbore stigla podrška iz Hrvatske i to od hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, piše HRT. Naime, Plenković se oglasio na svom Tviter nalogu i rekao da snažno podržava "svog prijatelja" Janšu.

 

"Uoči nedeljnih izbora u Sloveniji želim da dam snažnu podršku svom prijatelju, premijeru Janezu Janši i SDS-u. Unapređivali smo priverednu saradnju, rešavali otvorena pitanja i zajednički nastojali da rešavamo velike krize poput korone ili današnje energetske krize", stoji u delu video obraćanja koji je Plenković objavio na tviteru.

Golob - menadžer s premijerskim ambicijama

Doskorašnji šef državne energetske kompanije GEN-I Robert Golob (55) pre nekoliko meseci je najavio ulazak u politiku i to nakon što je Janšina vlada odbila da mu produži mandat, piše hrvatski portal Večernji.hr.

Inače, reč je o slovenačkom menadžeru koji je relativno novo lice u politici ove zemlje. Neke predizborne ankete ga i vide kao ozbiljnu konkurenciju Janši. Večernji piše da njegov ulazak u političku arenu za sada najviše podseća na epizodu dugogodišnjeg gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića koji je na izborima 2011. godine sa novoformiranom Pozitivnom Slovenijom osvojio relativnu većinu glasova i 28 mandata, ali nije uspeo da formira vladu.

Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

 

Janković se takođe odlučio na politiku nakon što ga je prethodna Janšina vlast smenila sa mesta direktora trgovinskog lanca Merkator. Golob je u to vreme bio i potredsednik Pozivitne Slovenije, pšto ukazuje na to da nije sasvim bez političkog iskustva.

Po zanimanju inženjer elektrotehnike, a doktorirao je sa 29 godina. Portal balcanicaucaso.org ga opisije kao harizmatičnog i nekog kome "nije potrebna sveska da bi zapamtio važne stvari". Rodom je iz Gorice, gde je dugo bio i predsednik svog okruga, a vodio je i evropsku grupu za teritorijalnu saradnju GECT GO, koja promoviše prekograničnu saradnju. Portal navodi i da ne krije svoj duboko ukorenjeni antifašizam, ali i stavove o ekologiji. Svoju buduću politiku je opisao kao "malo levo, malo desno".

Komentari (0)

Evropa