Evropa

Blinken i Lojd sa Zelenskim u Kijevu, najavljena nova vojna pomoć SAD Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2022

-

07:26

Blinken i Lojd sa Zelenskim u Kijevu, najavljena nova vojna pomoć SAD Ukrajini
Blinken i Lojd sa Zelenskim u Kijevu, najavljena nova vojna pomoć SAD Ukrajini - Copyright AP/ Susan Walsh

veličina teksta

Aa Aa

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane SAD Lojd Ostin posetili su Kijev, sastali se sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i iskoristili prvu posetu Ukrajini u poslednja dva meseca da najave postepeni povratak američkih diplomata u Ukrajinu i nominaciju novog ambasadora.

Državni sekretar Blinken i sekretar za odbranu Lojd Ostin doputovali su u subotu u Poljsku, a zatim su se u nedelju kopnenim putem uputili u Ukrajinu gde su se sastali sa predsednikom Volodomirom Zelenskim i drugim visokim ukrajinskim rukovodiocima, potvrdio je visoki zvaničnik Stejt departmenta, odbijajući da dodatno komentariše sadržaj razgovora, prenosi Rojters.

Poseta je osmišljena da bi se demonstrirala podrška Zapada Ukrajini, kao i da se najavi nova pomoć Kijevu u vrednosti od 713 miliona dolara.

Takođe je naglašeno da se tok sukoba menja jer su ukrajinske snage, opremljene novim opružjem sa Zapada, uspele da uspešno odbiju rusku ofanzivu na Kijev.

Novinarima koji su putovali sa Ostinom i Blinkenom u Poljsku bilo je zabranjeno da izveštavaju o putovanju dok se ono ne završi i nije im bilo dozvoljeno da prate američke zvaničnike tokom puta iz Poljske u Ukrajinu zbog bezbednosnih razloga.

Ostin i Blinken su najavili novu vojnu pomoć u vrednosti od 713 miliona dolara iz SAD i 15 savezničkih i partnerskih zemalja od čega će Vašington obezbediti oko 322 miliona dolara, prenosi AP.

Ovo najnovije finansiranje će se razlikovati od prethodne američke vojne pomoći Ukrajini, jer nije u pitanju donacija povučena iz rezervi Pentagona već gotovina koju Ukrajina može da koristiti za kupovinu vojne opreme koja joj je najpotrebnija.

Tokom posete Ukrajini američki zvaničnici su potvrdili da su SAD odobrile prodaju municije u vrednosti od 165 miliona dolara za ukrajinske oružane snage, zajedno sa više od 300 miliona dolara stranog vojnog finansiranja iz drugih zapadnih zemalja, prenosi Rojters.

Ova obećanja su data tokom 60. dana rata, a nakon više puta ponovljenih pritisaka Kijeva na Zapad i zahteva Zelenskog da Zapad isporuči Ukrajini moćnije naoružanje kojim bi ukrajinske snage mogle da uzvrate na vojnu kampanju Rusije u regionu Donbasa u istočnoj Ukrajini i na napade na luku Mariupolj.

U međuvremenu, generalni sekretar UN Antonio Gutereš trebalo je danas da putuje u Tursku, a zatim u Moskvu i Kijev, ali Zelenski je ocenio da bi prvi čovek svetske organizacije napravio grešku ako bi Rusiju posetio pre Ukrajine.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa