Evropa

"Nismo videli nebo od 27. februara": Dramatičan snimak žena i dece iz skloništa ispod Azovstala

Komentari

Autor: BBC, Euronews Srbija

24/04/2022

-

11:09

"Nismo videli nebo od 27. februara": Dramatičan snimak žena i dece iz skloništa ispod Azovstala
"Nismo videli nebo od 27. februara": Dramatičan snimak žena i dece iz skloništa ispod Azovstala - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajinski bataljnon Azov objavio je snimak na kojem se vide deca i žene, koji se, prema navodima skrivaju pod zemljom u fabrici Azovstal, jedinom delu Marijupolja koji nije pod ruskom kontrolom.

Na snimku se može čuti kako žene i deca u prepunoj prostoriji pričaju da im ponestaje hrane i vode, i mole se da budu evakuisani, prenosi BBC. Neki kažu da nedeljama nisu videli dnevno svetlo, jer su tamo od februara. BBC navodi da nije dokazao verodostojnost snimka, ali da se veruje da je nastao 21. aprila.

Marijupolj, lučki grad na jugoistoku Ukrajine, pre rata imao je blizu pola miliona stanovnika. Međutim, već sedam nedelja je ovaj grad pod opsadom ruske vojske, koja ga je označila kao jednu od ključnih meta.

U poslednjih nekoliko dana, kao važna tačka u Marijupolju oko koje se vode velike bitke, označena je fabrika čelika Azovstal, najveća ukrajinska čeličana. Prethodno je ruska vojska saopštila da je zauzela drugu veliku fabriku čelika u Marijupolju, pod nazivom "Iljič".

Gradsko veće Marijupolja saopštilo je da se oko 1.000 civila krije u podzemnim skloništima ispod Azovstala, a da Rusija "baca teške bombe na fabriku koju drže Ukrajinci u opkoljenom gradu". U kompleksu čeličane ruskoj vojsci otpor pruža 36. posebna brigada marinaca, na čijem čelu se nalazi major Serhij Volina.

profimedia

 

Na snimku se vidi da na zidovima koji vode u prostoriju, nalaze veliki natpisi sa crvenom bojom "Deca". Čuje se da jedna žena, koja nije imenovana, kaže da se tamo nalazi više od 15 dece - od beba do onih od 14 godina.

Još jedna neimenovana žena priča kako se skriva od 25. februara, drugog dana ruske invazije na Ukrajinu. Jedno od dece, devojčica, kaže da je napustila kuću zajedno sa majkom i bakom 27. februara.

"Od tada nismo videli ni nebo ni sunce. Mnogo želimo da odemo odavde. Želimo da bude bezbedno za nas, da niko ne bude povređen", kazala je ona i dodala da želi da ode u grad Lavov na zapadu Ukrajine, gde je jedan od njene braće uspeo da pobegne iz Harkova.

"Želim da izađem… da budem bezbedna. Ne želim da rizikujem i izađem da bih bila pogođena fragmentima bombe, na primer“, dodaje ona.

AP Photo/Sergei Grits

 

Istog dana za koji se pretpostavlja da je objavljen snimak, predsednik Rusije Vladimir Putin je prekinuo planirani ruski napad na čeličanu i naredio svojim trupama da je opkole.

Moskva je takođe proglasila da ima punu kontrolu nad Marijupoljem, što je demantovala Ukrajina, ističući da ruske trupe jednostavno nisu bile u stanju da zauzmu čeličanu Azovstal.

Zašto je Marijupolj važan?

Marijupolj se nalazi na jugoistoku Ukrajine, na samoj obali Azovskog mora koje je, zapravo, deo Crnog mora. Tik do Marijupolja je Donjecki basen (Donbas), region u kome se nalaze separatističke teritorije samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike, čiju nezavisnost je Rusija priznala uoči početka rata.

Euronews Srbija

 

Kada se prati linija obale Azovskog, odnosno Crnog mora duž juga Ukrajine, sledeći veći grad je Herson, što je ujedno jedino veliko mesto koje je Rusija uspela da osvoji od početka invazije na Ukrajinu. Južno od Hersona je Krim, koji je Rusija anketirala još 2014. godine.

Samim tim, ukoliko bi uspela da osvoji Marijupolj, Rusija bi imala kontrolu nad celokupnim jugiostokom i velikim delom juga Ukrajine - sve do Nikolajeva i Odese. Efektivno bi se spojili Krim i Donbas.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa