Evropa

Doživotni zatvor za Osmana Kavalu: Turski biznismen i aktivista osuđen zbog finansiranja demonstracija

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2022

-

19:13

Doživotni zatvor za Osmana Kavalu: Turski biznismen i aktivista osuđen zbog finansiranja demonstracija
Osman Kavala - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Turski sud osudio je danas biznismena i aktivistu za zaštitu ljudskih prava Osmana Kavalu na doživotni zatvor proglasivši ga krivim za pokušaj svrgavanja vlade finansiranjem protesta širom zemlje 2013. godine.


Kavala (64) je bio u zatvoru četiri ipo godine bez presude i negira optužbe protiv sebe i još 15 drugih optuženih zbog protesta u Geziju, koji su počeli kao male demonstracije u parku u Istanbulu i prerasli u antivladine nemire širom zemlje, u kojoj je ubijeno osam demonstranata, preneo je Rojters.

Sud je osudio još nekoliko optuženih na 18 godina zatvora zbog pomaganja u pokušaju svrgavanja vlade.

Sud je, takođe, saopštio da je odlučio da Kavalu oslobodi optužbi za špijunažu zbog nedostatka dokaza.

Amnesti: Poražavajući udarac pravdi

Međunarodna organizacija za ljudska prava Amnesti internešenal je danas saopštila da je turska presuda biznismenu i aktivisti za zaštitu ljudskih prava Osmanu Kavali i drugim optuženima poražavajući udarac pravdi i ljudskim pravima.

Direktor Amnesti internešenala za Evropu Nils Muižnieks rekao je da sudska presuda prkosi logici i da vlasti više puta nisu pružile bilo kakav dokaz koji potkrepljuje neosnovane optužbe, preneo je Rojters.

"Ova nepravedna presuda pokazuje da je suđenje za Gezi bilo samo pokušaj da se ućutkaju nezavisni glasovi", istakao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa