Evropa

Gutereš se sastaje s Putinom: Može li generalni sekretar UN da utiče da se "smire strasti" u Ukrajini

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/04/2022

-

11:53

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ni posle više od dva meseca, sukobima u Ukrajini se ne nazire kraj, a u Moskvi se danas očekuje susret ruskog predsednika Vladimira Putina i generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša. Govoreći o situaciji na terenu, diplomata i članica Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji Branka Latinović kaže da niko nije očekivao da će u Ukrajini doći do tolikog otpora, te da se vidi da je ruska strana potcenila protivnika.

Kako je ona rekla za Euronews Srbija, Ukrajina je danas zemlja slomljenog srca, razorenih gradova među kojima je najtipičniji primer Marijupolj.

"Sada je došlo do enormne eskalacije sukoba, u kojoj su najveće žrtve civili. Treba podsetiti da u slučaju svakog ratnog konflikta treba poštovati humanitarno pravo koje je jako opširno i obavezujuće za sve strane. Humanitarni koridori verovatno ne uspevaju zbog kalkulacija i jedne i druge strane koje razmišljaju o tome kako obezbediti da vojne strukture u čeličani Azovstal budu izvučene odatle", rekla je ona.

Kada je reč o poseti Gutereša Moskvi i da li će to smiriti situaciju, Latinović kaže da to od njega najmanje zavisi.

profimedia

 

"Niko nije očekivao da će u Ukrajini doći do tolikog otpora i početnog uspeha, vezano za vojne snage, ali i samog Zelenskog koji je rekao da neće da ide iz Ukrajine. Ruska strana je tu potcenila protivnika i to se vidi, po određenim poteziima, ali ni Zapad nije bio spreman i nije očekivao da će ukrajinski građani i vojska pružati toliki otpor. Sada je to prilagođavanje na terenu, došli smo do velike eskalacije i trenutno nema faktora koji bi to smirio. Da li će poseta Gutereša uspeti da smiri strasti, s ozbirom na njegova ljudska reagovanja i poziciju generalnog sekretara UN to mislim da najmanje njega zavisi već od spremnosti obe strane", istakla je ona.

"Suviše često se pominje nuklearno naoružanje"

Inače, ruski šef diplomatije Sergej Lavrov rekao je da postoji realna opasnost od početka trećeg svetskog rata. Kako je rekla Latinović, što se tiče nuklearnog naoružanja suviše se često koristi taj termin.

"Htela bih da podsetim da su se nuklearne sile obavezale jednom rezolucijom i pismenim izjavama da neće napadati na nenuklearne države upravo zbog nemogućnosti raegovanja na isti način. Mene lično iznenađuje korišćenje te pretnje, mislim da bi bio bolje da za ukupno okružnje da se on (termin) ne koristi. Što se tiče da li je NATO de fakto u sukobu na neki način da. Nije u sukobu na terenu, ali podrškom koju daje", rekla je ona.

Kako dodaje, Ukrajina ima pravo na samoodbranu po povelji UN - može da nabavlja oružje i da ga koristi. Kada je reč o ulozi Turske kao posrednika u sukobu, ona ističe da se Turska  pokazala vrlo vešto i ono što je činjenica jeste da ima vrlo sposobnu diplomatiju, koja je sačinjena od karijernih diplomata i političkog rukovodstva koje je sposobno da proceni situaciju koja se dešava u njihovom neposrednom okruženju i za koju su oni izuzetno zainteresovani.

AP/Mikhail Klimentyev

 

"Od samog početka Erdogan je aktivno angažovan u naporima da dođe do smirivanja situacije i mogućnosti postizanja sporazuma. Pored toga, pokazao se da je vešt u kontaktestu u održavanju pregovora u Antaliji i Istanbulu, ali situacija na terenu je bila takva da nijedna ni druga strana nisu htele da se obavežu - Ukrajinci shvatili da mogu više, Rusi da ne mogu sve ciljeve da postignu. Dakle, napredak zavisi od onoga što će biti na terenu", zaključila je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa