Evropa

Sastanak Gutereša i Erdogana, glavna tema humanitarni koridori u Ukrajini

Komentari

Autor: Tanjug

25/04/2022

-

19:01

Sastanak Gutereša i Erdogana, glavna tema humanitarni koridori u Ukrajini
Antonio Gutereš i Redžep Tajip Erdogan - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastali su se danas u Ankari i naglasili hitnu potrebu za "efikasnim pristupom kroz humanitarne koridore" za evakuaciju ukrajinskih civila i isporuku humanitarne pomoći zajednicama pogođenim ratom.

Gutereš je izrazio podršku tekućim diplomatskim naporima Turske da okonča rat, rekao je portparol UN Stefan Dužarik, dodajući da su se "usaglasili da ostanu u kontaktu kako bi pratili tekuće inicijative", prenosi agencija AP.

Generalni sekretar UN i turski predsednik "ponovo su potvrdili da je njihov zajednički cilj okončanje rata što je pre moguće i stvaranje uslova za okončanje stradanja civila," rekao je Dužarik.

Tokom sastanka, Erdogan je takođe rekao da će Turska nastaviti da blisko sarađuje sa UN na okončanju humanitarne krize u Ukrajini i da pomogne u evakuaciji civila.

Peskov potvrdio sutrasnji razgovor Erdogana i Putina

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je za RIA Novosti planove lidera Ruske Federacije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana da sutra razgovaraju telefonom.

"Da, postoje takvi planovi", rekao je Peskov za rusku agenciju.

Ranije je i turski predsednik najavio takve planove.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš sutra boravi u poseti Moskvi tokom koje će o situaciji u Ukrajini razgovarati sa ruskim predsednikom Putinom i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa