Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev: Nova masovna grobnica u Marijupolju, SAD najavile povratak diplomata u Ukrajinu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/04/2022

-

07:22

RAT U UKRAJINI Kijev: Nova masovna grobnica u Marijupolju, SAD najavile povratak diplomata u Ukrajinu
RAT U UKRAJINI Kijev: Nova masovna grobnica u Marijupolju, SAD najavile povratak diplomata u Ukrajinu - Copyright Tanjug/AP/Andrew Marienko, Alexei Alexandrov, Petros Giannakouris

veličina teksta

Aa Aa

Ruska invazija na Ukrajinu traje više od 60 dana, a ukrajinske vlasti ponudile su u nedelju Rusiji pregovore pored metalurškog kompleksa Azovstal u Marijupolju, gde su ukrajinski borci i civili opkoljeni ruskim snagama. Turska je sprema da pruži svu moguću pomoć u pregovaračkom procesu, a to je lično ponudio i predsednik Redžep Tajip Erdogan u razgovoru sa ukrajinskim kolegom Volodimirom Zelenskim. Za to vreme borbe su nastavljene, a broj ljudi koji je od početka sukoba napustio Ukrajinu približava se 5,2 miliona, podaci su UNHCR-a.

Ključni događaji: 

  • Ukrajinske vlasti ponudile su Rusiji pregovore pored metalurškog kompleksa Azovstal
  • Ukrajinska ombudsmanka za ljudska prava Ljudmila Denisova, optužila je Rusiju da krši međunarodno pravo
  • Od početka rata poginulo 215 dece
  • Nastavljaju se napadi na čeličanu Azovstal
  • Blinken i Lojd razgovarali sa Zelenskim u Kijevu
  • Od početka sukoba, broj ukrajinskih izbeglica približava se broju od 5,2 miliona
  • Ujedinjene nacije su u pozvale na "hitno" primirje u Marijupolju kako bi se omogućila evakuacija oko 100.000 civila

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pogledajte u našem posebnom blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.37 Kijev: U granatiranju železnica poginuo jedan radnik

U ruskom granatiranju železničke infrastrukture Ukrajine danas je poginuo jedan železničar, a četiri su ranjena, saopštio je predsednik uprave Ukrzaliznice AD Oleksandar Kamišin.

„Tako se završava dan kada su ruske trupe granatirale pet naših stanica", napisao je Kamišin na Telegramu.

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je ranije danas da su njihove visokoprecizne rakete uništile šest objekata na železnici koji su korišćeni za isporuku stranog oružja ukrajinskim snagama u Donbasu.

23.01 Gradsko veće: Otkrivena nova masovna grobnica u Marijupolju

Gradsko veće Marijupolja objavilo je danas da je u selu Stari Krim severno od tog grada otkriveno treće mesto masovnog sahranjivanja poginulih građana, javlja Ukrinform. Ovo je već treća masovna grobnica u blizini Mariupolja“, navodi se u u objavi Gradskog veća na Telegramu.

Kako se tvrdi u objavi, na satelitskim snimcima se vide rovovi iskopani na groblju u Starom Krimu posle 24 marta kada su ruske snage ušle u to selo.

23.01 Lavrov: Postoji realna opasnost od trećeg svetskog rata

Postoji realna opasnost od početka trećeg svetskog rata, izjavio je danas ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov

„Opasnost je ozbiljna, realna je, ne može se potceniti“, rekao je Lavrov u emisiji Big Game na Prvom kanalu. Opširnije u odvojenoj vesti.

22.35 Vezani za drvo sa ustima punim krompira: Brutalne kazne za pljačkaše u Ukrajini 

Vezani za drvo, oblepljeni selotejp trakom, ponekad sa spuštenim pantalonama i sa ustima punim krompira, tako su "završavali" oni koji su pljačkali napuštene stanove i kuće razorene tokom rata u Ukrajini. Ko stoji iza surovih kazni pročitajte u odvojenom tekstu

profimedia

 

22.20 Poljska je poslala Ukrajini tenkove

Poljski premijer Mateuš Moravjecki izjavio je danas da je njegova vlada poslala tenkove Ukrajini. On je rekao da će više informacija saopštiti u dogledno vreme, ali da za sada neće otkriti koliko je tenkova isporučeno iz bezbednosnih razloga, preneo je BBC. Već nekoliko nedelja se priča da Poljska isporučuje Ukrajini tenkove T-72 iz sovjetske ere.

EPA/OLEG PETRASYUK

 

21.20 Mizincev: Kijev sabotirao humanitarnu operaciju kod Azovstala

Kijevske vlasti sabotirale su humanitarnu operaciju kod čeličane Azovstal, saopštio je danas načelnik Ruskog centra za kontrolu nacionalne odbrane Mihail Mizincev, dodajući da niko nije iskoristio humanitarni koridor koji je obezbedila Rusija. On tvrdi da "ukrajinski nacionalisti i dalje drže kao taoce 90 stranaca iz pet zemalja i 76 stranih brodova iz 18 država blokiranih u sedam ukrajinskih luka".

20.10 Gutereš danas s Erdoganom, sutra s Putinom

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš i turski predsednik Redžep Tajip Erdogan sastali su se danas u Ankari i naglasili hitnu potrebu za "efikasnim pristupom kroz humanitarne koridore" za evakuaciju ukrajinskih civila i isporuku humanitarne pomoći zajednicama pogođenim ratom. Gutereš sutra boravi u poseti Moskvi tokom koje će o situaciji u Ukrajini razgovarati sa ruskim predsednikom Putinom i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovim. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov potvrdio je za RIA Novosti planove lidera Ruske Federacije i Turske Vladimira Putina i Redžepa Tajipa Erdogana da sutra razgovaraju telefonom. Opširnije u odvojenoj vesti.

 

profimedia

 

20.08 Zauzeta gradska kuća u Hersonu

Ruske snage zauzele su gradsku kuću u Hersonu, uklonili ukrajinsku zastavu i oduzeli ključeve, prenose ukrajinski izvori izjavu gradonačelika Ihora Kolihajeva. 

 

 

19.45 Rusija: Uništeno šest objekata na železnici, Kijev: Uništavaju železnicu da bi omeli isporuku oružja

Rusko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da su njihove visokoprecizne rakete uništile danas šest objekata na železnici koji su korišćeni za isporuku stranog oružja ukrajinskim snagama u Donbasu.

Ukrajinska vojna komanda saopštila je ranije danas da Rusija pokušava da bombarduje ukrajinsku železničku infrastrukturu kako bi omela isporuke oružja iz stranih zemalja, preneo je Rojters.

18.53 Gladkov: Selo u Belgorodskoj oblasti meta napada iz Ukrajine

Guverner Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je danas da je selo Nehotejevka u toj ruskoj oblasti opet meta napada iz Ukrajine.

"Civilno stanovništvo nije povređeno. Neke zgrade i privatni automobili su oštećeni," objavio je Gladkov na Telegramu, prenosi agencija TASS.

Ministartstvo odbrane Ukrajine tvrdi da Rusija u Belgorodsku oblast dovodi dodatne snage kako bi pojačala operacije na istoku Ukrajine.

18.44 Volas: Velika Britanija šalje Ukrajini manji broj oklopnih vozila "stormer"

Britanija će poslati Ukrajini manji broj oklopnih vozila "stormer" opremljenih lanserima za protivvazdušne rakete, izjavio je danas britanski ministar odbrane Ben Volas. On je dodao da britanske procene pokazuju da je u sukobu poginulo oko 15.000 ruskog osoblja, dok je uništeno 2.000 oklopnih vozila, uključujući oko 530 tenkova i 60 helikoptera i borbenih aviona, preneo je Rojters.

18.30 Poljanski: Rusija ne veruje da je sada moguć prekid vatre

Rusija u ovom trenutku ne veruje da je prekid vatre u Ukrajini u ovom trenutku moguć jer Kijev ne koristi humanitarne koridore, rekao je danas medijima prvi zamenik ruskog ambasadora pri UN Dmitrij Poljanski. On je ocenio da bi jedina prednost prekida vatre bila "prilika da se ukrajinske snage regrupišu i organizuju više provokacija poput Buče", preneo je TAS S.

18.03 Ivanov: Oko 400 ruskih diplomata proterano iz 28 zemalja

Od početka "specijalne vojne operacije" u Ukrajini iz 28 zapadnih zemalja proterano je oko 400 ruskih diplomata, izjavio je danas zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Jevgenij Ivanov. Naveo je da je smanjen i kapacitet konzularnih predstavništava u mnogim zemljama, te objasnio da je to učinjeno kako bi se otežalo pružanje bilo kakve pomoći građanima Rusije. 
"Vraćanje diplomatskih odnosa sa Zapadom na pređašnji nivo biće, najblaže rečeno, dugo i teško", ocenio je Ivanov.

profimedia

 

17.52 FSB tvrdi daje uhapsio teroriste koji su delovali po nalogu Kijeva, SBU demantuje veze

FSB Rusije je saopštila  da je u Moskvi uhapšena grupa kojaje planirala atentale na poznatog ruskog novinara Vladimira Solovjova, generalnog direktora MIA Rosija sevodnja Dmitrija Kiseljova, glavnu urednicu RT Margaritu Simonja i drugih. FSB tvrdi  da su uhapšeni "neonacisti priznali da su ispunjavali nalog Službe bezbednosti Ukrajine (SBU)".
Ukrajinska Služba državne bezbednosti (SBU) demantovala je danas da ima bilo kakve planove da ubije ruskog televizijskog novinara Vladimira Solovjeva. Opširnije u odvojenom tekstu.

17.48 Zaharova: Hrvatska uskratila let za evakuaciju ruskih diplomata

Hrvatska je uskratila Moskvi humanitarni let za evakuaciju grupe zaposlenih u ambasadi Rusije u Hrvatskoj sa njihovim porodicama, uključujući malu decu, saopštila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. Ona je upozorila da "nehuman, podrugljiv odnos" prema ruskim građanima neće ostati bez dostojnog odgovora. Hrvatska je ranije proterala 24 ruskih diplomata.

17.30 Stejt department odobrio prodaju municije Ukrajini

Američki Stejt department saopštio je danas da je odobrio potencijalnu prodaju municije i druge nestandardne opreme, vrednu 165 miliona dolara, Ukrajini kako bi joj pomogao u odbrani od Rusije. Predlog prodaje municije Ukrajini upućen je sada Kongresu na razmatranje. Kako navodi AP, prodaja je usledila na zahtev ukrajinske vlade i uključuje municiju za minobacače, automatske bacače granata i haubice.

16.32 Požar na skladistu Transnjeft Brjansk Družbe, nema povređenih

U Brjansku je došlo do požara na naftnom skladištu "Transnjeft Brjansk Družbe", saopštila je pres-služba Ministarstva Rusije za vanredne situacije. Brjansk je administrativni centar Brjanske oblasti, 154 kilometra severoistočno od ukrajinske granice i oko 380 kilometara je udaljen od Moskve. Rusko ministarstvo energetike saopštilo je danas da požar Rusije neće dovesti do nestašice goriva.

16.24 AP: Međunarodni krivični sud istrazi zločina u Ukrajini

Tužilaštvo Međunarodnog krivičnog suda (MKS), kako je prenela agencija AP, pridružuje se zajedničkom istražnom timu koji su osnovale Ukrajina, Litvanija i Poljska kako bi "istražile zločine počinjene tokom sukoba u Ukrajini". Agencija navodi da je glavni tužilac MKS Karim Kan potpisao danas sporazum o učešću u multinacionalnim naporima čiji je cilj da olakšaju istrage i saradnju.

16.19 Uklanja se spomenik posvećen rusko-ukrajinskom prijateljstvu

U centru Kijeva će biti demontiran spomenik iz doba SSSR koji simbolizuje prijateljstvo između Rusa i Ukrajinaca, rekao je gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko. Luk u obliku duge proteže se preko spomenika, a Kličko je rekao da će luk (koji se zove Luk prijateljstva) ostati, ali će biti prefarban u boje ukrajinske zastave, kao i preimenovan.

 

 

16.14 Kijev: Ruske snage se ne drže naredbe nadređenih, napadi na Azovstal ne prestaju

Pomoćnik ukrajinskog predsednika Oleksij Arestovič tvrdi da su ruske snage su nastavile da napadaju čeličanu Azovstal u Marijupolju. Neprijatelj nastavlja da napada našu odbranu u zoni fabrike Azovstalj, koristeći avione, artiljeriju, pucajući iz tenkova i pokušava da napreduje sa jurišnim grupama, kršeći naređenje sopstvenog vrhovnog komandanta", rekao je Arestovič u video-poruci.

16.11 Nova ambasadorka SAD u Kijevu počela karijeru u Beogradu

Predsednik SAD Džozef Bajden najavio je danas da će veteranku američke diplomatije Bridžit A. Brink nominovati za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora u Ukrajini, saopštila je Bela kuća.
Bridžit A. Brink započela je karijeru u Beogradu, a trenutno obavlja funkciju ambasadora SAD u Slovačkoj. Pre toga je radila kao viši savetnik i zamenik pomoćnika sekretara u Birou za evropske i evroazijske poslove pri Stejt departmentu, i to kao odgovorna za pitanja koja se odnose na istočnu Evropu i Kavkaz.

Tanjug/AP/U.S. Department of State

 

15.53 Rusija proglasila 40 nemačkih diplomata za persone non grata

Moskva je kao uzvratnu meru proglasila 40 službenika nemačkih diplomatskih misija u Rusiji personama non grata, saopštilo je danas rusko Ministarstvo spoljnih poslova. Nemačko Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo je 4. aprila da proglasi 40 zaposlenih u ruskoj ambasadi personama non grata.

15.35 Borelj: EU još bez konsenzusa o zabrani uvoza ruskog gasa

U Evropskoj uniji trenutno ne postoji saglasnost o uvođenju potpune zabrane uvoza ruskih energenata, kao što su gas i nafta, rekao je danas visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednosti Žozep Borelj.

EPA/FILIP SINGER

 

15.17 Kijev: Potisnute ruske snage na istoku zemlje

Ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo je danas da Rusija nastavlja da napada istok Ukrajine, dodajući da su ruske snage potisnute. Kako je rekao portparol tog ministarstva Oleksandr Motuzjanik, ruske snage pokušale su da probiju odbranu u nekoliko mesta, uključujući Rubižnu, Popasnu, Severodonjeck, Marinku i Avdijevku, prenosi Rojters.

14.58 Kuleba kritikuje svetske lidere: Dosta je izgovora, uvedite embargo

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba kritikovao je svetske lidere zbog njihovih "izgovora i polumera" i pozvao Evropsku uniju da uvede embargo na rusku naftu. "Ako su svetski lideri i kompanije ozbiljni u pogledu okončanja ruskih ratnih zločina, prvo moraju Putinu da oduzmu prihode od nafte. Dosta je bilo izgovora i polumera dok se Ukrajinci bombarduju, ubijaju, muče i siluju", objavio je Kuleba na Tviteru. Kako je rekao šef ukrajinske diplomatije, ruska nafta je puna ukrajinske krvi.

14.55 Vereščuk: Ukrajina nije postigla nikakav dogovor sa Rusijom o koridoru

Ukrajina nije postigla nikakav dogovor sa Rusijom o uspostavljanju humanitarnog koridora za evakuaciju civila iz južnog grada Marijupolja, izjavila je danas potpredsednica vlade Irina Vereščuk. "Važno je razumeti da se humanitarni koridor otvara dogovorom obe strane. Jednostrano najavljen koridor ne pruža bezbednost, pa stoga nije humanitarni koridor", objavila je Vereščuk na Telegramu, prenosi agencija Rojters.

14.53 Petoro poginulih u oblasti Vinica

Petoro ljudi je poginulo, a 18 ranjeno nakon granatiranja oblasti Vinica u Ukrajini. "Danas je oblast Vinicka ponovo pod raketnim napadom. Raketirani su gradovi Žmerinka i Kozjatin. Neprijatelj pokušava da uništi ključnu infrastrukturu", poručio je ranije Sergej Borzov, guverner oblasti u video snimku objavljenom na aplikaciji Telegram.

14.18 Zaporožje se sprema za odbranu

Regionalni savet Zaporožja objavio je danas da se taj region sprema za odbranu nakon upozorenja da ruske snage spremaju ofanzivu na taj deo Ukrajine. U saopštenju Saveta koje prenosi CNN navodi se da su ruske trupe prikupile dosta tehnike i ljudstva na deonici fronta Velika Novosilka - Novodarivka - Malinovka i da pokušavaju da se kreću u pravcu Zaporožja, ali bez uspeha. Grad Zaporožje je bio ključna usputna stanica za ljude koji su napuštali okruženi grad Marijupolj i delove južne Ukrajine pod kontrolom Rusije, navodi CNN.

Associated Press

14.07 Zaharova: Ljudi mogu da odu iz Azovstala, Kijev opstruira

Civili će moći da napuste industrijsku zonu Azovstal u Marijupolju kad "kijevski režim prestane da ih koristi kao živi štit“, saopštila je portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova. "Nisu tačni izveštaji da nema načina da ljudi odu iz Azovstalja, jer oni to mogu da učine, ako kijevski režim prestane da ih koristi kao živi štit“, napisala je Zaharova na svom Telegram kanalu, prenosi TAS S.

13.47 Volodin: Da Rusija vodi rat u Ukrajini, on bi već bio završen

Da Rusija vodi rat punih razmera u Ukrajini on bi odavno bio završen, a ono što se tamo događa je vojna operacija u kojoj ruski vojnici i oficiri oslobađaju građane žrtvujući svoje živote, izjavio je danas predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin. On je tako komentarisao izjavu predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da "ovaj rat ne može da se uporedi ni s jednim ratom u 20. veku", prenosi Sputnjik.

12.59 Ukrajina: Zatvoreno nekoliko plovnih puteva ka Dunavu

Ukrajinska pogranična straža je zatvorila prošle nedelje nekoliko plovnih puteva ka ušću reke Dunav zbog plutajućih mina u Crnom moru, izjavio je dasnas jedan analitičar agencije za istraživanja i konslating u sferi agro biznisa APK-Inform. Ukrajinske dunavske luke Izmail i Reni od prošle nedelje su jedine destinacije preko kojih se obavlja izvoz ukrajinskog žita jer su pomorske luke blokirane zbog ruske invazije, prenosi Rojters.

12.16 Stefančuk: Ukrajina ne menja član Ustava o težnji članstvu u NATO

Ukrajinski parlament, Vrhovna Rada neće menjati član Ustava koji odražava težnju Ukrajine da postane članica NATO uprkos mogućnosti dobijanja bezbednosnih garancija od zapadnih zemalja, poručio je danas predsedavajući Vrhovne Rade Ruslan Stefančuk. U intervjuu za dnevnik Ukrajinska pravda Stefančuk je potvrdio da će Ukrajina, u slučaju da dobije bezbednosne garancije, iskoristiti te garancije, prenosi TAS S.

12.05 Rusija otvara humanitarni koridor iz Azovstala

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da ponovo otvara humanitarni koridor i uvodi "režim tišine" radi izlaska civila koji se možda nalaze u fabrici Azovstal u Marijupolju, koja je pod blokadom ruskih snaga.

"Oružane snage Rusije i formacije Donjecke Narodne Republike od 14 casova (po moskovskom vremenu) 25. aprila 2022. jednostrano prekidaju sva borbena dejstva, jedinice prelaze na bezbednu udaljenost i obezbeđuju povčalenje te kategorije građana u svim pravcima koje izaberu“, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Mihail Mizincev.

Istakao je da Ruska Federacija potvrđuje mogućnost izlaska kroz humanitarni koridor civila (radnog osoblja, žena i dece), prenosi Interfaks Ukrajina.

"Ako su civili i dalje u metalurškom kombinatu, onda kategorički zahtevamo da kijevske vlasti odmah izdaju odgovarajuće naređenje komandantima nacionalističkih formacija da ih oslobode", rekao je Mizincev.

11.41 Ostin: Želimo da vidimo oslabljenu Rusiju

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je danas da SAD žele da vide Rusiju oslabljenu, kako je naveo, "do te mere da ne može da uradi takve stvari kakve je uradila u invaziji na Ukrajinu". Ostin je, nakon posete Kijevu sa američkim drzavnim sekretarom Entonijem Blinkenom, rekao da želi da bude osigurano da Rusija neće moći da „radi stvari koje je uradila u invaziji" ili da obnovi svoje kapacitete, prenosi Njujork tajms. Ostin je ocenio da je Rusija pretrpela značajne vojne gubitke u Ukrajini, uključujući „mnoge trupe".

11.36 Ukrajina: Rusija lansirala dve rakete na oblast Vinicka

Rusija je danas lansirala dve rakete na dva grada u oblasti Vinicka, u centralnoj Ukrajini, a u napadu, kako tvrdi guverner te ukrajinske oblasti Sergej Borzov, ima poginulih i povređenih. Broj nastradalih, prema njegovim rečima, za sada još uvek nije poznat, prenosi Rojters.

11.15 Ruska vojska raketirala rafineriju nafte u Kremenčuku

Rusija je raketama dugog dometa pogodila vojna postrojenja u ukrajinskoj rafineriji nafte u Kremenčuku, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. "Visoko precizno oružje dugog dometa uništilo je pogone za proizvodnju goriva u rafineriji nafte na severnoj periferiji grada Kremenčuka", navodi se u saopštenju ministarstva, prenosi Rojters. Kako se dodaje, uništena su i skladišta naftnih derivata koja je koristila vojska Ukrajine.

11.07 Rusija počela serijsku proizvodnju raketnog sistema S-500

Rusija je već počela serijsku proizvodnju najnovijeg PVO sistema S-500 (Prometej), izjavio je danas Jan Novikov, generalni direktor koncerna za vazdušno-kosmičku odbranu Almaz-Antej, koji je proizvođač S-500. On je za časopis "NACIONALNA ODBRANA" rekao da je serijska proizvodnja sistema S-500 organizovana korišćenjem najnovijih dostignuća domaće nauke i tehnike, prenosi agencija RIA Novosti.

11.03 Zelenski: Rusija nam čestitala Uskrs raketnim udarima

Rusija je Ukrajini Vaskrs "čestitala" raketnim udarima, izjavio je danas ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. On je u video obraćanju rekao da je, kako je naveo, "Rusija čestitala Ukrajini Uskrs napadom u Poltavskoj oblasti, na Kremenčuk", prenosi Interfaks Ukrajina.

Zelenski je postavio pitanje zašto je bio potreban taj napad na Vaskrs i ocenio da je to namerno uništavanje života u Ukrajini koje nije prestalo ni na veliki pravoslavni praznik. Dodao je da oni koji su, kako je naveo "na Vaskrs ubili dvoje dece u Donjeckoj oblasti" i "odbili da otvore humanitarne koridore iz Marijupolja" - "ne mogu biti hrišćani".

10.45 Blinken u Kijevu: Rusija nije uspela u Ukrajini

Nakon današnjeg gotovo tročasovnog razgovora američkog državnog sekretara Entonija Blinkena i sekretara za odbranu SAD Ostina Lojda sa ukrajinskim državnim vrhom u Kijevu, Blinken je ocenio da Rusija "nije uspela u Ukrajini, ali Ukrajina uspeva" u ratu sa Rusijom.

"Rusija je nameravala da oduzme suverenitet Ukrajini, da joj oduzme nezavisnost, ali nije uspela", rekao je Blinken tokom konferencije za novinare na nepoznatoj lokaciji u blizini poljsko-ukrajinske granice i ocenio da je Rusija pokušala da potvrdi moć svoje vojske i svoje ekonomije prenosi CNN.

10.06 Gevesler: Za pet godina bez ruskog gasa

Ministarka ekologije i energetike Austrije Leonore Gevesler najavila je da je cilj da Austrija za pet godina više ne mora da uvozi gas iz Rusije. "Neophodan je nacionalni napor. Nemoguće je odustati od gasa iz Rusije od danas do sutra. Radi se o tri stuba. Moramo smanjiti potrošnju gasa, da pređemo svuda gde je moguće na geotermalne izvore, toplotne pumpe i slično. Drugo moramo proizvoditi sami biogas i onbnovljivivi vodonik. Treće je da nam trebaju druge zemlje koje bi nam isporučivale gas", objasnila je u intervjuu za dnevnik "Esterajh". To je, dodaje, bio i razlog za nedavno putovanje u Katar.

09.34 Kamišin: Gađano pet železničkih stanica, ima žrtava

Ruske snage jutos su gađale pet železničkih stanica u Ukrajini i ima žrtava, saopštio je šef Ukrajinskih železnica Aleksandar Kamišin. On je naveo da se u roku od sat vremena pet železničkih stanica u centralnoj i zapadnoj Ukrajini našlo pod vatrom, prenosi Interfaks Ukrajina. Dodao je da se detalji napada utvrđuju i da će najmanje 16 putničkih vozova kasniti.

09.25 Kijev: U Donjecku noćas poginulo pet civila među kojima i dvoje dece

Iz kabineta predsednika Zelenskog stižu informacije da je noćas izvršeno granatiranje Donjecke oblasti, posebno u teritorijalnim zajedniciama Marinski i Toreck, kao i u blizini Avdijevke i Limana. Poginulo je pet civila među kojima dvoje dece od 14 i pet godina.

09.17 Akar: Pokušaćemo da sprečimo ulazak NATO brodova u Crno more

Turske vlasti ulažu napore da spreče ulazak ratnih brodova svojih NATO saveznika u Crno more, izjavio je ministar odbrane ove zemlje Hulusi Akar. "Ulazak NATO saveznika u Crno more stvorilo bi povećane napetosti", rekao je Akar, a prenele RIA novosti.

Rekao je i da bi pojavljivanje ratnih brodova u Crnom moru moglo dovesti do provokacija ili nesporazuma.

Euronews TV

08.36 Rusija poslala notu SAD - zahteva obustavu isporuke oružja Ukrajini

Rusija je uputila notu Sjedinjenim Američkim Državama sa zahtevom da obustave isporuke oružja Ukrajini, izjavio je danas ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov. On je za TV Rusija-24 ocenio da američke isporuke oružja Ukrajini ne doprinose traženju diplomatskog rešenja, prenosi list Izvestija. "Da li smo uputili notu? Da, istakli smo neprihvatljivost situacije kada SAD snabdevaju Ukrajinu oružjem, tražili smo da se prekine ta praksa“, naglasio je Antonov.

08.17 Eksplozije nedaleko od Lavova

U Lavovskoj oblasti jutros su odjeknule dve eksplozije, a požari su izbili u dva naselja Zoločivskog okruga, saoštio je načelnik regionalne državne uprave Maksim Kozicki. On je istakao da je siguracija, za sada pod kontrolom.

08.00 U Ukrajini stradalo 215 dece

Od početka sukoba u Ukrajini stradalo je 215 dece, a najugroženija su ona u Donjeckoj oblasti, saopšteno je iz Kancelarije državnog pravobranioca. Više od 600 dece povređeno, a najviše stradale dece je u Donjeckoj oblasti (124), Kijevskoj (114), Harkovskoj (93), u Černihovu (66), a zatim slede Herson, Nikolajevska oblast, Lugansk, Zaporožje, Sumi, Kijev i Žitomir.

07.21 Blinken i Lojd sa Zelenskim u Kijevu

Američki državni sekretar Entoni Blinken i ministar odbrane SAD Lojd Ostin posetili su Kijev, sastali se sa predsednikom Volodimirom Zelenskim i iskoristili prvu posetu Ukrajini u poslednja dva meseca da najave postepeni povratak američkih diplomata u Ukrajinu i nominaciju novog ambasadora.

06.46 Ruske snage nastavljaju napade na Azovstal

Generaštab oružanih snaga Ukrajine saopštio je jutros da su ruske snage nastavile raketne i artiljerijske napade na ukrajinske položaje na području čeličane Azovstalj u Marijupolju. Nastavlja se i granatiranje Harkova, prenosi Interfaks Ukrajina.

06.15 Žovka: Gutereš nema ovlašćenja da govori u ime Ukrajine

Savetnik ukrajinskog predsednika Igor Žovka, kritikovao je generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša zbog njegovog predstojećeg sastanka u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim, ističući da Gutereš "ustvari nema ovlašćenja da govori u ime Ukrajine".

06.11 Arestovič predložio specijalnu rundu pregovara sa Rusijom

Savetnik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič, predložio je specijalnu rundu pregovora sa Rusijom, na kojoj bi se razgovaralo o sudbini civila i ukrajinskih vojnika koji su još zarobljeni u gradu Marijupolju. "Pregovori bi imali za cilj uspostavljanje trenutnog primirja u Marijupolju, višednevne humanitarne koridore i oslobađanje ili razmenu ukrajinskih boraca zarobljenih u fabrici Azovstalj", rekao je Arestovič u video obraćanju, prenosi agencija Rojters.

Komentari (0)

Evropa