Evropa

Stoltenberg: Članstva Severne Makedonije i Crne Gore dokaz da NATO drži otvorena vrata

Komentari

Autor: Euronews, Tanjug

14/06/2021

-

12:30

Stoltenberg: Članstva Severne Makedonije i Crne Gore dokaz da NATO drži otvorena vrata
Stoltenberg: Članstva Severne Makedonije i Crne Gore dokaz da NATO drži otvorena vrata - Copyright Tanjug/Kenzo Tribouillard, Pool via AP

veličina teksta

Aa Aa

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je ponovio da je region Zapadnog Balkana od velike važnosti za Alijansu, i da je članstvo Severne Makedonije i Crne Gore dokaz da su vrata NATO-a otvorena.

"Dobili smo nove članice iz tog regiona u poslednjih nekoliko godina, čime dokazujemo da su vrata NATO-a otvorena. Severna Makedonija i Crna Gora su nove drzave članice, ali imamo i partnere u drugim zemljama iz regiona i još uvek imamo KFOR na Kosovu", rekao je Stoltenberg u intervjuu o budućnosti NATO-a u narednih 10 godina, uoči današnjeg samita u Briselu, prenosi agencija MIA.

"Prisutni smo i nastavljamo da pomažemo u stabilizaciji regiona", dodao je.

Navodi i da očekuje uspešne razgovore sa liderima u razvoju novih tehnologija za 30 država članica NATO-a kako bi mogle efikasno da odgovore na "nove bezbednosne izazove", uključujući i one koji proizlaze iz klimatskih promena.

Naglašava, međutim, da se moraju povećati ulaganja u budžet NATO-a za niz aktivnosti, i podseća da postoje tri ključna budžeta - civilni, vojni i infrastrukturni.

"Nađen kompromis oko MIlanovićevog zahteva"

Pre samita je stigla vest i da je predsednik Hrvatske Zoran Milanović najavio da neće podržati deklaraciju Aijanse ako se ne promeni formulacija koja govori o Bosni i Hercegovini, tj. ako se ne spomene Dejtonski sporazum i reforma izbornog zakonodavstva. međutim, hrvatski "Večernji list" je javio da je taj "ultimatum" šefa hrvatske urodio plodom. 

Kompromis je, navodi se, pronađen juče poslepodne, nakon čega je generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nazvao Milanovića, neposredno pre njegovog poletanja iz Zagreba i obojica su se, kažu, saglasili "da je sad sve izglađeno".

Današnji samit je zanimljiv i kao prvi na kojem Severna Makedonija učestvuje kao ravnopravna članica Alijanse, zajedno sa ostalih 29 saveznika. 

"Jedan za sve, svi za jednog, jer zajedno smo jači!", napisao je Zaev na svom nalogu na Fejsbuku uoči samita.

Delegaciju Crne Gore predvodi predsednik Vlade Zdravko krivokapić. 

 
"Sastanak šefova vlada i država članica NATO biće prilika da se razmotre pitanja od značaja za bezbednost evroatlantskog područja, kao i predlozi za dalje jačanje Alijanse", saopšteno je iz Vlade Crne Gore.
 
Članovi delegacije su i ministar inostranih poslova Ðorđe Radulović i ministarka odbrane Olivera Injac, prenela je RTCG.

O čemu će raspravljati lideri NATO-a?

Očekuje se da lideri alijanse razgovaraju o Kini, Rusiji, klimatskim promenama, Avganistanu, novim tehnologijama... Današnji skup je nešto užeg obima nego ranijih godina, zbog restrikcija povezanih sa kovidom 19. 

Mladen Lišanin iz Instituta za evropske studije rekao je za Euronews Srbija da sastanak dolazi posle turbulentnog perioda od četiri godine, kada su tokom mandata američkog predsednika Donalda Trampa odnosi unutar NATO-a i celokupni transatlanski odnosi bili viđeni kao turbulentni. 

EPA/DIDIER LEBRUN POOL

 

Ambasador Srbije pri NATO-u Branimir Filipović rekao je za Euronews Srbija da je današnji samit posvećen daljem procesu prilagođavanja NATO-a sadašnjem svetu koji je nazvao nepredvidivim i takmičarskim. 

Na pitanje da li će Zapadni Balkan biti jedna od tema, Filipović je rekao da to na ovom samitu nije na dnevnom redu, ali da to ne znači da ga neko neće pomenuti. 

Komentari (0)

Evropa